Ψεύδη και συκοφαντίες για το νερό του Μεγανησίου από τον Δήμο Λευκάδας, που χρήζουν σκληρής απάντησης

Οποιοσδήποτε έχει ποτέ νιώσει την αγωνία (και μερικές φορές την απελπισία) του να εξασφαλίσει το νησί μας την μίνιμουμ ποσότητα νερού, από την εποχή ακόμα των Κοινοτήτων και μετά με όλους τους δημάρχους, δεν μπορεί παρά να αγανακτήσει με τα όσα ακούστηκαν από το στόμα του κου Σταμούλη Γαζή στον Prisma, ως εκπροσώπου κάποιας «Επιτροπής Πολιτών» (τίνος πράγματος;)

Δεκάδες ψέματα, όπως για τα κυβικά που παίρνει το νησί από την γεώτρηση της Βαυκερής, το ότι δεν πληρώνει, το ότι θα «στεγνώσει» δήθεν τον υδροφόρο ορίζοντα, το ότι το Μεγανήσι έχει 3 γεωτρήσεις (εδώ γελάνε), στο ότι συσχετίζει τον Σκορπιό (στον οποίο οι ίδιοι έδωσαν νερό έναντι αμοιβής) με το Μεγανήσι, στο ότι μας λέει «κλέφτες νερού», στο ότι δήθεν το Μεγανήσι έχει αμέτρητες πισίνες (αλλά το υπόλοιπο νησί της Λευκάδας καμία!).

Φυσικά κουβέντα για το νόμιμο δικαίωμα για γεώτρηση και τις αδειοδοτήσεις που έχει ο Δήμος μας για το οικόπεδό του στο Κολώνι. Καμία κουβέντα ότι αν γίνει εκείνη η γεώτρηση δεν θα διατηρηθεί η υπάρχουσα. Καμία κουβέντα που χρόνια ολόκληρα, δεκαετίες μας έκλειναν το νερό και διψούσαμε για να ποτίσουν τα μποστάνια τους, καμία κουβέντα ότι τα 1000-1500 κυβικά του Μεγανησίου είναι μόνο για 2 μήνες και είναι σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα 10.000 κυβικά που παίρνει λιγότερα η Λευκάδα από τον Σύνδεσμο, λόγω δικών της λαθών. Καμία κουβέντα ότι το Μεγανήσι είναι μεν κι αυτό ισότιμο μέλος στον Σύνδεσμο Ύδρευσης αλλά δεν έχει πάρει σταγόνα από τον Λούρο εδώ και 15 χρόνια. Αυτό το νερό δεν μας το χρωστάνε;

Και τα ψέματα και οι κουτοπονηριές δεν σταματούν εκεί, θα θέλαμε μια βδομάδα να τα αναλύσουμε όλα. Θα δημοσιεύσουμε το άρθρο για να φρίξουν όλοι. Ελπίζουμε ότι ο Δήμος μας θα απαντήσει κατάλληλα (αποφασιστικά και σκληρά- τα έχουμε δει μέχρι τώρα τα συναινετικά και τα καλοπιάσματα που μας οδήγησαν), ειδικά μιας και φέρονται από το ρεπορτάζ οι κύριοι δήμαρχος Λευκάδας και βουλευτής Λευκάδας να συμφωνούν με τον παραγκωνισμό στο νερό (και μοιραία τον αφανισμό του Μεγανησίου). Αυτό είναι casus belli (αιτία πολέμου).

Δείτε το ρεπορτάζ του PRISMA:

Κάτοικοι Νυδριού και ευρύτερης περιοχής ξεσηκώνονται ενάντια στην απόφαση του Δήμου Μεγανησίου να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση εντός των ορίων του Δήμου Λευκάδας, καταγγέλλοντας επιβάρυνση στο υδροδοτικό σύστημα, αδικίες και αδιαφορία για τις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων.

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Νυδρί με πρωτοβουλία της επιτροπής κατοίκων και παρουσία του Δημάρχου Λευκάδας Ξενοφώντα Βεργίνη, του Βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά και εκπροσώπων τοπικών κοινοτήτων, με θέμα την προγραμματισμένη γεώτρηση του Δήμου Μεγανησίου στη Βαυκερή.

Ο Σταμούλης Γαζής, μέλος της επιτροπής κατοίκων, μίλησε στον Prisma 91,6 και στον Παναγιώτη Κουνιάκη, εκφράζοντας τη συνολική αγανάκτηση της τοπικής κοινωνίας.«Το Μεγανήσι παίρνει τέσσερις φορές περισσότερο νερό από όσο δικαιούται»

Όπως εξήγησε ο κ. Γαζής, το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο. Από το 2018, με απόφαση της τότε δημοτικής αρχής, υπογράφηκε σύμβαση παραχώρησης νερού προς το Μεγανήσι.

«Ο τότε δήμαρχος Δρακονταειδής υπέγραψε μια πολιτική σύμβαση, μέσω της οποίας το Μεγανήσι μπορούσε να λαμβάνει 130.000 κυβικά μέτρα νερού τον χρόνο. Όμως σήμερα, όπως μας είπε ο ίδιος ο δήμαρχος Βεργίνης στη χθεσινή συνάντηση, το Μεγανήσι παίρνει 470.000 κυβικά μέτρα, τα περισσότερα από τα οποία είναι απλήρωτα».

Ο κ. Γαζής υπογράμμισε ότι σύμφωνα με τον Δήμαρχο, μόνο ένα μικρό ποσό έχει καταβληθεί διαχρονικά, αφήνοντας ουσιαστικά τον Δήμο Λευκάδας να επωμίζεται το βάρος της υδροδότησης χωρίς αντίκρισμα.

«Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του – Μην το καταστρέψουμε εντελώς»

Ο εκπρόσωπος της επιτροπής αναφέρθηκε στην εύθραυστη κατάσταση του υδροδοτικού συστήματος της περιοχής:

«Ο Φίλιππος Σκληρός, στην ίδια σύσκεψη, ανέφερε ότι οι γεωτρήσεις από τον Επίσκοπο έως τον Πόρο έχουν φτάσει στα όρια τους. Πολλές τραβούν ήδη αλμύρα, άλλες λάσπη. Αν προστεθεί άλλη μία γεώτρηση, το σύστημα θα καταρρεύσει. Δεν το λέμε για να κάνουμε εντύπωση – το λέμε γιατί είναι η πραγματικότητα».

Θανάσης Καββαδάς: «Μπαίνω μπροστά – Δεν θα γίνει η γεώτρηση»

Αποφασιστική στάση κράτησε, σύμφωνα με τον κ. Γαζή, και ο Βουλευτής Λευκάδας:

«Ο κύριος Καββαδάς δήλωσε ξεκάθαρα ότι μπαίνει μπροστά και στηρίζει τη θέση μας. Είπε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει η γεώτρηση και πως βρίσκεται στο πλευρό των τοπικών κοινωνιών. Ήταν απόλυτα συντονισμένος με τον δήμαρχο, που επίσης είπε: “Δεν πρόκειται ποτέ να το επιτρέψω – θα καταστραφεί το δίκτυο”».

«Δίνουμε νερό στο Μεγανήσι, ενώ εμείς μένουμε από νερό»

Ο κ. Γαζής επανέλαβε ότι η τοπική κοινωνία της Λευκάδας στηρίζει διαχρονικά το Μεγανήσι, δίνοντάς του πολλαπλάσιες ποσότητες νερού από αυτές που δικαιούται.

«Δίνουμε τριπλάσιες και τετραπλάσιες ποσότητες νερού. Το Μεγανήσι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα νερού. Αντιθέτως, περιοχές όπως η Νικιάνα μένουν χωρίς νερό για μέρες το καλοκαίρι. Το νερό του Αγίου Γεωργίου μετά βίας φτάνει μέχρι εκεί. Ποιος νοιάζεται για τη Νικιάνα; Για το Βλυχό; Για τα χωριά του Ελλομένου;».

«Η Βαυκερή χωρίς νερό – και όμως την χρησιμοποιούσαν για να υδροδοτεί το Μεγανήσι»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην τραγική ειρωνεία που έζησε πέρυσι η Βαυκερή:

«Το καλοκαίρι του 2023, από τα μέσα Ιουλίου μέχρι τα Χριστούγεννα, ο Δήμος Λευκάδας πλήρωνε βυτιοφόρα από τους Σφακιώτες για να στέλνει νερό στο Μεγανήσι. Και την ίδια στιγμή, το χωριό της Βαυκερής –απ’ όπου περνούσε ο αγωγός– δεν είχε νερό να πιει. Πενήντα άνθρωποι έμεναν χωρίς νερό. Και τώρα έρχονται και ζητούν να κάνουν δεύτερη γεώτρηση, μόλις 80 μέτρα από την πρώτη. Αυτό δεν είναι απλά άδικο. Είναι προσβολή».

«Το Μεγανήσι γίνεται real estate – τα χωριά μας διψάνε»

Ο κ. Γαζής εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη μετατροπή του Μεγανησίου σε επενδυτικό προορισμό, εις βάρος των βασικών αναγκών των κατοίκων της ηπειρωτικής Λευκάδας:

«Το Μεγανήσι δεν είναι πλέον ένα νησί που παλεύει να αναπτυχθεί. Είναι ένα real estate με βίλες, με πισίνες, με τουριστικές μονάδες. Και την ίδια στιγμή, απλοί άνθρωποι στο Βλυχό και τη Βαυκερή δεν έχουν νερό να κάνουν μπάνιο. Το βασικό! Να πλυθούν, να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Αυτό είναι αποικιοκρατία, κύριε Κουνιάκη. Σαν εικόνα από την Αφρική, που περνάει από κάτω ο αγωγός με το πετρέλαιο και οι άνθρωποι από πάνω ψάχνουν στα πηγάδια να βρουν νερό».

«Το νερό του Αγίου Γεωργίου δεν φτάνει ούτε μέχρι το Νυδρί – Και πάνε να τραβήξουν κι άλλο»

«Το νερό του Αγίου Γιώργη φτάνει μέχρι τη Νικιάνα. Δεν φτάνει το καλοκαίρι πιο πέρα. Και πάνε να κάνουν γεώτρηση όπως την έχουν φτιάξει, στα 150 μέτρα, συν 10, συν 30. Με 30 πόντους σωλήνα διάμετρο, δηλαδή. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Θα τραβάει πόσα κυβικά την ώρα; Καταλαβαίνετε τι θα γίνει; Θα σουρώσει όλος ο τόπος. Οι ίδιες γεωτρήσεις οι διπλανές, πέρυσι, τραβήξανε χώμα και άμμο. Αυτό θέλουμε;».

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γεώτρηση στην Βέργα, που –όπως είπε– υδροδοτεί τον Πόρο και τον Επίσκοπο, και πέρυσι «ήταν στα όριά της».

«Ο Δήμαρχος Μεγανησίου ξεχνάει ότι ο Σκορπιός έχει γεωτρήσεις μέσα στον κάμπο του Δήμου Ελλομένου»

«Να σας πω και κάτι άλλο, κύριε Κουνιάκη. Ξεχνάει ο κύριος Δήμαρχος του Μεγανησίου ότι ο Σκορπιός ανήκει διοικητικά στον Δήμο του. Και ότι έχει γεωτρήσεις μέσα στον κάμπο του Δήμου Ελλομένου. Αυτά τα ξεχάσαμε; Ο Σκορπιός δεν υπάρχει πουθενά; Πουθενά; Κι όμως έχει γεωτρήσεις, και παίρνουν νερό. Ο Μεγανησίου έχει τρεις γεωτρήσεις ήδη, δύο του Σκορπιού και μία δικιά του. Και τώρα θέλει και τέταρτη;».

«Χωρίς καμία ενημέρωση έρχεται να κάνει γεώτρηση – Σαν να είναι δικό του το μέρος»

«Έρχεται ο κύριος Δήμαρχος… έτσι θέλω, λέει. Βγάζει μία άδεια και κάνει γεώτρηση. Χωρίς να ενημερώσει τον Δήμο, χωρίς να συνεργαστεί με τον Δήμαρχο της Λευκάδας, χωρίς να σεβαστεί τις ανάγκες της περιοχής. Και μας λέει ότι θα έρθει με την άδεια. Ας έρθει. Τον περιμένουμε. Welcome.
Εγώ, κύριε Κουνιάκη, δεν έχω νερό να πιω. Και πρέπει να το κόψω εδώ κάτω για να πάει το νερό “εκεί πάνω”. Από τον Άη Γιώργη δεν παίρνω τίποτα εγώ. Ε, τότε θα τσακωθώ με τους Λευκαδίτες για το ποιος θα πάρει το νερό;».

«Το Μεγανήσι δεν έχει πρόβλημα ύδρευσης – Θέλουν απλώς να τα φάνε όλα»

«Το Μεγανήσι δεν έχει πρόβλημα. Απλώς είναι άνθρωποι που έχουν μάθει να τα παίρνουν όλα. Να τα φάνε όλα. Αυτή είναι η νοοτροπία τους. Όχι “δεν έχω”. Έχουν και παραέχουν».

«Αντί να βελτιώσουν το δίκτυό τους, έρχονται να κλέψουν το νερό»

«Στη συνέντευξή του στο Megan News, ο Δήμαρχος Μεγανησίου είπε ότι δεν μπορεί να βασίζεται σε μία μόνο πηγή και ότι το δίκτυο από το Βλυχό μέχρι το Μεγανήσι είναι διάτρητο.
Πολύ ωραία. Ας το φτιάξει. Ας πιέσει την ΤΕΡΝΑ, ας βρει χρηματοδότηση. Όχι να έρχεται να κλέβει το νερό από εμάς.
Έρχεται να κλέψει το νερό όπως το έκλεβε και τόσα χρόνια χωρίς να το πληρώνει. Ο ίδιος ο Δήμαρχος Λευκάδας μάς το είπε: δεν πληρώνουν».

«Κακοπληρωτές και με ξενοδοχεία που δεν πληρώνουν το νερό – Και τώρα θέλουν κι άλλα»

«Υπάρχουν ξενοδοχεία στο Μεγανήσι που δεν πληρώνουν καθόλου νερό. Ο Δήμος Μεγανησίου είναι κακοπληρωτής, όπως είπε και ο Δήμαρχος Λευκάδας. Παρ’ όλα αυτά, έρχεται και λέει: “Θα σου κάνω κι άλλη γεώτρηση, γιατί έτσι θέλω”. Για ποιο λόγο; Γιατί σε τρία χρόνια λήγει η σύμβαση και θέλει να έχει δική του γεώτρηση, δικό του χώρο, δικό του νερό, χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν. Αυτό είναι το σχέδιο».

«Αυτό είναι αποικιοκρατία – Περνάει ο αγωγός και διψούν οι κάτοικοι»

«Η Βαυκερή, κύριε Κουνιάκη, δεν είχε νερό να πιει. Περνούσε από κάτω ο αγωγός και το νερό πήγαινε στο Μεγανήσι.
Αυτό που συμβαίνει δεν είναι ανάπτυξη – είναι αποικιοκρατία. Μου θυμίζει κάτι από Αφρική, που περνάνε οι αγωγοί του πετρελαίου από πάνω, και από κάτω οι άνθρωποι τρυπάνε για να βρουν λίγο νερό να πιουν».

«Ας ξεραθούν οι πορτοκαλιές – Δεν θέλουμε να γεμίζουν οι πισίνες τους με το δικό μας νερό»

«Ξέρετε κάτι; Ας μην ποτιστούν οι πορτοκαλιές και οι λεμονιές μας. Ας ξεραθούν. Δεν πειράζει. Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι θα δίνουμε το νερό μας για να γεμίζουν πισίνες στο Μεγανήσι.
Αν είναι σωστός ο Δήμαρχος, ας βάλει πλαφόν στις πισίνες. Δεν μπορεί σε ένα άνυδρο νησί να φτιάχνει ο άλλος state με τέσσερις πισίνες. Να φτιάξει μια. Να μην έχει καθόλου. Όχι να παίρνει το νερό από ανθρώπους που δεν έχουν ούτε για το μπάνιο τους».

Ζήτημα χωρίς εναλλακτική λύση υδροδότησης θέτουν οι κάτοικοι – «Αν καταρρεύσουν οι γεωτρήσεις, δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Στη συνέντευξή του στον Prisma 91,6, ο Σταμούλης Γαζής τόνισε την απουσία εναλλακτικής υδροδότησης για την ευρύτερη περιοχή του Νυδριού:

«Είναι σημαντικό να το καταλάβει ο κόσμος: η περιοχή αυτή δεν έχει άλλο τρόπο να υδροδοτείται. Δεν έρχεται το νερό από τον Σύνδεσμο. Εμείς δεν έχουμε Σύνδεσμο Ύδρευσης. Αν καταρρεύσουν οι γεωτρήσεις μας, τελειώσαμε. Δεν υπάρχει δεύτερη επιλογή. Τι θα γίνει; Θα φτάσουμε να συγκρουόμαστε για το ποιος θα πάρει πρώτος νερό;».

Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κατάσταση του συνολικού συστήματος ύδρευσης της Λευκάδας είναι ήδη δύσκολη

«Το Μεγανήσι αντιμετωπίζει μικρότερη πίεση – Σημαντική η ανάγκη συνεννόησης»

Ο κ. Γαζής υποστήριξε ότι το Μεγανήσι αντιμετωπίζει σαφώς ηπιότερα προβλήματα σε σχέση με τη Λευκάδα:

«Οι ανάγκες ύδρευσης στο Μεγανήσι δεν είναι συγκρίσιμες με αυτές του Δήμου Λευκάδας. Το πρόβλημα είναι πολύ μικρότερο. Παρόλα αυτά, η περιοχή καλύπτεται ήδη με αυξημένες ποσότητες, πολλές φορές άνω των συμβατικών υποχρεώσεων, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη οικονομική κάλυψη».

Αναφορά σε γεωτρήσεις με μειωμένη απόδοση – «Πέρυσι η γεώτρηση των 200 μέτρων έβγαζε στο τέλος άμμο»

Ο κ. Γαζής εξέφρασε ανησυχία για τη δυναμική των υφιστάμενων γεωτρήσεων και τη γενικότερη υδρολογική πίεση της περιοχής:

«Έχω δει χάρτες και μελέτες του Υπουργείου. Ο υδροφόρος ορίζοντας του κάμπου του Νυδριού είναι υφάλμυρος. Υπάρχουν σημεία, όπως προς τη μεριά του Βλυχού, όπου η ποιότητα του νερού έχει επιβαρυνθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.
Πέρυσι, μια γεώτρηση που λειτουργούσε στα 200 μέτρα, ξεκίνησε με 100 κυβικά την ώρα και στο τέλος έβγαζε 30–40, μαζί με χώμα και άμμο».

«Ο Δήμος Λευκάδας πλήρωνε υδροφόρες για να υδροδοτήσει τη Βαυκερή»

Σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ο κ. Γαζής αναφέρθηκε στην περίπτωση της Βαυκερής, η οποία αντιμετώπισε έντονο πρόβλημα υδροδότησης την προηγούμενη χρονιά:

«Η Βαυκερή –το σημείο που σχεδιάζεται η νέα γεώτρηση– δεν είχε νερό να πιει. Ο Δήμος Λευκάδας πλήρωνε υδροφόρες από τους Σφακιώτες, από το καλοκαίρι μέχρι και τα Χριστούγεννα. Κι όλα αυτά για να εξυπηρετηθεί το Μεγανήσι. Αυτό για μένα είναι ενδεικτικό της κατάστασης».

«Δεν υπάρχει σαφής μελέτη για την επάρκεια – Το πρόβλημα είναι τεχνικό και υδρογεωλογικό»

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει τεχνική μελέτη που να στηρίζει τη σκοπιμότητα της νέας γεώτρησης, ο ίδιος απάντησε:

«Δεν μπορώ να τοποθετηθώ τεχνικά. Δεν είμαι μηχανικός ή ειδικός. Όμως, από τις μελέτες που έχω δει, η περιοχή παρουσιάζει αυξανόμενα σημάδια υφαλμύρωσης, και αυτό είναι ανησυχητικό. Το θέμα δεν είναι πολιτικό, είναι τεχνικό. Αφορά το μέλλον της περιοχής».

Αναφορά στη σύμβαση – «Έχει τοποθετηθεί ρυθμιστής στη δεξαμενή που δεν αφήνει να πέσει νερό»

Ο κ. Γαζής σημείωσε πως στο πλαίσιο της προηγούμενης συμφωνίας για την υδροδότηση, υπήρξαν παρεμβάσεις που δεν προβλέπονται συμβατικά:

«Στη δεξαμενή που συνδέεται με την παροχή προς το Μεγανήσι έχει τοποθετηθεί ένας ρυθμιστής – ένα “ύστερο”, όπως το λέμε – ο οποίος εμποδίζει τη ροή νερού προς τα κάτω, ακόμα και όταν υπάρχει επάρκεια. Αυτό δεν προβλέπεται από τη σύμβαση. Μάλιστα, το ζήτημα είχε τεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αν δεν κάνω λάθος, από τον κ. Θερμό».

Κοινή στάση Δημάρχου και Βουλευτή κατά της νέας γεώτρησης – «Η σύσκεψη έληξε με σαφή δέσμευση»

Ο Σταμούλης Γαζής επιβεβαίωσε πως η πρόσφατη σύσκεψη με τον Δήμαρχο Λευκάδας και τον Βουλευτή κατέληξε με κοινή τοποθέτηση ενάντια στην πραγματοποίηση της γεώτρησης:

«Ο Βουλευτής ήταν ο πρώτος που δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει αυτή η γεώτρηση. Το ίδιο και ο Δήμαρχος. Η θέση τους ήταν ξεκάθαρη. Και τους ευχαριστούμε γι’ αυτό. Το θέμα, όμως, δεν αφορά μόνο τη Βαυκερή. Αφορά το σύνολο της ανατολικής πλευράς της Λευκάδας και, σε ένα βαθμό, και την πόλη. Ο υδροφόρος ορίζοντας είναι ενιαίος. Όλοι πρέπει να λειτουργούμε με βάση αυτό».

«Η γεώτρηση στοχεύει λάθος – Το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια, αλλά η χρήση»

Ο Σταμούλης Γαζής έθεσε προβληματισμούς για το πώς χρησιμοποιούνται οι υδάτινοι πόροι του Μεγανησίου, επισημαίνοντας ότι οι προτεραιότητες πρέπει να είναι διαφορετικές:

«Πρέπει να το καταλάβουν όλοι, και οι φίλοι μου και οι Μεγανησιώτες. Ο Δήμαρχος στοχεύει στο λάθος. Το σωστό δεν είναι να έχουμε στο Μεγανήσι ντομάτες, πορτοκαλιές και λεμονιές, ή πισίνες 300 τετραγωνικών μέτρων σε ένα άνυδρο νησί. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν συγκροτήματα κατοικιών με τρεις και τέσσερις πισίνες, όταν δεν υπάρχουν επαρκείς υδάτινοι πόροι για βασικές ανάγκες.
Το εύκολο για τον κύριο Δήμαρχο είναι να προχωρήσει σε γεώτρηση σε ξένο Δήμο που ήδη έχει πρόβλημα ύδρευσης, να πάρει το νερό και να μην πληρώσει ούτε ένα ευρώ».

«Η Λευκάδα κινδυνεύει να χάνει νερό χωρίς ανταπόδοση»

Ο κ. Γαζής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις οικονομικές συνέπειες που ενδέχεται να προκύψουν για τον Δήμο Λευκάδας από τη σχεδιαζόμενη γεώτρηση:

«Πέρα από το περιβαλλοντικό και τεχνικό θέμα, υπάρχει και οικονομικός κίνδυνος. Αν γίνει αυτή η γεώτρηση, θα φεύγει νερό από τον Δήμο Λευκάδας χωρίς καμία οικονομική απόδοση. Δεν θα παίρνει τίποτα πίσω ο Δήμος, δεν θα εισπράττει, δεν θα αποζημιώνεται. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Το νερό είναι κοινός πόρος και η χρήση του πρέπει να γίνεται με όρους δικαιοσύνης και ισοτιμίας».

«Η λύση δεν είναι νέα γεώτρηση, αλλά να ολοκληρωθεί ο αγωγός του Αγίου Γεωργίου»

Ως εναλλακτική, προτάθηκε η αναμονή έως την ολοκλήρωση του έργου του νέου αγωγού:

«Ας περιμένει ο Δήμος Μεγανησίου να ολοκληρωθεί ο αγωγός του Αγίου Γεωργίου. Τότε θα μπορεί να πάρει το μερίδιό του όπως και όλοι.
Αν το υπάρχον δίκτυο είναι διάτρητο, ας απευθυνθεί στο Υπουργείο, μαζί με τη Δημοτική Αρχή Λευκάδας, και ας απαιτήσει την αλλαγή του. Όχι μεμονωμένες παρεμβάσεις που βάζουν σε κίνδυνο την επάρκεια των γύρω περιοχών».

«Δεν υπάρχει νερό να πάρει – Ρωτήστε τους προέδρους των χωριών»

Σύμφωνα με τον κ. Γαζή, η υδρολογική πίεση είναι ήδη πολύ μεγάλη και δεν υπάρχει διαθέσιμη ποσότητα που να μπορεί να αντληθεί χωρίς συνέπειες:

«Κάντε μια έρευνα, κύριε Κουνιάκη. Ρωτήστε τι νερό πίνουν στο Βλυχό, στο Γένι, στο Φτερνό, στο Κατωχώρι, στον Πόρο, στη Βαυκερή. Θα σας πουν: πίνουν υφάλμυρο νερό, ή δεν έχουν καθόλου.
Πέρυσι, η γεώτρηση που είναι δίπλα σε αυτή που τώρα θέλει να δημιουργήσει ο Δήμος Μεγανησίου, έπιασε χώμα και άμμο. Δεν είναι υπόθεση, είναι καταγεγραμμένο».

«Το Μεγανήσι δεν έχει πρόβλημα με το νερό – Η γεώτρηση γίνεται προληπτικά, εις βάρος άλλων»

Ο ομιλητής υποστήριξε ότι το Μεγανήσι δεν αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή πραγματικό πρόβλημα ύδρευσης:

«Αυτό που μας λένε είναι ότι δεν έχουν πρόβλημα, αλλά θέλουν να κάνουν άλλη μία γεώτρηση για να είναι σίγουροι.
Εμείς, όμως, τι κάνουμε εδώ που έχουμε όντως πρόβλημα; Αυτό δεν είναι ισότιμη αντιμετώπιση. Είναι πρωτοβουλία εκ του πονηρού. Δεν πληρώνουν το νερό. Είναι ανάμεσα στους κακοπληρωτές εδώ και χρόνια: ξενοδόχοι, επιχειρηματίες, μικροί και μεγάλοι. Δημιουργείται ένα τεράστιο έλλειμμα, και τώρα προσπαθούν να εξασφαλίσουν ακόμα μεγαλύτερη ποσότητα, μιλάνε για 1 εκατομμύριο κυβικά τον χρόνο».

«Αν γίνει αυτή η γεώτρηση, θα αποστραγγιστεί όλη η περιοχή»

Η εκτίμηση του κ. Γαζή είναι σαφής:

«Αν γίνει αυτή η γεώτρηση, θα στραγγίσει όλη η περιοχή. Και εμείς θα μείνουμε χωρίς επάρκεια. Θα ξεκινήσουμε να τσακωνόμαστε μεταξύ μας για το ποιος θα πάρει νερό πρώτος. Αυτό δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Λευκάδας».

«Το ζήτημα είναι και θεσμικό – Δεν ενημερώθηκε κανείς»

Ο ομιλητής εξέφρασε και προβληματισμό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε:

«Αυτό που συμβαίνει δεν είναι μόνο τεχνικό ζήτημα, είναι και θεσμικό. Ο Δήμος Μεγανησίου πήρε άδεια για γεώτρηση σε έδαφος άλλου Δήμουχωρίς να ενημερώσει κανέναν. Δεν λειτουργεί έτσι η τοπική αυτοδιοίκηση.
Δεν θα μπορούσε, για παράδειγμα, ο Δήμος Λευκάδας να πάει στα Καρνικά Όρη, να κάνει μια γεώτρηση και να φέρνει με βυτία νερό στη Λευκάδα. Θα υπήρχε αντίδραση, όπως είναι λογικό. Το ίδιο ισχύει και εδώ. Είναι θέμα σεβασμού μεταξύ θεσμών».

«Πέρυσι βγάλαμε τη σεζόν με το ζόρι – Οι γεωτρήσεις κατέρρεαν»

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Σταμούλης Γαζής ανέτρεξε στο καλοκαίρι του 2023:

«Πέρυσι, ήμασταν με την ψυχή στο στόμα. Παρακολουθούσαμε καθημερινά τις γεωτρήσεις. Η γεώτρηση της Βαυκερής “ξενέρωσε” – έπεσε η στάθμη του υδροφόρου, δεν μπορούσε να επανέλθει.
Η γεώτρηση του Βέργου, που θεωρείται μια από τις δυνατές, υπέστη καθίζηση τον Αύγουστο. Δεν είχε την πίεση να επαναφέρει το νερό στην επιφάνεια. Βγάλαμε τη σεζόν οριακά.
Η γεώτρηση της Βαυκερής, που ξεκίνησε με 100 κυβικά την ώρα, στο τέλος της σεζόν έβγαζε 40 κυβικά και στο τέλος χώμα και λάσπη».

Θέμα σεβασμού και ουσίας:

“Δεν μπορώ να το πιστέψω πως υπάρχει αυτό το σχέδιο. Να γίνει μια γεώτρηση με σωλήνα 30 πόντων, χωρίς καμία συνεννόηση, χωρίς κανέναν σεβασμό. Συγγνώμη που μιλάω φορτισμένα, αλλά βλέπω μπροστά μου μια καταστροφή. Είμαστε όλοι ανάστατοι. Και το πιο ανησυχητικό είναι αυτή η έλλειψη σεβασμού από τον κύριο Δήμαρχο του Μεγανησίου προς μια κοινωνία που του έχει δώσει στήριξη και υποδομές. Του έχουμε παραχωρήσει ένα λιμάνι 150 μέτρων που το έχει κάνει σχεδόν φέριμποτ Αντίρριο.

Στέλνει τα πλοία σε εμάς, επειδή δεν είναι κότερα. Δεν διαμαρτυρόμαστε. Βγαίνουν τα φουγάρα πάνω από τα τουριστικά δωμάτια και δεν μιλάμε. Γιατί έτσι είναι η Ελλάδα. Αλλά όχι να έρθει τώρα και να ζητήσει και το νερό, χωρίς να ρωτήσει, και εμείς να μείνουμε χωρίς σταγόνα. Αυτό είναι υπαρξιακό για εμάς, κύριε Κουνιάκη.”

Σκορπιός και υποδομές:

“Ο Δήμαρχος του Μεγανησίου πρέπει να υπολογίσει και τις γεωτρήσεις που ήδη διαθέτει ο Δήμος του. Ποιος παίρνει τις αποδόσεις αυτών των γεωτρήσεων; Ο Δήμος Λευκάδας δίνει δρόμους για τα φέρι, δίνει κάδους, υποδομές για την ανοικοδόμηση, και τώρα ο Δήμος Μεγανησίου θέλει να βάλει άλλη μια γεώτρηση στη Λευκάδα. Πείτε μου, εσείς πώς θα το χαρακτηρίζατε αυτό;”

Διαρκής υδροδότηση με βυτιοφόρα:

“Ο Δήμος Λευκάδας έχει πληρώσει υδροφόρες για να στέλνει νερό από τους Σφακιώτες στη Βαυκερή. Πέρσι, μόνο για το Μεγανήσι, δώσαμε 500.000 κυβικά. Φέτος, αν θυμάμαι καλά, ο κ. Σκληρός μου είπε ότι πληρώσαμε 70.000 ευρώ μόνο για βυτιοφόρα. Και αυτό, για να γεμίζουν οι δεξαμενές στη Βαυκερή. Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Μεγανησίου ετοιμάζεται να κάνει μια νέα γεώτρηση για να αντλεί 1.000.000 κυβικά, με σωλήνα 30 πόντων, σε μια μεταλλική δεξαμενή. Και όλα αυτά για να “νιώθουν σίγουροι”. Ποιος νιώθει σίγουρος στη Λευκάδα για το νερό του, κύριε Κουνιάκη;”

Αναφορά στις δυσκολίες των πολιτών:

“Στην πόλη της Λευκάδας, κόβεται το νερό το βράδυ, το ξημέρωμα, για να γεμίσουν οι δεξαμενές. Κι αυτό είναι φυσιολογικό; Και θέλουμε τώρα να το δώσουμε κι αλλού; Δεν γίνεται αυτό. Δεν έχουμε καμία πολυτέλεια. Καταλαβαίνετε γιατί μιλάω έτσι. Δεν είμαι πολιτικός. Είμαι πολίτης που αγωνιά. Αλλά αυτό δεν μπορούμε να το αφήσουμε να περάσει έτσι.”

Με την τουριστική περίοδο να πλησιάζει και την επάρκεια νερού να αποτελεί κρίσιμο ζήτημα για πολλές περιοχές της Λευκάδας, επανέρχεται στο προσκήνιο η προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Λευκάδας και του Δήμου Μεγανησίου, που αφορά τη γεώτρηση στην περιοχή Κολώνη, στο δημοτικό διαμέρισμα Βαυκερής.

Το θέμα, που είχε ήδη τεθεί κατά τη συνεδρίαση για τη λογοδοσία της δημοτικής αρχής τον Ιούνιο του 2024, προκαλεί και πάλι πολιτικές και κοινωνικές εντάσεις, με τον δημοτικό σύμβουλο Ευάγγελο Θερμό να προχωρά σε δριμεία κριτική προς τη δημοτική αρχή.

Όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του, η περιοχή παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα στην άρδευση και την ύδρευση, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, συνδέονται άμεσα με την αδιάλειπτη άντληση νερού από τη γεώτρηση, που διοχετεύεται προς το Μεγανήσι. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ό,τι νερό μπαίνει στη δεξαμενή, το παίρνει με μπούστερ το Μεγανήσι – 24 ώρες το 24ωρο».

Ο κ. Θερμός υπενθύμισε ότι η σύμβαση προβλέπει παρακολούθηση των έργων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λευκάδας και διερωτήθηκε αν αυτό πράγματι συμβαίνει. Όπως τόνισε, «αλλαγές έχουν γίνει στους σωλήνες και στη ροή του νερού προς το Μεγανήσι χωρίς να υπάρχει διαφάνεια – το γνωρίζει η Τεχνική Υπηρεσία;»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στο σύστημα κατανομής του νερού, το οποίο σύμφωνα με τη σύμβαση πρέπει να είναι 50-50, μεταξύ του Δήμου Λευκάδας και του Μεγανησίου. Ο κ. Θερμός άφησε να εννοηθεί πως αυτό δεν τηρείται, λέγοντας πως «έχουμε υπεράντληση, χωρίς κανέναν έλεγχο» και πως «το Μεγανήσι αντλεί έως και 1.100 κυβικά νερού ημερησίως – χρονομετρημένα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το καλοκαίρι η κατανάλωση αυξάνεται και «η γεώτρηση δεν επαρκεί – γι’ αυτό ανοίγουν και τον Λούρο για να ενισχύσουν την παροχή».

Αναφερόμενος στο οικονομικό σκέλος της σύμβασης, ο κ. Θερμός κάλεσε τη δημοτική αρχή να δώσει σαφείς απαντήσεις για το αν και πόσα χρήματα έχουν εισπραχθεί από τον Δήμο Μεγανησίου, με βάση τα όσα προβλέπει η σύμβαση. Όπως είπε, «με απλούς υπολογισμούς, βάσει της τιμής των 10 λεπτών ανά κυβικό, προκύπτει ένα ποσό που μπορεί να φτάνει και τις 70.000 ευρώ. Αυτά τα χρήματα τα έχει πάρει ο Δήμος;»

Ο ίδιος επέκρινε το γεγονός ότι ο Δήμος Λευκάδας δεν φαίνεται να διαφυλάσσει τα οικονομικά και υδάτινα συμφέροντά του, ενώ έθεσε και ζήτημα διαχείρισης της δημοτικής περιουσίας«Αν το Μεγανήσι είναι ο διαχειριστής της γεώτρησης, να μας το πουν ξεκάθαρα. Εμείς εκλεγήκαμε για να προστατεύουμε την περιουσία του Δήμου Λευκάδας, όχι για να τη μοιράζουμε», σημείωσε με αιχμηρό ύφος.

Ιδιαίτερα επικριτικός υπήρξε και για τη στάση του Αντιδημάρχου που επισκέφθηκε το Μεγανήσι, λέγοντας πως «θα έπρεπε να είναι παρών και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαυκερής για να εκφράσει τη θέση της τοπικής κοινωνίας».

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Θερμός υπογράμμισε πως «οι υδρονομείς πρέπει να μπουν επιτέλους σε ρόλο και να υπάρξει έλεγχος και διαχείριση του νερού», καθώς –όπως είπε– «τα δίκτυα έχουν πληρωθεί από τη φορολογία των πολιτών και το κράτος και είναι κρίμα να μην αξιοποιούνται σωστά.»

Δρακονταειδής: «Να τηρηθεί η προγραμματική σύμβαση για το νερό – Η Λευκάδα δεν μπορεί να μένει χωρίς έλεγχο και χωρίς ανταποδοτικότητα»

Στο κρίσιμο ζήτημα της υδροδότησης του Μεγανησίου από γεώτρηση που βρίσκεται στη Βαυκερή επανήλθε με παρέμβασή του ο πρώην δήμαρχος Λευκάδας, Κωνσταντίνος Δρακονταειδής, τονίζοντας την ανάγκη «να τηρηθεί η προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε το 2018» και να μπει ένα τέλος στην ανεξέλεγκτη – όπως χαρακτήρισε – εκμετάλλευση του φυσικού πόρου.

Ο κ. Δρακονταειδής υπενθύμισε ότι η υδροδότηση του Μεγανησίου από τη συγκεκριμένη περιοχή δεν ξεκίνησε τώρα, αλλά έχει τις ρίζες της σε μία σύμβαση του 1981 μεταξύ του τότε προέδρου της Κοινότητας Βαυκερής και του Δήμου Μεγανησίου. Όπως επεσήμανε, «η παλιά αυτή συμφωνία ήταν εντελώς ασαφής και άναρχη, χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο και όρους», γεγονός που οδήγησε, όπως είπε, τη δική του δημοτική αρχή το 2018 να προχωρήσει στη σύνταξη προγραμματικής σύμβασης, προκειμένου να οριστούν σαφώς οι όροι της υδροδότησης και οι υποχρεώσεις των δύο πλευρών.

Στη συνέχεια, ο πρώην δήμαρχος υπογράμμισε πως «ο Δήμος Μεγανησίου είναι μέλος του Συνδέσμου Ύδρευσης, και άρα ο Σύνδεσμος υποχρεούται να του παρέχει νερό». Ωστόσο, παρατήρησε πως «αυτό είναι θεωρητικό, καθώς σήμερα δεν υπάρχουν επαρκείς ποσότητες νερού ούτε για τη Λευκάδα». Για τον λόγο αυτό, όπως είπε, «το νερό παρέχεται μέσω της γεώτρησης στη Βαυκερή, στη βάση της προγραμματικής σύμβασης».

Ειδική μνεία έκανε στους όρους της σύμβασης του 2018, η οποία – όπως υποστήριξε – «είναι απολύτως σαφής: το 50% του νερού προορίζεται για το Μεγανήσι και το υπόλοιπο 50% για τις ανάγκες της κοινότητας Βαυκερής, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση». Όμως, όπως υπογράμμισε με έμφαση, «δυστυχώς, αυτή η ισορροπία δεν τηρείται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα».

Ο κ. Δρακονταειδής επικαλέστηκε μάλιστα και υπηρεσιακές εκτιμήσεις του 2018, σύμφωνα με τις οποίες οι ετήσιες ανάγκες του Μεγανησίου ανέρχονταν περίπου στις 130.000 με 150.000 κυβικά μέτρα. Ωστόσο, οι σημερινές μετρήσεις – όπως ανέφερε – δείχνουν ότι «η ποσότητα που αντλείται είναι πολύ μεγαλύτερη», γεγονός που «αποδεικνύει την υπεράντληση της γεώτρησης, η οποία δεν αφήνει διαθέσιμο νερό για τη Βαυκερή».

Ο πρώην δήμαρχος αναγνώρισε ότι «το Μεγανήσι έχει αναπτυχθεί και οι ανάγκες του έχουν αυξηθεί», όμως διευκρίνισε πως «η λύση δεν μπορεί να είναι να στερέψουμε τη Βαυκερή». Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η Λευκάδα κινδυνεύει – χθες μιλούσαμε για γεωτρήσεις όπως αυτή στην Παλιοκατούνα, που σταματά να λειτουργεί για ώρες ώστε να ξαναμαζέψει νερό. Δεν γνωρίζουμε καν τι συμβαίνει με τους υδροφόρους ορίζοντες».

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε πως «το ελάχιστο που πρέπει να γίνει είναι να τηρηθεί η προγραμματική σύμβαση του 2018, όπως εγκρίθηκε από τα δημοτικά συμβούλια και των δύο δήμων», ενώ κάλεσε τη δημοτική αρχή Λευκάδας να εντείνει τον έλεγχο των ποσοτήτων νερού που αντλούνται και να απαιτήσει την τήρηση των όρων.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο οικονομικό σκέλος, σημειώνοντας ότι η τιμή είχε συμφωνηθεί στα 10 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, με τον Δήμο Μεγανησίου να υποχρεούται να καταβάλει αντίστοιχο τίμημα. «Αν η σημερινή δημοτική αρχή θεωρεί ότι πρέπει να επανεξεταστεί η τιμή, ας το πράξει. Όμως, πρέπει πρώτα να υπάρχει διαφάνεια και λογοδοσία για το τι ποσά έχουν εισπραχθεί μέχρι σήμερα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Δρακονταειδής υπενθύμισε πως η δημοτική του αρχή είχε αναγνωρίσει τις επιπτώσεις για την τοπική κοινωνία της Βαυκερής, και για τον λόγο αυτό είχε δεσμευτεί να προσφέρει αντισταθμιστικά οφέλη«Δίναμε ως δήμος έργο ύψους 12.000 ευρώ ετησίως στην κοινότητα Βαυκερής – δεν μπορούσε να συμπεριληφθεί αυτό στην προγραμματική σύμβαση, αλλά ήταν μια καθαρή ηθική δέσμευση, την οποία τηρήσαμε το 2018 και το 2019», σημείωσε, καλώντας τη σημερινή διοίκηση «να συνεχίσει αυτή την πρακτική».

«Η τήρηση της συμφωνίας είναι το κεντρικό ζήτημα», κατέληξε με έμφαση ο κ. Δρακονταειδής. «Δεν μιλάμε για τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες, αλλά για μια μακρά περίοδο κατά την οποία παραβιάζονται οι όροι, με αποτέλεσμα η Βαυκερή να μένει πίσω, τόσο σε άρδευση όσο και σε ύδρευση. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.»

Ξενοφών Βεργίνης: «Η σύμβαση είναι άρτια – Το ζήτημα είναι αν τηρείται. Δεν μπορώ να συνεχίσω να δίνω νερό χωρίς έλεγχο και εξόφληση των οφειλών»

Με σαφήνεια και τεκμηρίωση τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Λευκάδας, Ξενοφών Βεργίνης, για το κρίσιμο ζήτημα της παροχής νερού από τη γεώτρηση στη Βαυκερή προς το Μεγανήσι, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα δεν έγκειται στη σύμβαση, αλλά στην εφαρμογή της.

Όπως ανέφερε, το ιστορικό ξεκινά από το 1981, όταν είχε γίνει μια αρχική συμφωνία μεταξύ του τότε προέδρου της κοινότητας Βαυκερής και του Δήμου Μεγανησίου. Η συμφωνία αυτή αποτυπώθηκε σε προγραμματική σύμβαση που υπογράφηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2018, μεταξύ του Δήμου Λευκάδας (με Δήμαρχο τότε τον Κωνσταντίνο Δρακονταειδή) και του Δήμου Μεγανησίου (με Δήμαρχο τον Παύλο Δάγλα).

Η σύμβαση, σύμφωνα με τον κ. Βεργίνη, είναι πλήρης και σαφής: προβλέπει ότι το νερό της γεώτρησης θα διανέμεται ισομερώς – δηλαδή 50% στο Μεγανήσι για ύδρευση και 50% στην κοινότητα Βαυκερής, τόσο για ύδρευση όσο και για άρδευση. Ωστόσο, όπως εξήγησε, «το “ισομερώς” αφορά διαφορετικές χρήσεις: το Μεγανήσι μόνο για ύδρευση, η Βαυκερή για άρδευση και ύδρευση, με δυνατότητα ευελιξίας ανάλογα με τις ανάγκες – ακόμη και 70% άρδευση και 30% ύδρευση ή το αντίστροφο».

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι το καλοκαίρι προβλεπόταν η παροχή 95.000 κυβικών μέτρων προς το Μεγανήσι, και 35.000 κυβικά τους υπόλοιπους 7 μήνες, βάσει της εποχικής ζήτησης. Παράλληλα, τόνισε ότι στη σύμβαση είχε προβλεφθεί συμμετρική οικονομική επιβάρυνση, με τον Δήμο Μεγανησίου να αναλαμβάνει το κόστος των έργων βελτίωσης και λειτουργίας (π.χ. γεώτρηση, δεξαμενή), ενώ η Λευκάδα είχε αναλάβει τη συντήρηση του περιβάλλοντος χώρου και δαπάνες ύψους 12.000 ευρώ.

Ωστόσο, όπως αποκάλυψε, «η ποσότητα νερού που έχει αντληθεί από το Μεγανήσι το διάστημα 1/1/2020 έως 31/12/2023 αγγίζει τα 435.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή υπερτετραπλάσια της προβλεπόμενης». Αυτό – σύμφωνα με τον ίδιο – συνιστά πολλαπλασιασμένη απώλεια για τον Δήμο Λευκάδας, και σοβαρή παραβίαση των όρων της σύμβασης.

Αναφέρθηκε και σε οικονομικές εκκρεμότητες: «Παρέλαβα χρέος από το Μεγανήσι ύψους 82.000 ευρώ. Προχωρήσαμε σε διακανονισμό: πληρώθηκαν 61.000 και έγιναν ρυθμίσεις για τις υπόλοιπες 21.000, ενώ υπάρχουν και πρόσθετα τέλη περίπου 10.000 ευρώ». Όπως εξήγησε, «η σημερινή διοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει νερό χωρίς έλεγχο και χωρίς ξεκάθαρη οικονομική συμφωνία».

Ο Δήμαρχος τόνισε πως ζήτησε ρητά από τον Δήμαρχο Μεγανησίου, Γεράσιμο Κατωπόδη, να εξοφλήσει τα χρέη και να υπάρξει συμφωνία για τη μελλοντική χρήση. «Μας έδωσε ήδη 12.000 ευρώ και στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται να καταβάλει 36.000 ακόμη (25+11), ενώ τα υπόλοιπα θα εξοφληθούν σε δόσεις», ανέφερε.

Επιπλέον, αποκάλυψε ότι ο κ. Κατωπόδης του ανέφερε πως το πραγματικό κόστος του νερού για το Μεγανήσι φτάνει τα 0,40€/κυβικό, λόγω μεταφοράς και λειτουργικών εξόδων, παρότι η σύμβαση προέβλεπε τιμή 0,10€/κυβικό (και 0,17€ όταν παρέχεται από τον Σύνδεσμο Ύδρευσης).

Ο κ. Βεργίνης εξήγησε ότι οι πιέσεις που δέχεται από την τοπική κοινωνία είναι αυξανόμενες: «Δέχομαι καθημερινά τηλεφωνήματα, πάνω από 20, από αγρότες και κατοίκους που ζητούν να μπει φρένο στην ανεξέλεγκτη άντληση. Δεν φωνάζουν, αλλά λένε ότι θα έρθουν να καταλάβουν το σημείο – και τους καταλαβαίνω.»

Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες, απηύθυνε έκκληση για υπομονή και κατανόηση στους κατοίκους της Βαυκερής και του Νυδριού: «Κάντε υπομονή, σας ζητώ να αποδεχθείτε προσωρινά μια προσωρινή αναλογία 30% για άρδευση και 70% για ύδρευση, λόγω των συνθηκών. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε την εφαρμογή της συμφωνίας το συντομότερο».

Κλείνοντας, εξέφρασε την ανησυχία του για την εγκατάλειψη του αγροτικού τομέα στην περιοχή του Νυδριού, που – όπως σημείωσε – ήταν κάποτε ένας από τους βασικούς παραγωγικούς πυρήνες της Λευκάδας«Ο αγροτικός τομέας πρέπει να στηριχθεί. Η Βαυκερή και ο ορεινός όγκος έχουν προοπτικές – πρέπει να διατηρηθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω», κατέληξε.