ΓΚΟΡΤΣΟΣ – ΣΚΟΥΤΕΡΗΣ ΚΑΙ ΟΙ …ΛΟΙΠΟΙ ΣΥΓΓΕΝΕΙΣ  

 ‘Αρθρο της Ράνιας Πάλμου για τις δημοτικές εκλογές 2019 στο Μεγανήσι

 

Οι δημοτικές εκλογές πλησιάζουν και αποκτούν μία ιδιαίτερη σημασία .Γιατί  είτε το θέλουμε είτε όχι θα πραγματοποιηθούν σε ένα έντονο πολιτικό κλίμα αφού η φετινή χρονιά είναι  χρονιά διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και τα αποτελέσματα της κάθε εκλογικής μάχης θα αξιοποιηθούν για την επόμενη. Επίσης οι αυτοδιοικητικές εκλογές σηματοδοτούν μια νέα πορεία στις διαδικασίες της αυτοδιοίκησης αφού η απλή αναλογική καταργεί τους ρόλους  πλειοψηφίας και μειοψηφίας , απαιτώντας νέους ευρύτερους πλειοψηφικούς συσχετισμούς και δίνοντας σε όλους την ευθύνη των αποφάσεων. 

Κάποιοι προσπαθούν έντονα να μας πείσουν ότι στη συγκεκριμένη εκλογική μάχη δεν υπάρχουν διαχωριστικές γραμμές και η συναίνεση είναι απαραίτητη για την πορεία του τόπου. Δυστυχώς   τους διαψεύδει και το γενικότερο πολίτικο σκηνικό αλλά και η πραγματικότητα. Γιατί οι διαχωριστικές γραμμές προκύπτουν από την ύπαρξη διαφορετικών απόψεων και συμφερόντων που στηρίζονται σε διαφορετικές κοινωνικές ομάδες και προοπτικές,  που στη σημερινή συγκυρία και λόγω της μη ολοκληρωμένης τοποθέτησης των υποψηφίων ,μπορεί να μην είναι ορατές η διακριτές. 

Το πιο εντυπωσιακό πάντως αυτών των εκλογών είναι η αδυναμία συζήτησης των βασικών προβλημάτων του νησιού , η απουσία προτάσεων και προγραμμάτων  που θα αποτελέσουν το πυρήνα συζήτησης για την εύρεση λύσεων και θα αποτελέσουν τη βάση μιας γόνιμης αντιπαράθεσης και διαλόγου. Κυρίως όμως απουσιάζει  ένα όραμα ικανό να συναρπάσει να εμπνεύσει και γιατί όχι να ενώσει κοινωνικές ομάδες και προσωπικότητες . 

Η ανυπαρξία των παραπάνω οδηγεί πολλές φορές στον εκφυλισμό κάθε διαδικασίας και στη μετατροπή του δευτερεύοντος σε πρωτεύον .Η εκλογική μάχη θυμίζει  μάχη προσώπων και όχι ιδεών. Έτσι έχουμε οπαδούς χωρίς όραμα πολλές φορές χωρίς αρχές , η συσπείρωση αντανακλά την ανάγκη για τη νίκη  και για χατίρι της χρησιμοποιούνται άνθρωποι και υποσχέσεις ,μοιράζονται οι έμμισθες θέσεις (αντιδήμαρχοι που παζαρεύουν το μισθό τους ) , ενώ μεταμφιέζονται, συμπιέζονται η αποκρύπτονται  οι πολιτικές θέσεις και οι κομματικοί μηχανισμοί και τα προσωπικά συμφέρονται , ή οι προσκείμενοι πολιτικοί χώροι. 

 Βασικό χαρακτηριστικό της νίκης η εκπροσώπηση των πολυμελών οικογενειών προκειμένου να κερδηθεί η εκλογική μάχη , η παρουσία δημογερόντων μιμητών του Σκούταρη του ελληνικού κινηματογράφου  (αυτόν που την έφερε στο Γκόρτσο)   ,που το βασικό τους χαρακτηριστικό είναι η αφερεγγυότητα τους και κυρίαρχη πρόθεση τους η εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους . Κανείς δεν απολογείται για τίποτα , καθιερώνεται σε καθεστωτικό δικαίωμα   η αλλαγή  συνδυασμών σαν τα πουκάμισα ενώ αποκτά αξία το στόλισμα των συνδυασμών   με πρόσωπα   που το συγγενολόι  τους μπορεί να φέρει ψήφους ), αλλά που μέχρι τώρα οι ίδιοι  ή δεν έχουν εκφράσει ποτέ κάποια άποψη ή  χαρακτηρίζονται από τη υψηλή ταχύτητα εναλλαγής απόψεων. 

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΣΓΕΙΩΝΕΙ  

Εξαιρετικά χρήσιμη λοιπόν η συναίνεση… 

Εξαιρετικά χρήσιμη και ελπιδοφόρα η ειλικρινής θέληση προσφοράς πολλών υποψηφίων. Αν και πολλοί από αυτούς που ζητούν τη ψήφο μας κρατούν επτασφράγιστο μυστικό το πώς ακριβώς θα τη χρησιμοποιήσουν. 

Όμως πόσοι θα είναι οι κάτοικοι στο νησί την επόμενη δεκαετία ;Πόσοι εγκατέλειψαν το νησί τα τελευταία χρόνιαTι θα γίνει τις επόμενες χρονιές;  Θα λειτουργεί σχολείο στο νησί σε δέκα χρόνια; 

Ποιος δεν καταλαβαίνει ότι η μονόπλευρη στροφή στον τουρισμό αποτελεί μια στρέβλωση που θα δημιουργήσει ένα νησί θέρετρο  με ζωή μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες ;  Ποιος αναρωτήθηκε αν η σημερινή μορφή ανάπτυξης υποσκάπτει  ένα πιο ισορροπημένο μέλλον  

To νησί μας μοιάζει με ανίκανο τεμπέλη…. Παίρνει νερό από αλλού, ενέργεια από γύρω , όλα τα προιόντα του από έξω ( και φτάνουν στο  νησί με ατομικό αεροπορικό εισιτήριο που προστίθεται στην τιμή ), πετάει τα σκουπίδια του  στις γύρω περιοχές ή στη πραγματικότητα στο σκουπιδότοπο. Τα απόβλητα μας  δεν αναρρωτιέται κανείς προς τα πού οδεύουν, ωστόσο κάποιοι τους καλοκαιρινούς μήνες φροντίζουν να τα οδηγούν στους αγωγούς όμβριων αναδύοντας μια εξαιρετικά  ανθοφόρα μυρωδιά που σμίγει με τον καπνό από τις χωρίς φίλτρα τσιμινιέρες των εστιατορίων . 

Δυστυχώς όσο κι αν κάποιοι από τις παραγωγικές δυνάμεις του νησιού ( ταβέρνες , μεσίτες , βιλο-εργολάβοι , βιλο-ιδιοκτήτες ) προσπαθούν να μας πείσουν ότι αυτό είναι το μέλλον κι όσο κι αν κάποιοι από εμάς θεωρούν ότι θα σωθούν από την πώληση η την αντιπαροχή του οικοπέδου τους η πραγματικότητα είναι εδώ και δεν κρύβεται .  Είναι στις διακοπές ρεύματος , στην ανεπάρκεια νερού , στα χειμωνιάτικα βράδια που η πλατεία στο Βαθύ είναι φωτισμένος Αι Κωνσταντίνος. Είναι στα μάτια των λιγοστών εφήβων που στα 14 ψάχνουν τη  φυγή. Είναι στα νέα χωριά που έχουν αναγερθεί στις βορειοδυτικές περιοχές του Βαθιού , σε περιοχές  απίστευτου  φυσικού κάλους και που η αλλοίωση των χαρακτηριστικών της περιοχής σε ξηρά και θάλασσα  είναι γενικευμένη. Δυστυχώς αντανακλάται στο χωροταξικό όπου δεν υπάρχει περιοχή που να μη δομείται και να προστατεύεται και που  ακόμα και  περιοχές υψηλών κλίσεων μετατρέπονται σε COSTA NAVARINO. 

Δυστυχώς  η καθυστέρηση  και η διεκδίκηση απαντήσεων, προγραμμάτων και λύσεων στα σοβαρά ζητήματα αυτής της κοινωνίας δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο του πληθυσμού που έχει σχέση με το νησί. 

Η σημερινή συγκοινωνία του νησιού αποτελεί εμπόδιο σε οποιαδήποτε ανάπτυξη και  είναι παράγοντας  εγκατάλειψης  του νησιού. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιος Αθηναίος χρειάζεται μία ώρα η και παραπάνω για να πάει για δαυλιά και εδώ είναι αδύνατο ένα παιδί της Γ λυκείου να φοιτήσει στη Λευκάδα και να επιστρέφει σπίτι του. Μια επιδοτούμενη δημοτική συγκοινωνία θα έπρεπε να είναι στην άμεση διεκδίκηση δημάρχων που ζουν μόνιμα στο νησί γνωρίζοντας τα αδιέξοδά του. 

Δεν χρειάζεται να αναφέρω προβλήματα όπως αυτό της εκτός σχεδίου δόμησης , της χωροταξικής διάρθρωσης της σύγκρουσης χρήσεων στο Βαθύ, του κυκλοφοριακού, του βιολογικού , του νερού , των σκουπιδιών ,ακόμα ακόμα προβλήματα κοινωνικής συνοχής , πολιτιστικής προοπτικής  αλλά και διαφύλαξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Τα σοβαρά ζητήματα διαχείρησης του δημοσίου χώρου, της σύγκρουσης με την κτηματική, την καντίνα στο Φανάρι , της οργάνωσης του τουρισμού με τα σκάφη και τόσα ακόμα άλλα που αποτελούν τη βάση για μια πιο σταθερή και πιο ήπια ανάπτυξη. Ακόμα ακόμα και προβλήματα διαχείρησης και οργάνωσης του Δήμου (αλήθεια τι έγινε  που είναι  οι κλέφτες που θα πήγαιναν φυλακή και που αυτός ο στόχος αποτελούσε και το βασικό προεκλογικό επιχείρημα της σημερινής δημοτικής αρχής). 

 

Η αναφορά σε αυτά είναι απαραίτητη είτε γιατί κάποια από αυτά αποτελούν πραγματικά προβλήματα είτε γιατί κάποια άλλα αποτέλεσαν πολιτικούς στόχους για αυτούς που εκλέχθηκαν. Η αναφορά στα παραπάνω λοιπόν  είναι απαραίτητη είτε ως σχέδιο δράσης είτε ως απολογισμός . 

Και είναι επιβεβλημένος και πρέπει να είναι και επίσημος και συλλογικός και προσωπικός ο απολογισμός και της δημοτικής αρχής και αυτών που συμμετείχαν στα όργανα. Το φαινόμενο της αλλαγής παρατάξεων  και η αποδυνάμωση της  συλλογικής ευθύνης ήταν ένα από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά των τελευταίων χρόνων. Η συσπείρωση για να εκπροσωπηθούν προσωπικά η συμφέροντα κάποιων κοινωνικών ομάδων και μετά  η αποχώρηση προσώπων λόγω σύγκρουσης συμφερόντων  είναι κακοπαιγμένο  θέατρο που το ζήσαμε… 

Η μάχη ενάντια στο παλιό για να είναι ειλικρινής , αληθινή γνήσια δεν πρέπει να κρύβει τους μεταμφιεσμένους μαινόμενους συμφεροντολόγους  , ούτε  υποσχέσεις για μισθό σε αντιδημάρχους αλλά να αντανακλά ανθρώπους με οράματα που το ήθος τους και η πολιτική τους άποψη τους οδηγεί να συσπειρώνονται σε ένα συλλογικό όραμα . 

Αυτό το όραμα αποτελεί αναγκαιότητα όλων  όσων  συνεχίζουν να ποθούν ένα διαφορετικό μέλλον για αυτούς και τους συντοπίτες τους , όλων  όσων πιστεύουν στη συλλογική πρόοδο και κατανοούν μόνο αυτή είναι δυνατό να εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη για τη κοινωνία  

Και ας προσπαθήσουμε να μετατραπούμε από απλοί ψηφοφόροι και ατομικοί εκφραστές σε συλλογικοί διαχειριστές μιας κοινής πορείας  που θα εκφράζει  το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας και θα προστατεύει το περιβάλλον του νησιού που κληρονομήσαμε για ένα μικρό χρονικό διάστημα και θα πρέπει  να  μεταφέρουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας .