Ανακοίνωση «Μεγανήσι για Όλους» για την χαμηλή θέση του Δήμου Μεγανησίου μετά από δημοσιονομικούς ελέγχους.

ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Οριστικοποιήθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών και από την Γενική Δ/νση Δημοσιονομικών Ελέγχων , μετά και από την εξέταση τυχόν αντιρρήσεων, τα αποτελέσματα των τακτικών του ελέγχων που διενεργήθηκαν μέσα στο 2022.

Ένας εκ των οποίων διενεργήθηκε και στο Δήμο Μεγανησίου με αρ. ελέγχου 20196.

Οι ελεγχόμενοι φορείς αξιολογήθηκαν ως προς τη λειτουργία του συστήματος τους και με βάση τη σημαντικότητα των ευρημάτων τους έλαβαν βαθμολογία η οποία έχει τεθεί σύμφωνα με την ακόλουθη 5-θμια κλίμακα:

1.Λειτουργεί καλά

2.Λειτουργεί ικανοποιητικά. Απαιτούνται μόνο επουσιώδεις βελτιώσεις.

3.Λειτουργεί. Ωστόσο απαιτούνται ορισμένες βελτιώσεις.

4.Λειτουργεί μερικώς. Απαιτούνται ουσιαστικές βελτιώσεις.

5.Ουσιαστικά, δεν λειτουργεί.

Ο Δήμος Μεγανησίου, δυστυχώς βαθμολογήθηκε με μόλις 4, αποκαλύπτοντας τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία του. Προβλήματα, καλά κρυμμένα κάτω από το χαλί, που έρχονται να προβληματίσουν για την αποτελεσματικότητά του, την εξέλιξη του και το μέλλον του ακόμη και τους πιο αισιόδοξους εν μέσω προεκλογικής περιόδου.

Στο δε Γράφημα με τα ποσοστά βαθμολογίας αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση του είναι πολύ πιο κάτω από τον μέσο όρο των άλλων φορέων: κανένας δήμος δεν ήταν στην κατηγορία 5, ενώ μόνο το 10% των δήμων ήταν στην κατηγορία 4, όλοι οι άλλοι πήγαν καλύτερα. 

Και βέβαια έρχεται και το αντίστοιχο πρόστιμο ως ποσό δημοσιονομικής διόρθωσης:

ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ:  31.945,35

Το οποίο έρχεται να προστεθεί στις 42.000,00 € οι οποίες είναι ήδη βεβαιωμένες στη Δ.Ο.Υ Λευκάδας ως Πρόστιμα για την Εναπόθεση Απορριμμάτων στις χρήσεις 2019,2020 και 2021, όπως μάθαμε κατά το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο και στην συζήτηση για την ψήφιση του Ισολογισμού του 2022.

Για την δε Πράξη Βεβαίωσης Παράβασης της ΠΙΝ στο Δήμο Μεγανησίου, αναφορικά και πάλι με τη διαχείριση των αποβλήτων, και στο πρόστιμο των 423,720,00€ ο Δήμος Μεγανησίου πρέπει άμεσα και μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, να υποβάλλει κάποια στοιχεία και να συμμορφωθεί με οδηγίες που του έχουν δοθεί, προκειμένου για τις παραβάσεις του << ΣΗΜΑΝΤΙΚΗΣ σοβαρότητας>> το πρόστιμο να μην υπερβεί το 6% επί του συνολικού κύκλου εργασιών της τελευταίας χρήσης του.

Μεγάλα τα προβλήματα και τεράστιες οι ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ για τον επόμενο Δήμαρχο και την επόμενη Δημοτική Αρχή. Αυτό όμως που φαντάζει ακόμη πιο δύσκολο είναι κατά πόσο οι Μεγανησιώτες θα ξαναπιστέψουν ποτέ στο Δήμο τους και στις δυνατότητες του και κατά πόσο αυτός ο Δήμος θα μπορέσει να σταθεί στα πόδια του πάλι και να μπορέσει να κάνει έστω και ένα μικρό βήμα μπροστά.