«Φημί γαρ εγώ είναι το δίκαιον ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον…»

Water Drops Experiment

Αναδημοσίευση από το σάιτ Λευκαδίτικα Νέα

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίου

Η έγκριση σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Δήμων Λευκάδας και Μεγανησίουπου αφορά την υδροδότηση του Δήμου Μεγανησίου, ήταν να συζητηθεί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Λευκάδας, που έλαβε χώρα την περασμένη Δευτέρα 29 Γενάρη 2018, με εισηγητή τον καθ΄ ύλην αρμόδιο για την Ύδρευση Αντιδήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Σέρβο.

Η συζήτηση όμως αναβλήθηκε, ύστερα από πρόταση του δημάρχου Λευκάδας, εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν μπορούσε να παραβρεθεί στη συζήτηση του θέματος ο δήμαρχος Μεγανησίου κ. Παύλος Δάγλας που βρισκόταν υπηρεσιακά στην Κέρκυρα, ενώ σύμφωνα πάλι με τα λεγόμενα του δημάρχου Λευκάδας δεν αλλάζει το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης, που μπορείτε να διαβάσετε εδώκαι αναμένεται να έρθει για ψήφιση στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης έχει καταγγελθεί ως αποικιοκρατικό, μεταξύ άλλων, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μεγανησίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης-ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων, που έγινε στις 23 Ιανουαρίου 2018, και εγείρει σοβαρές αντιδράσεις και αμφιβολίες από μεγάλη μερίδα των δημοτικών συμβούλων, ώστε να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα τύχει της αποδοχής της πλειοψηφίας του σώματος.

Εφόσον, λοιπόν, δεν έχει τροποποιηθεί ώστε να γίνουν αποδεκτές, στο μέτρο του δυνατού, οι απόψεις της άλλης πλευράς και εφόσον δεν έχει καν συζητηθεί προς λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο Μεγανησίου, που είναι και ο μικρότερος από τους δύο συμβαλλόμενους φορείς, γεννάται αυτόματα το ερώτημα τι σόι απόφαση θα παίρνονταν στο δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας (ή θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση) κι αν κατ΄ αυτό τον τρόπο δεν καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να επαληθευθεί για μια ακόμη φορά αυτό που είχε πει εδώ και πολλά χρόνια ο Πλάτωνας: «Φημί γαρ εγώ είναι το δίκαιον ουκ άλλο τι ή το του κρείττονος συμφέρον» (Λέω εγώ λοιπόν ότι το δίκαιο, δεν είναι τίποτα άλλο, από το συμφέρον του δυνατού).

Παρατίθεται η συζήτηση που έγινε για το θέμα αυτό στο δημοτικό συμβούλιο Μεγανησίου:

ΠΑΥΛΟΣ ΔΑΓΛΑΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ:

«Η αρχική πρόταση που ήρθε από το Δήμο Λευκάδας ασφαλώς και δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει. Εμείς προτείναμε τις δικές μας θέσεις. Θα δούμε και πάλι το κείμενο που θα διατυπώσουν στη Λευκάδα, θα το δώσουμε στους δικηγόρους μας και θα συζητηθεί εδώ στο δημοτικό συμβούλιο. Ούτε δήμαρχος υπογράφει, ούτε αντιδήμαρχος, ούτε κανένας σύμβουλος. Αυτό είναι ένα θέμα που αφορά όλο το Μεγανήσι και θα πάμε με μια ενιαία γραμμή γιατί το νερό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Άρα λοιπόν θα υπάρξουν εξελίξεις και σε αυτό το κομμάτι…».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ, ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ:

«Την έχουμε χαρακτηρίσει τη σύμβαση που έστειλε ο Δήμος Λευκάδας. Αυτό που δεν έχουμε χαρακτηρίσει, γιατί δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε, είναι οι αλλαγές που λέτε ότι προτείνατε. Παρότι είχατε πει ότι θα μας τις γνωστοποιήσετε, θα μας στείλετε έγγραφα κτλ. Ως προς το τι ακριβώς προτείνετε δεν έχουμε λάβει τίποτα. Δεν έχουμε ενημερωθεί και άρα δεν μπορούμε να εκφέρουμε άποψη.

Δεύτερο, υπάρχουν σε κάθε περίπτωση κάποιες δικές μας παγιωμένες θέσεις. Τις ξανατονίζουμε τώρα για να μη ξεχνιόμαστε και θα τις πούμε και αναλυτικά όταν θα έρθει η ώρα. Το Μεγανήσι από την εποχή του Λαμπράκη (σ.σ. εννοεί τον Λάμπρο Δάγλα, πρόεδρο από το 1975 μέχρι το 1990 της Κοινότητας Κατωμερίου) που ήρθε το νερό πληρώνει και τη ΔΕΗ για τη γεώτρηση, που είναι πάρα πολύ μεγάλο κόστος, και κάθε έξοδο που αφορά τη γεώτρηση αυτή και φυσικά τα δίκτυα. Παρότι, επειδή είναι στη Λευκάδα, θα έπρεπε να αναλάβει ο Δήμος Λευκάδας και μετά να έρθει να μας πει τι μας χρεώνει και τι δεν μας χρεώνει. Επειδή λοιπόν είχε γίνει αυτή η συμφωνία, έκτοτε διαχρονικά δεν πλήρωναν τίποτε. Εάν τους κάνουμε κοστολόγιο και λογαριασμό τι έχουμε πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια θα πρέπει να μας δώσουν και λεφτά. Γιατί δεν τα αφήσαμε σε αυτούς τότε; Οι παλιότεροι θα θυμούνται. Γιατί δεν τους είχαμε καμιά εμπιστοσύνη ότι αν πάθουμε καμιά ζημιά θα πάνε να την φτιάξουν. Αυτοί μπορεί να μας αφήνανε χωρίς νερό, χωρίς τίποτα, και προτιμήσαμε να επωμιστούμε εκείνο το βάρος κι αυτοί προτιμήσανε να μη μας χρεώσουνε νερό από τη γεώτρηση της Βαυκερής.

Απλά πράγματα όμορφα και τακτοποιημένα και μέχρι την προηγούμενη δημοτική Αρχή της Λευκάδας δεν υπήρχε και κανένα απολύτως πρόβλημα. Λοιπόν, τώρα προκύπτουν τα προβλήματα και θα το πω και ευθαρσώς, ντροπή σε μια διοίκηση του δήμου, που θέλει να λέγεται αριστερή, να οραματίζεται το Μεγανήσι σαν φτωχό συγγενή, στον οποίο θα πουλήσει νερό. Λες και το νερό δεν είναι κοινωνικό αγαθό. Όπως αγκαζέ πηγαίναμε με τον κ. Δρακονταειδή στο συλλαλητήριο για να διαμαρτυρηθούμε για την ΕΥΔΑΠ (σ.σ.: εννοεί τις μεγάλες παλλευκαδικές κινητοποιήσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού και την παράδοσή του στην ΕΥΔΑΠ που ανεπιτυχώς επιχείρησε να εφαρμόσει η προηγούμενη δημοτική αρχή Λευκάδας). Να του το θυμίσω. Και θα τα πούμε όταν θα έρθει η ώρα, και με δημόσια δελτία τύπου τα οποία θα βγουν από την παράταξή μας και ελπίζω από το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου. Αποικιοκρατικού τύπου συμβάσεις δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο του Μεγανησίου και να μας χρεώσουν αυτοί δέκα, είκοσι χιλιάρικα και δεν ξέρω ΄γώ πόσα παραπάνω το χρόνο θέλουνε, για να κάνουν έργα στη Βαυκερή. Η Βαυκερή είναι δικιά τους. Να τους δώσουν ανταποδοτικά αυτά που πρέπει να τους δώσουν κι ο καθένας να πληρώνει αυτά που πρέπει να πληρώνει με τον έμμεσο πλην ακριβή αυτό τρόπο. Αυτά είναι ξεκαθαρισμένα για την παράταξή μας».

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ, ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ:

«Το θέμα της ύδρευσης δεν ήρθε εδώ. Το θέμα εκκρεμεί από το 2012 με τα τρία συμβούλια του δήμου Λευκάδας που δεν κατάληξαν πουθενά. (Φωνές…ποιος το λέει). Εγώ το λέω, επί δημαρχίας Στάθη Ζαβιτσάνου που πήγαμε μαζί… (Φωνές: έχει πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο Λευκάδας). Δεν έχει πάρει καμία απόφαση. Η απόφαση 341 του δήμου Λευκάδας του 2012 δεν λέει προγραμματική σύμβαση του άρθρου 100 του Ν. 3852. Είναι οι κατευθυντήριες γραμμές του Δήμου Λευκάδας. Οι κατευθυντήριες γραμμές. Δεν πάρθηκε απόφαση. Ούτε στο δήμο Μεγανησίου ήρθε να παρθεί απόφαση για προγραμματική σύμβαση. Άρα δεν υπάρχει. (Παν. Κονιδάρης: Δεν είπα εγώ ότι υπάρχει προγραμματική σύμβαση. Είπα ότι υπάρχει συγκεκριμένη θέση και τοποθέτηση του δήμου Λευκάδας που έχει περάσει μέσα από απόφαση του δημοτικού τους συμβουλίου…). Δεν είναι έτσι, αν διαβάσεις την πρόταση της τωρινής δημοτικής αρχής Λευκάδας με τις τότε έχει μεγάλες διαφορές.

Πάμε παρακάτω, εμείς έχουμε κάνει μία συνάντηση … δύο συναντήσεις. Μία ο κ. δήμαρχος με τον δήμαρχο Λευκάδας και τον αντιδήμαρχο για την ύδρευση και μία εγώ, ο κ. δήμαρχος και ο αντιδήμαρχος Λευκάδας, και δεν καταλήξαμε γιατί έχουμε διαφορετικές απόψεις σε πέντε σημεία που θα τα αναφέρουμε όταν θα έρθει για συζήτηση η προγραμματική σύμβαση. Προτείνω στο δήμαρχο να σου δώσει την άποψη της Λευκάδας και την άποψη τη δική μας, όπως την έχουμε επεξεργαστεί, για να μας πείτε και σεις τις απόψεις σας. Πάει αυτό. Όμως, αποικιοκρατική σύμβαση δεν πρόκειται να υπογράψει, το δημοτικό συμβούλιο. Και μεις είμαστε πάνω στη γραμμή που χαράχτηκε το 2012, επί δημαρχίας Ζαβιτσάνου. (Παν. Κονιδάρης: χαίρομαι που το ακούω)».