Δελτία τύπου (βουλευτή, «Όλοι για την Λευκάδα», Λαϊκής Συσπείρωσης) για την Υγεία.

Η Υγεία είναι το επίκεντρο της πολιτικής ρητορικής και τοποθέτησης το τελευταίο διάστημα στην Λευκάδα και γενικά στον νομό μας και όχι άδικα. Δείτε τα τελευταία δελτία τύπου από όλα τα μετερίζια:

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΒΒΑΔΑ

Λευκάδα, 2 Μαρτίου 2021

 

Θανάσης Καββαδάς: «3 ακόμα μόνιμοι γιατροί στο Νοσοκομείο Λευκάδας – 90.000 ευρώ από την 6η ΥΠΕ για προμήθεια νέου μηχανήματος

υπερήχου καρδιάς»

 

Μετά τον πρόσφατο διορισμό ενός Παθολόγου, 3 ακόμη μόνιμοι ιατροί διορίστηκαν από το διαγωνισμό για την κάλυψη 12 θέσεων που σταδιακά ολοκληρώνεται. Πρόκειται για ιατρούς στις ειδικότητες Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Ιατρικής Βιοπαθολογίας-Εργαστηριακής Ιατρικής (Μικροβιολόγος) και Οφθαλμολογίας που αναμένεται να αναλάβουν καθήκοντα τις προσεχείς ημέρες. Επισημαίνεται ότι με την πρόσληψη οφθαλμίατρου θα ξεκινήσει και η λειτουργία του τακτικού οφθαλμολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείου Λευκάδας.

Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται ο διορισμός ενός ακόμη μονίμου ιατρού Ουρολόγου, ενώ στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαδικασίες για το διορισμό Χειρουργού, Ορθοπαιδικού και Ψυχιάτρου.

Επιπλέον, έπειτα από σχετικό αίτημα, πιστώθηκαν άμεσα 90.000 ευρώ από την 6η ΥΠΕ στο Νοσοκομείο Λευκάδας για την προμήθεια νέου μηχανήματος υπερήχου καρδιάς.

Σχετικά με το θέμα ο Βουλευτής δήλωσε:

«Σταδιακά το Νοσοκομείο μας στελεχώνεται, εξοπλίζεται, οργανώνεται παρέχοντας ολοένα καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Λευκάδας.

Έπειτα από απαίτηση της Καρδιολογικής Κλινικής, και σε συνεργασία με το Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Ιωάννη Μπάκαβο, ζητήσαμε από την 6η ΥΠΕ πιστώσεις για την προμήθεια ενός σύγχρονου μηχανήματος υπερήχων καρδιάς και γι’αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή της κ. Ιωάννη Καρβέλη. Η 6η ΥΠΕ ανταποκρίθηκε πιστώνοντας 90.000 ευρώ στο Νοσοκομείο μας, το οποίο προωθεί άμεσα τη διαγωνιστική διαδικασία, ώστε πολύ σύντομα η Καρδιολογική Κλινική να αποκτήσει ένα νέο μηχάνημα υπερήχων τελευταίας γενιάς.

Επιπλέον, συνεχίζονται οι προσλήψεις μονίμων ιατρών στο Νοσοκομείο. Έπειτα από τον διορισμό 4 μονίμων ιατρών, ακολουθούν σύντομα διορισμοί 4 ακόμη, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται δύο προκηρύξεις για 9 ακόμα θέσεις μονίμων ιατρών. Και βέβαια είναι ήδη ανοιχτή και θα παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τις 8 Μαρτίου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων νοσηλευτικού, βοηθητικού και λοιπού επικουρικού προσωπικού, από όπου ανά πάσα στιγμή το Νοσοκομείο μας μπορεί να αντλήσει προσωπικό.

Με την αρωγή της Κυβέρνησης, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, το ιατρικό, διοικητικό και υγειονομικό προσωπικό έχουν κρατήσει την Λευκάδα ασφαλή και υγιή μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, και για τον αγώνα τους όλους αυτούς τους μήνες θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου.

Έχοντας όλα τα απαραίτητα εφόδια για την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τον έλεγχο της πανδημίας, το Νοσοκομείο μας έχει ανταποκριθεί άριστα στις δύσκολες απαιτήσεις των καιρών, ενώ εξαιρετική αποτελεσματικότητα επιδεικνύει και στην τρέχουσα φάση των εμβολιασμών.

Ένας δύσκολος χειμώνας βαίνει προς το τέλος του. Η θερινή περίοδος είναι κοντά και γι’ αυτό πρέπει όλοι να κάνουμε λίγο ακόμα υπομονή, να κάνουμε τώρα την προσπάθειά μας επιδεικνύοντας υπευθυνότητα και τηρώντας τα μέτρα, να εμβολιαστούμε όταν έρθει η σειρά μας για να νικήσουμε τον κορονοϊό. Η υγεία μας είναι στο χέρι μας, όπως στο χέρι μας είναι να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω και να προετοιμαστούμε για ένα Καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς, ελεύθερο και προσοδοφόρο.»

……………………………………………………………………….

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση αντιπροσωπείας της παράταξης «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»

με τον Αντιπεριφερειάρχη, για τα θέματα της πανδημίας και ιδιαίτερα των σχολείων

 

Συνάντηση,με πρωτοβουλία της παράταξής μας, πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 2/3/2021με τον ΑντιπεριφερειάρχηΛευκάδας κ. Κτενά Αντρέα.

Στη συνάντηση από πλευράς μας, συμμετείχαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, Δρακονταειδής Κων/νος, Γληγόρης Χρήστος και Σέρβος Κων/νος.

Σκοπός της, ήταν να μεταφέρουμε τις ανησυχίες μας, καθώς επίσης τις θέσεις, τις απόψεις και τις προτάσεις μας, αναφορικά με την έξαρση της πανδημίας στη Λευκάδα, ύστερα από την αντίστοιχη τοποθέτηση μας στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26ης/2/2021.

 

Θέσαμε στον κ. Αντιπεριφερειάρχη, μεταξύ άλλων,  τα εξής ζητήματα:

  1. Η διαχείριση στην αντιμετώπιση της κρίσης εκ μέρους των θεσμικών φορέων (Περιφέρεια, Δήμος, κ.λπ.), ήταν αποσπασματική και χωρίς συντονισμένο σχεδιασμό. Δεν είναι τυχαίο που την ίδια μέρα (Δευτέρα 1/3), με διαφορά δυο ωρών και φυσικά πολύ καθυστερημένα, πραγματοποιούνταν ξεχωριστές συσκέψεις του Αντιπεριφερειάρχη και του Δημάρχου με τους ίδιους εμπλεκόμενους φορείς.

 

  1. Δεν υπήρξε και δεν υπάρχει άμεση, ενιαία (από ένα κέντρο) και κυρίως υπεύθυνη ενημέρωση, για την εξέλιξη της κατάστασης, με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση, φόβος, αν όχι και πανικός, σε κάποιες περιπτώσεις, στους πολίτες.

 

  1. Ειδικά στο θέμα των σχολείων, επικράτησε και επικρατεί ένα αλαλούμ. Εδώ και πάνω από μια εβδομάδα τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά κι ενώ οι μισοί μαθητές δεν πηγαίνουν, επειδή οι γονείς τους και δικαιολογημένα, φοβούνται.

Δεν πάρθηκαν,ως οφείλονταν, από κοινού πρωτοβουλίες Περιφέρειας ή Δήμου και δεν ασκήθηκε πίεση με στόχο το κλείσιμό τους, ενώ άλλοι (Δήμοι ή Περιφέρειες) κινήθηκαν σ’ αυτήν την κατεύθυνση (π.χ. Δήμοι Θεσπρωτίας).

Τονίσαμε ιδιαιτέρως στον κ. Αντιπεριφερειάρχη ότι τα σχετικά πρωτόκολλα που πολλοί επικαλούνταιδεν αποτελούν θέσφατα, αφού άλλωστε η ίδια η πολιτεία πολλές φορές τ’ αλλάζει.

Εμείς ζητάμε, μέρες τώρα,και επιμένουμε στο άμεσο κλείσιμό τους για όσο χρειασθεί!

 

  1. Επισημάναμε τις τεράστιες (και τοπικά) οικονομικές συνέπειες που υπάρχουν, εξ αιτίας της πανδημίας, καθώς και την ανάγκη λήψης σοβαρών μέτρων ενίσχυσης όσων πλήττονται.

 

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης μας άκουσε και εξέφρασε αντιστοίχως τις δικές του απόψεις.

Η παράταξή μας αναμένει τις όποιες δικές του πρωτοβουλίες.

 

Λευκάδα, 2/3/2021

………………………………………………………..

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ      

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

Τις τελευταίες μέρες η πορεία εξέλιξης των κρουσμάτων προκαλεί δικαιολογημένα την αυξανόμενη ανησυχία όλο και περισσότερων συμπολιτών μας.

Λόγω της συγκεκριμένης κατάστασης προέκυψε η ανάγκη συζήτησης εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 26 Φλεβάρη.

Όπως και σε όλη την Ελλάδα, η αντιεπιστημονική λογική «βλέποντας και κάνοντας» της κυβέρνησης, η παντελής έλλειψη μέτρων προστασίαςπου έχουν μετατρέψει τους χώρους δουλειάς, τα ΜΜΜ και τα σχολεία «σε υγειονομικές βόμβες», δυστυχώς, προμήνυαν αυτές τις αρνητικές εξελίξεις. Η κρατική ευθύνη σε όλα τα επίπεδα, κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμους, απουσιάζει παντελώς. Η επιδημιολογική επιτήρηση είναι ανύπαρκτη.

Δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση ο κ. Δήμαρχος, έβγαλε δελτίο τύπου απαριθμώντας τις ενέργειες που έγιναν από το Δήμο, κατόπιν εορτής, μια βδομάδα μετά την έξαρση των κρουσμάτων και μετά από μεγάλη κατακραυγή από τους δημότες. Αυτές όμως είναι οι αυτονόητες ενέργειες που έχουν κάνει, όντας στοιχειωδώς υποχρεωμένοι και πολλοί άλλοι Δήμοι πανελλαδικά.Όπως είπε επίσης, ο κ. Δήμαρχος φρόντισε να «υποκατασταθούν» καθαρίστριες των σχολείων που βγήκαν εκτός μάχης, δηλαδή κάποιες από τις εναπομείνασες έγιναν λάστιχο για να καλύψουν τα κενά.

Κατα τη διάρκεια της συζήτησης η παράταξη του δημάρχου κ. Καλού και η  «συγκυβερνώσα» παράταξη του κ. Σολδάτου αναπαρήγαγαν τη γραμμή-«πλυντήριο» για τις κυβερνητικές ευθύνες. Επέρριψαν τις ευθύνες για την αύξηση των κρουσμάτων στους πολίτες, για τις στραβοφορεμένες μάσκες, τα δυο μέτρα απόσταση στη βόλτα μέσα στην αγορά ή στην παραλία και κυρίως σε μια συνάθροιση από όπου «ξεκίνησε το κακό».

Η εγκατάσταση του κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο κτίριο του ΚΑΠΗ μπορεί να αύξησε τον αριθμό των τεστ, όμως αυτά αφήνονται στον «πατριωτισμό» καθενός. Δεν μπορεί να είναι σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, το τεστ σε όποιον θέλει και μπορεί στο ωράριο 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι, μετά από ραντεβού ακόμα και μετά από 2-3 μέρες. Η αύξηση των τεστ, που εξέφρασε ικανοποίηση ο κ. Δήμαρχος, δεν μπορεί να είναι στη βάση λογικής καταστήματος «ανοίξαμε και σας περιμένουμε». Πρόκειται για μιαν άκρως αναποτελεσματική αντιμετώπιση.

Το ζήτημα της ενημέρωσης των δημοτών, δεν είναι για την ικανοποίηση της περιέργειας, όπως μπορεί να νομίζουν ορισμένοι. Δεν αποτελεί επίσης, ένα είδος ενημέρωσης «καφενείου». Η καθημερινότητα των εργαζομένωνεξαρτάται από αυτή την ενημέρωση για αυτό πρέπει να είναι υπεύθυνη. Μια ακόμα πλευρά της ενημέρωσης σχετίζεται με την αποδοχή ή όχι των μέτρων. Οι αντιφάσεις της κυβέρνησης, αυτό που καταλαβαίνει ο καθένας ως «και τι πειράζει η τάδε δραστηριότητα και την απαγορεύουν», η αδιαφορία για τους πραγματικούς χώρους συνωστισμού (που δεν είναι η αγορά ή η παραλία), αλλά τα ΜΜΜ, οι χώροι δουλειάς εκεί δηλαδή που βρίσκονται για πολλές ώρες αρκετοί εργαζόμενοι κάνουν τον ίδιο τον κόσμο να «χαλαρώνει». Η αντίληψη της κυβέρνησης ότι πχ στη σχολική αίθουσα μπορούν να είναι 25 παιδιά, αλλά έξω από αυτή  απαγορεύεται να είναι πάνω από 9 είναι χαρακτηριστική. Ή στα σούπερ μάρκετ που «βγαίνει η υποχρέωση» του εργοδότη με ένα αντισηπτικό και ένα καρτελάκι για το μέγιστο αριθμό πελατών στο κατάστημα. Ο απολογισμός ανά την Ελλάδα, είναι τραγικός και σε κρούσματα, αλλά και σε θανάτους που σχετίζονται με τα σούπερ μάρκετ. Η λογική που εκφράζουν ορισμένοι συμπολίτες μας, με ειρωνική διάθεση, «εδώ κολλάει, εκεί δεν κολλάει» αντανακλά τις κυβερνητικές αντιφάσεις και θρέφει την χαλάρωση των συμπολιτών μας.Έτσι κι αλλιώς, κανένα lockdown δεν μπορεί ναυποκαταστήσει τη λήψη απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Ο κ. δήμαρχος έλεγε στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ότι παίρνει τηλέφωνο μια φορά τη βδομάδα τον αρμόδιο υπουργό για την αποκατάσταση του δρόμου της Λαγκάδας (Σφακιώτες- Αγ. Νικήτας). Δεν πήρε, όμως, μια φορά τηλέφωνο, να ζητήσει ενίσχυση των δομών Υγείας στη Λευκάδα. Δεν προκάλεσε μια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να παρθεί απόφαση που θα απαιτεί την ενίσχυση τους από την κυβέρνηση.

Σχολικές μονάδες απευθύνθηκαν στο δήμο για τεστ μόλις εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Πλήρης αδιαφορία από μέρους της δημοτικής αρχής. Η δημοτική αρχή άμεσα να πάρει πρωτοβουλία σε συννενόηση με το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ να διενεργήσει τεστ σε όλη τη σχολική κοινότητα. Να απαιτήσει την ενίσχυση με προσωπικό του συγκεκριμένου κλιμακίου, ώστε να προχωρήσει σε μαζικά τεστ όχι μόνο στους εκπαιδευτικούς των σχολείωνκαι μόνο εκείνων που έχουν κρούσμα/τα.

Το ζήτημα είναι να παραμείνουν ανοιχτά τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας που ζητούσε η εκπαιδευτική κοινότητα μαθητές και εκπαιδευτικοί από το Σεπτέμβρη κιόλας. Αιτήματα, που η κυβέρνηση προκειμένου να μην τα υλοποιήσει χρησιμοποίησε τη συκοφαντία, το ξύλο, την καταστολή. Προφανώς και δεν μπορεί να είναι σοβαρή αντιμετώπιση η λογική «μόλις εμφανιστεί ένα ή περισσότερα κρούσματα κλείνουμε το τμήμα ή το σχολείο».

Μεγάλη ευθύνη έχουν και όλοι όσοι προσπαθούν να κρύψουν τη σοβαρότητα της κατάστασης, που πλέον δεν κρύβεται. Στο ζύγι τους, υγεία του κόσμου και ο τζίρος των επιχειρήσεων, αλλά το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να μην αλλάξουμε χρώμα στον υγειονομικό χάρτη και φυσικά να με το βλέμμα στραμμένο στο άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν. Καλούμε όσους παίζουν αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι στις πλάτες του λευκαδίτικου λαού να σταματήσουν τώρα!

Παράλληλα, γίνεται μια προσπάθεια από διάφορους, που θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες της κυβέρνησης, να διαστρεβλώσουν την άθλια πραγματικότητα των δομών Υγείας στο νομό μας. Η αθλιότητα της κατάστασης αποδεικνύεται από το προσωπικό που το έχουν «τεντώσει» στην κυριολεξία, από τις μεγάλες ελλείψεις και στα βασικά, από τα τεστ που δεν γίνονται στο προσωπικό παρα μόνο αν είναι ύποπτα κρούσματα. Η κατάσταση έφτασε στα όρια τη γελοιότητας με τις ελλείψεις σε αντιδραστήρια για τον μοριακό αναλυτή (δωρεά) που έτρεξε να δωρίσει το επιμελητήριο και να «σώσει τα προσχήματα».

 

Τις προτάσεις μας τις έχουμε αναδείξει πολλές φορές μέσα στην τελευταία χρονιά που ο λαός μας αντιμετωπίζει αυτή την περιπέτεια.

 

Να ενισχυθεί αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με ενίσχυση των υποδομών και ουσιαστική αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Να γίνουν μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό και να υπάρξει κρατικός έλεγχος σε ευαίσθητους χώρους όπως γηροκομεία, κ.α.

Να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία με όλα τα απαραίτητα μέτρα που απαιτούν μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Να επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας (ιδιώτες γιατροί, εργαστήρια κλπ)  και να ενταχθεί στον κρατικό σχεδιασμό.

Να διασφαλιστούν οι επιστημονικές οδηγίες, τα σχέδια επαγγελματικού κινδύνου και όλα τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Οι υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας και οι άλλες κρατικές υπηρεσίες να λειτουργήσουν σε αυτή την κατεύθυνση.

 

1-3-2021