Στιγμές Δεκέμβρη 2017!

 

Τα κάλαντα  live Χρόνια Πολλά !!!

 

 

Μεγάλος  μήνας  και από τους σημαντικότερους ο Δεκέμβρης ,σηματοδοτεί  το τέλος  του χρόνου και την αρχή του νέου που έρχεται. Με μια αίσθηση ανακούφισης και με ανυπομονησία τον καλοδέχονται  παντού στον κόσμο. Με τρυφερότητα και γλυκάδα περιμένουν όλοι τα Χριστούγεννα  την  πιο λαμπερή και χαρούμενη  γιορτή για μικρούς και μεγάλους.

Έτσι περνάει σχεδόν ολόκληρος σε ένα κλίμα προετοιμασίας για την υποδοχή των γιορτών και του αποχαιρετισμού του χρόνου που φεύγει.

Και εδώ έτσι ήρθε και έφυγε ο Δεκέμβρης. Μετρώντας αντίστροφα τις μέρες .

Για διαφορετικούς λόγους ο καθένας  περίμενε πως και πως τις γιορτές αφήνοντας τις υπόλοιπες μέρες του να περάσουν σχεδόν απαρατήρητες. Κι όπως είναι φυσικό οι στιγμές του Δεκέμβρη ήταν μόνο γιορτινές με το ανάλογο κλίμα να διαμορφώνεται από νωρίς.

Οι πρώτες μέρες του κύλησαν ήσυχα σε μια καθημερινότητα  χειμωνιάτικη και συνηθισμένη. Ο καιρός ανάλογος της εποχής . Με έντονες  βροχές, λίγα κρύα και συχνούς βοριάδες που καθυστερούσαν το μάζεμα της ελιάς_λιγοστές φέτος- και κρατούσαν τους ψαράδες στη στεριά.

Οι προετοιμασίες εδώ λιγοστές όσες κι ο κόσμος που απέμεινε αλλά έντονες με χρώματα  μυρωδιές και δραστηριότητες με  γιορτινή διάθεση.

Τα πρώτα ημερολόγια κυκλοφορούν με εκείνα των παιδιών να έχουν περισσότερη ζήτηση. Ακολουθεί το ημερολόγιο της Ηλακάτης , του συλλόγου γυναικών, που το θέμα το κάνει ξεχωριστό. Μια αναφορά στη γυναίκα του χτες από τις γυναίκες του σήμερα. Σε φόντο ασπρόμαυρο και με ρούχα εποχής η σύγχρονη γυναίκα ταυτίζεται με την παλιά .

Και οι πρόβες για το θεατρικό που ετοιμάζεται, παίρνουν θέση στην καθημερινότητα μας και μεταξύ κουραμπιέ και κοκορετσίου  απλά την γεμίζουν ευχάριστα και διασκεδαστικά.

Αποκάλυψη ο Νίκος και ο Αποστόλης  …μεγάλα ταλέντα.

Ταλαντούχοι  στην συγγραφή όπως είναι γνωστό ο Φαρμακοποιός και ο Αριστείδης παρουσίασαν την νέα τους δουλειά στην Αθήνα στις αρχές του μήνα με μια μέρα διαφορά και με μεγάλη επιτυχία και οι δύο.  Εκεί κοντά ο Μέντης  με συνέδριο επαναπροσδιορίζει την ταυτότητα του . Κι εμείς από  εδώ συμμετέχουμε σε όλα αυτά που συμβαίνουν με κουβέντες απόψεις  συμφωνίες διαφωνίες…

Άλλο μεγάλο ταλέντο της μπάλας ο Δημήτρης Πολίτης υπογράφει συμβόλαιο με τον Πανσεραικό και βάζει ψηλότερα τον πήχη.

Στο μεταξύ στιγμές πολιτικής  συζήτησης, ενημέρωσης  και αντιπαράθεσης προκαλεί ένα ακόμα δημοτικό συμβούλιο και οι ομιλίες του δημάρχου σε ετεροδημότες και ντόπιους. Α! όλα κι όλα . Οι  πολιτικές συζητήσεις είναι στην καθημερινή αντζέντα μας εδώ στο Μεγανήσι τους χειμώνες. Έτσι, και χωρίς αφορμή καμιά φορά. Είμαστε εκλογολόγοι μελλοντολόγοι, νομοθέτες κριτές, κρινόμενοι… Παράγοντες παιδί μου …

Κι ενώ κάπως  έτσι οι μέρες περνάνε τα στολίδια και τα φωτάκια παίρνουν τη θέση τους . Πίσω από τις κλειστές κουρτίνες αναβοσβήνουν, μονόχρωμα τα τελευταία χρόνια. Άλλαξε η μόδα και στον φωτισμό . Θυμάστε εκείνα τα πολύχρωμα αγκαθωτά φωτάκια που έτσι και τα πάταγες σε σακάτευαν κι άναβαν εναλλάξ κόκκινα κίτρινα πράσινα; Ε αυτά δεν υπάρχουν πια. Τα θέση τους πήραν τα λεντ με ψυχρή ή ζεστή απόχρωση κι όλα γίνανε άσπρα ή ελαφρώς κίτρινα.

Η πάχνη και το χιόνι που ρίχναμε στο δέντρο και καλά για να φαίνεται χιονισμένο εξαφανίστηκαν . Ίσως γιατί θεωρήθηκαν μπελαλίδικα αφού μετά χρειάζονταν μέρες για να φύγουν από τα μάλλινα τάπετα που στρώνανε κάποτε τα σαλόνια. Η ηλεκτρική σκούπα πολυτέλεια… πολλοί δεν την γνώριζαν καν. Έτσι η τεχνολογία και η γνώση έφερε την   λύση κι εδώ.

Όπως κι οι πλαστικοί παλιοί αγιοβασίληδες, θυμάστε… Που φούσκωνε ξεχωριστά το μπαστούνι κι επειδή δεν έπαιρνε και πολύ αέρα ήταν το πρώτο που έπεφτε. Τώρα όμως οι αγιοβασίληδες περνάνε σε μπόι και βάρος τον αληθινό. Χνουδωτοί πολύχρωμοι και με έντονα γαλάζια μάτια σχεδόν σε μπερδεύουν και τους περνάς για ζωντανούς ανθρώπους

Κι εδώ τα τελευταία χρόνια   τα καραβάκια μπαίνουν όλο και περισσότερο στα σπίτια με στολισμένα πανιά , όπως δέντρα κάθε λογής και μεγέθους παίρνουν τη θέση του μικρού χριστουγεννιάτικου δέντρου που στολίζαμε για το καλό. Τώρα υπερπαραγωγή, δεν το συζητώ. Τελευταία πινελιά τα δώρα γύρω από το δέντρο που περίμεναν υπομονετικά τον άγιο Βασίλη να τα ανοίξει. Μικρά συμβολικά ή μεγαλύτερα , έκρυβαν τη φάτνη και τους βοσκούς παραπεταμένα με το όνομα του παραλήπτη πάνω.

Κι αφού ολοκληρώνεται το στόλισμα σειρά έχουν τα γλυκά. Μέρες το αλεύρι και το βούτυρο μες το σπίτι. Μέρες κι ο αναμμένος φούρνος  Κουραμπιέδες μελομακάρονα, πίτα και βασιλόπιτα .Τα μίξερ δουλεύουν πυρετωδώς κι ο ενοχλητικός θόρυβος εκνευρίζει τους ξενύχτες που κοιμούνται ως το μεσημέρι.

-Πάλι γλυκά ρε μάνα; Μας μούρλανες με αυτό το πράμα, κλείστο.

Κι άντε να καταλάβουν ότι  δεν είναι μόνο δικά τους τα Χριστούγεννα….

Οι πρώτες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις  ξεκίνησαν από τα παιδιά που με ένα πάρτι στο «Πέτρινο» ενίσχυσαν το ταμείο τους.  Συνοδοί και υποστηρικτές οι γονείς  οι φίλοι  κι εκείνοι που στηρίζουν πάντα τέτοιες δράσεις ακόμα κι αν δεν είναι οι ίδιοι γονείς.

Πως και πως περίμεναν και τις διακοπές , τις πρώτες  του φετινού σχολικού έτους που μικραίνει σιγά σιγά. Οι διακοπές τους έσμιξαν ξανά με φίλους και συμμαθητές που λείπουν. Πολλοί ήταν κι εκείνοι που έφυγαν όπως κάθε Χριστούγεννα . Ήρθαν όμως λίγοι περισσότεροι  αυτοί που ήρθαν φέτος μια και το επέτρεπε το τριήμερο  που  έπεφταν οι γιορτές. Κι έφτασε η μέρα των διακοπών. Οι τσάντες «άραξαν» να ξεκουραστούν. Έκλεισε το ξυπνητήρι και ξετρύπωσαν  τα τρίγωνα για να πουν τα κάλαντα.

Αρκετά και τα παιδάκια που έφυγαν με τους γονείς τους για διακοπές …

Κόσμος πηγαινοέρχονταν και ανάμεσα από Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά προτιμώντας  όμως την πόλη  για να περάσουν τις  γιορτές. Βρήκαν απλά την ευκαιρία για μια σύντομη επίσκεψη. Για να μας πουν (ή να μην μας πουν) ένα γεια…. Για να δουν λίγο τα γερόντια, όσα έμειναν, η για να αερίσουν λίγο τα κλεισμένα σπίτια.

Χριστούγεννα πέρασαν και κάποιοι ξένοι στο νησί . Ένας από αυτούς μου έκανε την εξής ερώτηση που στην αρχή με ξάφνιασε:

«Γιατί εσείς στην Ελλάδα γιορτάζεται καλύτερα το Πάσχα που είναι ο Θάνατος του Χριστού κι όχι την γέννηση του» Απορία που του προέκυψε από την υποτονικότητα των ημερών σε σχέση με το Πάσχα και τον λιγοστό κόσμο.Προσπάθησα να του εξηγήσω ότι δεν γιορτάζουμε τον θάνατο αλλά την Ανάσταση όμως δεν ήξερα πως λέγεται η ανάσταση στα Αγγλικά κι έτσι…το άφησα.

Του είπα απλά” no many people this season”   Ότι κατάλαβε κατάλαβε…

Στη συνέχεια ακολούθησε ο χορός της «Ηλακάτης» στο “precious” και βραδιές με μουσική και διασκέδαση στα μαγαζιά . Γιατί γυναίκες…το έχουμε ανάγκη.

Δυο βραδιές στο Γάντζο με φαγητό χορό και live μουσική και τραγούδι από τραγουδιστές και μη.  Τρέμε Θανάση… Μετά τον Νικολά έρχονται κι άλλοι…και τα «λένε» από ότι άκουσες. Με λίγη εξάσκηση τα έχασες τα πρωτεία. Και μια συμβουλή…Μακριά από ρολόγια και κομπολόγια…Είναι επικίνδυνα!

Η επόμενη βραδιά με μπουζούκια  ποτό και πολύ χορό  την ημέρα της πρωτοχρονιάς,  με την μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου να φέγγει τα μπερδεμένα βήματα των ξενύχτηδων  αλλά μπέρδεψε λίγο και  τα πράγματα….

Και ανάμεσα των μεγάλων γιορτών μικρές βραδιές με … επιστροφές καταστροφές  ανατροπές … Τέτοιες που έφτασε 40 ο πυρετός . Και ο λογαριασμός….

Τέτοιες που συζητιόνταν μέρες μετά.

Και ο τζόγος όμως είχε ξεχωριστή θέση . Τραπέζια στρωμένα στο» boom-boom’ με ελαφρύ χαρτάκι, τίτσου  και επιτραπέζια . Κι ύστερα μουσική καραόκε και λίγο…αψέντι.

Λίγο πιο βαρύ το χαρτί στις «Τόμπολες» και στον «Τζοβόλα»  κι ελαφρύ σε επίπεδο μπιρίμπας  στον Μεμά  που πήρε εξ ολοκλήρου την ιδιοκτησία του μαγαζιού. Οσονούπω αλλάζει όνομα και ανακαινίζεται.

Στην «Πεζούλα» από την άλλη ο Θανάσης και η Δηλωτή εξακολουθούν να αποτελούν καθημερινή απογευματινή διασκέδαση για τους χαμηλοσυνταξιούχους και μοναχικούς . Η για αυτούς που απλά θέλουν να ξεφύγουν από την μουρμούρα και την γκρίνια της γυναίκας.

Εμείς σε κάθε κάλεσμα παρών. Αφορμή το καλό της ημέρας, η παρέα, ο μεγάλος χειμώνας…τιμήσαμε όλα τα events, ακούσαμε όλες τις φωνές, χορέψαμε με όλες τις μουσικές. Και κλείναμε και τραπέζια από νωρίς παρακαλώ…Σαν εσάς  στην Αθήνα. Μπορεί οι δικές μας πίστες να είναι πιο μικρές και οι επιλογές συγκεκριμένες αλλά σίγουρα είναι πιο ζεστές και με καλή διάθεση και παρέα περνάς καλά.

Και μετά από τόσο ποτό τα γιορτινά τραπέζια  γεμάτα με ψητά  και κοκκινιστά είχαν κι από μια σούπα για το στομάχι.

Στα κους κους του μήνα  τώρα με τίτλους.

Οι Κουμπάροι…

Είναι πολλά τα λεφτά…Αρη!

Η Θηλυκή εταιρία και ο εκατό τοις εκατό…

Η επιστροφή και η ανατροπή…

Γυαλιά καρφιά τα κάνω…

Ο Οίκος Ενοχής  η φράου Στούφελ και ο …Τιμούκος!

Στα κοινωνικά μας   ο Δεκέμβρης φέρνει ένα μωρό και μια βάφτιση .

Μπαμπάς έγινε για δεύτερη φορά ο Αιμίλιος (Πετρόπουλος) κι η μικρή Ανδριάνα απέκτησε αδερφούλη . Ο μικρός γεννήθηκε στις 11 του μήνα. Να σας ζήσει  Αιμίλιε και Αθηνά. (Αιμίλιε σιγά σιγά να κόψουμε τα ξενύχτια και τις… κακές παρέες. Οι υποχρεώσεις μεγαλώνουν )

Ιωάννης βαφτίστηκε ο γιος του Βασίλη (Μπελέκου) και της Νατάσας λίγο πριν φύγει ο Δεκέμβρης στο Μεγανήσι.

Υπήρξαν και άσχημες στιγμές λίγο πριν φύγει ο χρόνος μέσα σε φυσιολογικά πλαίσια ευτυχώς . Η Μάχη Πάλμου  «έφυγε» αφού ολοκλήρωσε τον κύκλο της ζωής .

Κι αυτές τις μέρες οι απώλειες όσο αναμενόμενες κι αν είναι βαραίνουν λίγο περισσότερο.

Κι ο χρόνος που έφυγε δυστυχώς είχε πολλές τέτοιες στιγμές . Νέοι άνθρωποι , δοκιμάστηκαν   ταλαιπωρήθηκαν και παραδόθηκαν σε άνισες μάχες  με αρρώστιες να βασανίζουν αυτούς και τις οικογένειες τους  ή σε ξαφνικό θάνατο από ατυχήματα.

Και το κενό γίνεται μεγαλύτερο τις γιορτές. Κι η μοναξιά η απουσία  κι οι αναμνήσεις βαραίνουν περισσότερο. Η άδεια θέση το αστόλιστο δέντρο και το μαύρο χρώμα δεν θυμίζουν Χριστούγεννα και δεν επιτρέπουν εορτασμούς. Τέτοια Χριστούγεννα κανείς δεν τα περιμένει, δεν τα θέλει….

Κι η δική μας σκέψη είναι εκεί, προσπαθώντας να εκτιμήσουμε αυτά που έχουμε …

Γι αυτό… Ένα γεια και μια ευχή  τη λες ακόμα και στον εχθρό σου τέτοιες μέρες…

Οι μέρες περνάνε κι ο Δεκέμβρης τελειώνει. Γιορτές επισκέψεις και ευχές  συνοδεύουν την αποχώρηση του.

Κι ο χρόνος τελειώνει. Πάντα με την ίδια ελπίδα. Ο επόμενος να είναι καλύτερος.

Χρόνια πολλά σε όσους γιόρταζαν. Χρόνια πολλά σε όσους ήρθαν και  σε όσους έφυγαν .

Χρόνια πολλά σε όσους αγαπάμε και  μας αγαπούν.

Χρόνια πολλά και σε αυτούς που μας μισούν.

Χρόνια καλά και ευτυχισμένα σε όλους. Με υγεία και με λιγότερα ζόρια. Χωρίς κακίες και περισσότερη μεγαλοψυχία. Μην ξεχνάτε ότι τα πάντα ανατρέπονται  και τίποτα δεν είναι δεδομένο. Η ζωή αλλάζει κάθε μέρα πρόσωπο. Για κάποιο λόγο που ανακαλύπτεις πολύ αργότερα. Και όλοι πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τις αλλαγές ….

Εδώ τελειώνουν κι οι στιγμές του Δεκέμβρη και του 2017. Εύχομαι αυτές οι στιγμές που μοιραστήκαμε μέσα στο χρόνο να ήταν καλή παρέα …Όσο γραφική και να είναι η στήλη για κάποιους, πιστεύω ότι η συντροφιά μας κάθε μήνα ήταν ευχάριστη….

Και μέχρι να τα πούμε ξανά… Να είμαστε όλοι καλά…

Από Μεγανήσι…. Καλό βράδυ και καλή χρονιά!