Διήμερη εκδρομή του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος των Επτανησίων Γαλατσίου το Σάββατο και την Κυριακή 9 και 10 Απριλίου 2016 πραγματοποίησε διήμερη εκδρομή στην Λίμνη Πλαστήρα-Καλαμπάκα-Τρίκαλα-Περτούλι-Ελάτη.

Ένα φανταστικό διήμερο γεμάτο με φανταστικές εικόνες και πρωτόγνωρες εμπειρίες που προσέφερε απλόχερα στους Επτανήσιους εκδρομείς η μαγεία του Θεσσαλικού τοπίου που συνέθεταν τα ποτάμια η άγρια βλάστηση και βέβαια η μελετημένη ανθρώπινη   παρέμβαση. Ονειρικές εικόνες, με κατάφυτες βουνοκορφές, χειμάρρους και γαλήνια κρυστάλλινα νερά.

Με σύμμαχο τον καιρό στον περισσότερο χρόνο αλλά και ελάχιστο ψιλόβροχο  και πολύ καλές θερμοκρασίες για την εποχή  κύλισε το διήμερο των εκδρομέων του Επτανησιακού Συλλόγου.

Πρώτος σταθμός  αργά το μεσημέρι η πανέμορφη  τεχνιτή λίμνη Ταυρωπού  γνωστή  με το όνομα του ανθρώπου που επινόησε και  εδημιούργησε  την κατασκευή του γνωστού φράγματος, του πολιτικού Νικόλαου Πλαστήρα στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο Νομό Καρδίτσας εκεί όπου υπήρχε παλιότερα ο ποταμός «Ταυρωπός», που φιδογυρίζοντας αργοκυλούσε νότια για να συναντήσει τον Αχελώο. Αυτός ο  πανέμορφος τόπος, αποτελεί μία γαλάζια ανθρώπινη πινελιά σε ένα καταπράσινο καμβά που  δημιούργησε η φύση. Φαίνεται πως και οι δύο έκαναν τη δημιουργική τους υπέρβαση και προέκυψε η εντυπωσιακή Λίμνη Πλαστήρα. Με τον καιρό το ένα αφομοιώθηκε από το άλλο (λίμνη και φυσικό τοπίο) και τα δύο μαζί αποτελούν ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της χώρας μας.

Ξεκούραση και μεσηβρινό φαγητό στην περιοχή τα Καλύβια Πεζούλας σε απόσταση αναπνοής απο τη λίμνη Πλαστήρα  οδοιπορικό στο φράγμα και απογευματινό καφεδάκι   στη καταπράσινη και γοητευτική περιοχή, πλαζ Λαμπερού δίπλα στη λίμνη.

Αργά το απόγευμα  οι εκδρομείς  επισκέπτονταν την  Καλαμπάκα  κωμόπολη του Νομού Τρικάλων και πρωτεύουσα του ομώνυμου Δήμου χτισμένη δίπλα στο σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο των Μετεώρων  όπου δεσπόζουν επιβλητικά μεταξύ των βουνών Κόζιακα και Αντιχασίων., ενώ κοντά της περνάει ο Πηνειός ποταμός .

Αργά το βράδυ φαγητό σε ταβέρνα της περιοχής  χορός και γλέντι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Νωρίς το πρωί οι εκδρομείς έφταναν για προσκύνημα στην μονή του Αγίου Στεφάνου στα επιβλητικά μετέωρα.

Αυτό το μεγαλούργημα της φύσης αποκαλύπτει όλο του το μεγαλείο αιώνες τώρα, καθώς αποτελεί ένα μοναδικό σε ομορφιά γεωλογικό φαινόμενο και ένα σημαντικό μνημείο της Ορθοδοξίας.

Στη θέα των ιερών βράχων ο επισκέπτης μένει έκθαμβος από την εντυπωσιακή μεγαλοπρέπεια αυτού του γιγαντιαίου πέτρινου συμπλέγματος

Επόμενος σταθμός για πρωινό καφεδάκι και βόλτα τα Τρίκαλα χτισμένα πάνω στην αρχαία πόλη Τρίκκα ή Τρίκκη, η οποία ιδρύθηκε γύρω στην 3η χιλιετία π.Χ. και ονομάστηκε έτσι από τη νύμφη Τρίκκη, κόρη του Πηνειού ή κατ’ άλλους του Ασωπού  ποταμού.Μια πανέμορφη πόλη  με τα δέντρα, τη φύση και φυσικό στολίδι τον ποταμό Ληθαίο, παραπόταμο του Πηνειού, τα Τρίκαλα «γεμίζουν» το μάτι από την πρώτη κιόλας επαφή.

Η συνέχεια  με ολιγόλεπτη στάση Περίπου 1,5 χλμ από την Πύλη, στο δρόμο προς Ελάτη, στο εντυπωσιακό στο δεξί μας χέρι  μονότοξο ‘’γεφύρι της Πύλης’’ ή ‘’Αγίου Βησσαρίωνα’’ χτισμένο το 1514, επί Τουρκοκρατίας.

Περπατήσαμε και θαυμάσαμε  αυτό το πανέμορφο θαύμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής που στέκει αγέρωχο εδώ και πέντε αιώνες, έχοντας κουβαλήσει στις πλάτες του στρατούς, ταξιδιώτες, εμπόρους, περιηγητές, κοπάδια ζώων και, στις μέρες μας πολλούς επισκέπτες που έρχονται να το θαυμάσουν.

Το μεσημέρι οι εκδρομείς του Επτανησιακού Συλλόγου είχαν φθάσει στο Περτούλι ένα ορεινό  παράδεισο  περιτριγυρισμένο  από βουνά, με πυκνά δάση, καταπράσινα λιβάδια και τρεχούμενα νερά χτισμένο σε υψόμετρο 1.100 μ. στις πλαγιές του Κόζιακα, με τα γραφικά πέτρινα σπίτια.

Πρωτού  πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής  ανάπαυση και μεσημβρινό φαγητό  στην πανέμορφη Ελάτη  στην  αναμφίβολα  κοσμοπολίτισσα  του νομού Τρικάλων ,

μέσα στα έλατα αποτελεί το μεγαλύτερο χωριό του ορεινού όγκου των Τρικάλων,   χτισμένο αμφιθεατρικά, σε ύψος 950 μέτρων, στις πλαγιές του Κόζιακα, απέναντι από τα Μετέωρα.

Αργά το βράδυ της Κυριακής γύρω τις 10 το  ονειρεμένο διήμερο  των εκδρομέων του Επτανησιακού  Συλλόγου  έφτανε στο τέλος  με πολλές φανταστικές εμπειρίες και αναμνήσεις  και την προσμονή  με καινούργιες ανάλογες εμπειρίες.

Η Διοίκηση του Πολιτιστικού Επτανησιακού Συλλόγου ευχαριστεί τους εκδρομείς και τον οδηγό για την άψογη συνεργασία και την συμβολή τους σε ένα φανταστικό διήμερο.

IMG_1081!

Περισσότερο οπτικοακουστικό υλικό στην Ιστοσελίδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επτανησίων Γαλατσίου