Η δημ.παράταξη «Μεγανήσι για όλους», για την Υγεία

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ: ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Ύστερα από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης μας να συμμετάσχουμε στις προσεχείς εκλογές και στα πλαίσια της προεκλογικής μας εκστρατείας, θα προσεγγίζουμε τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το μικρό μας νησί και που την κύρια ευθύνη για αυτά φέρει η παρούσα Δημοτική Αρχή. Ταυτόχρονα θα γνωστοποιούμε τις θέσεις μας και τις δεσμεύσεις μας.

Θα ξεκινήσουμε με το πρόβλημα στον τομέα της ΥΓΕΙΑΣ.

Κι αν από το 2015 παραμένουμε χωρίς αγροτικούς γιατρούς και λέμε ότι δεν υπάρχει  τίποτε χειρότερο, έρχεται το 2019 να μας διαψεύσει, αφού πια στο  Μεγανήσι δεν υπάρχει ούτε μόνιμος Γενικός Ιατρός  ύστερα και  από την συνταξιοδότηση του μέχρι πρότινος γιατρού.

Η εποχή «θεός φυλάξοι» και «Βοήθεια Παναγιά» ξαναγύρισε για τους Μεγανησιώτες, που εξαρτώνται  πια μόνο από έναν γιατρό ο οποίος  εκτελεί τη στρατιωτική του θητεία, και τον οποίο επικουρεί (ή  εφημερεύει), στη χάση και στη φέξη, και όποτε του το επιτρέψει ο Διοικητής του Νοσοκομείου, ο αποσπασμένος (με το έτσι θέλω και με τις ευλογίες του Δημάρχου) αγροτικός γιατρός.

 Η ευθύνη για την κατάσταση της ΥΓΕΙΑΣ στο νησί μας αυτή τη στιγμή είναι  αποκλειστικά και μόνο τη σημερινής Δημοτικής Αρχής 

 

 Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Με την ανάληψη καθηκόντων η παρούσα Δημοτική Αρχή βρήκε <<τοποθετημένους>> δύο(2) αγροτικούς γιατρούς, έναν  (1) μόνιμο γιατρό , ένα σκάφος ετοιμοπόλεμο και ένα έτοιμο προς παράδοση περιφερειακό ιατρείο.

 

 Στα πέντε χρόνια η Δημοτική Αρχή

1) Άνοιξε την πόρτα και τις <<ορέξεις>> του κάθε διοικητή του Νοσοκομείου Λευκάδας, να αποσπά, παράνομα, τον έναν από τους δύο αγροτικούς, για να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου, αφήνοντας μας έτσι  με έναν αγροτικό γιατρό και τον μόνιμο.

 

 2) Επικαλείται γραφειοκρατικούς λόγους και βγάζει το σκάφος εκτός λειτουργίας. Στη συνέχεια μπαινοβγαίνει σε συγκεκριμένο συνεργείο, για συνεχόμενα σέρβις και  αλλαγή ανταλλακτικών  μηχανών, ξοδεύοντας αδικαιολόγητα και υπέρογκα ποσά, τόσα που θα έφταναν για την αγορά καινούργιου σκάφους, όπως προτάθηκε και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο τέλος δε  μετά από τόσα  έξοδα από τη μεριά του Δήμου , μάθαμε,  για την μηχανή-χορηγία ( για την οποία ακούγονται πολλά)της  εταιρείας Μυκήναι Α.Ε… και αναρωτιόμαστε : ήταν ανάγκη να δαπανηθούν κάποιες χιλιάδες ευρώ για επισκευή της παλιάς μηχανής  αφού το σκάφος πήρε δωρεά καινούργια και γιατί δεν έγινε δωρεά εξοπλισμένου ασθενοφόρου σκάφους; Ένας σωστός προγραμματισμός ήταν, στην τελική, να αγορασθεί με αυτά τα χρήματα καινούργιο << σκαρί>> σκάφους και να τοποθετηθεί  εκεί η νέα μηχανή-χορηγία.

Και η παλιά τελικά μετά τα τόσα σέρβις που βρίσκεται;

Αυτή η ιστορία είναι κάτι που  δεσμευόμαστε ότι θα  διευκρινιστεί.
Αποτέλεσμα:
Στα πέντε αυτά χρόνια  το σκάφος ουσιαστικά λειτούργησε τα δύο ίσως και λιγότερο. Και αυτή τη στιγμή βρίσκεται για σέρβις.

 

3) Στις αρχές του 2019 συνταξιοδοτήθηκε ο μόνιμος Γενικός Γιατρός του νησιού μας. Κάτι που η Δημοτική Αρχή το γνώριζε πολύ νωρίτερα. Παρόλα αυτά καμία απολύτως ενέργεια δεν έχει γίνει  ώστε να προκηρυχθεί εγκαίρως  η θέση.

Όλο αυτό το διάστημα εξυπηρετεί ο γιατρός-στρατιώτης που καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα πολλαπλά περιστατικά. Για να μην αναφέρουμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε τουριστική περίοδο που τα περιστατικά πολλαπλασιάζονται.

 

 4) Το Περιφερειακό Iατρείο, ένα εν δυνάμει πολυδύναμο ιατρείο,  παραμένει αστελέχωτο,  χωρίς τον απαραίτητο   εξοπλισμό αλλά ακόμα  και χωρίς καθαρίστρια.

Η  αδιαφορία και η ολιγωρία από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής είχαν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές, οι οποίες σώθηκαν με την άμεση παρέμβαση  κάποιων εθελοντών και κάποιες ίσως και από θαύμα.

 

Το θέμα <<ΥΓΕΙΑ>> είναι ιδιαιτέρως  ευαίσθητο και χρήζει ειδικής μεταχείρισης και προσοχής, πόσο μάλλον  για έναν μικρό νησιώτικο Δήμο με αρκετούς δημότες στη Τρίτη Ηλικία  του οποίου ο πληθυσμός τριπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

 

Το θέμα της ΥΓΕΙΑΣ στο νησί μας αποτελεί άμεση προτεραιότητα της παράταξή μας και  η διασφάλιση της είναι υποχρέωση κάθε Δημοτικής Αρχής.

 

 Δεσμευόμαστε

1) Στην άμεση κινητοποίηση και στην όχληση κάθε υπευθύνου για την επιστροφή και των δύο αγροτικών μας ιατρών και σε κάθε ενέργεια  για την προκήρυξη της κενής θέσης.

2) Στη σύσταση ΟΜΑΔΑΣ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ,  κυρίως από Μεγανησιώτες επιστήμονες,  που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε τακτά χρονικά διαστήματα.

3) Στην αναβάθμιση του Περιφερειακού Ιατρείου σε ΠΟΛΥΔΥΝΑΜΟ Κέντρο Υγείας με πλήρη εξοπλισμό και  στελέχωση  με διάφορες ειδικότητες που θα λειτουργεί όλο το 24ωρο.

4) Θα καταστήσουμε το σκάφος ετοιμοπόλεμο και παράλληλα θα προβούμε στην προμήθεια ενός καινούργιου σκάφους- ασθενοφόρου.

5) Σε   Σύμβασης με Εταιρεία για ΑΕΡΟΜΕΤΑΦΟΡΑ  ΑΣΘΕΝΩΝ

6)Σε άμεση λειτουργία του οδοντιατρείου.

 

ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ

 

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 

ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ