Τραγική η κατάσταση στο Νοσοκομείο Λευκάδας

Τη στιγμή που οι επιπτώσεις του μνημονίου και της κυβερνητικής πολιτικής γίνονται πλέον καταστροφικές για την ελληνική κοινωνία, με την εκτόξευση της φτώχειας, της ανεργίας και της ανασφάλειας, ετοιμάζεται η πλήρης υποβάθμιση και διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από ποτέ για δημόσια και δωρεάν περίθαλψη δρομολογείται το κλείσιμο νοσοκομείων, η μείωση του προσωπικού, η περαιτέρω οικονομική επιβάρυνση των ασθενών και συνολικά η χειροτέρευση των συνθηκών περίθαλψης του πληθυσμού.

 Την ίδια στιγμή το όργιο των προμηθειών συνεχίζει ανενόχλητο ενώ οι δημόσιες υπηρεσίες παραδίδονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα με τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους παροχής υγείας να πριμοδοτούνται στο να λυμαίνονται το χώρο της υγείας, μέσω πολιτικών επιλογών και με τα χρήματα του φορολογούμενου. Όπως κάθε φορά που η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να περάσει έναν αντιδραστικό νόμο, έτσι και τώρα, επιστρατεύεται η λεγόμενη «αντικειμενική» και «ανεξάρτητη» επιτροπή «σοφών», με διπλώματα και τίτλους απ’ τας Ευρώπας… για να μας πουν, ότι οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ είναι πολλοί και ότι η ήδη πενιχρή δημόσια δαπάνη για την υγεία πρέπει να μειωθεί…

Οι συνέπειες των παραπάνω είναι περισσότερο από έκδηλες στο νοσοκομείο μας, που λειτουργεί στα όρια της κατάρρευσης.

  • Οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό είναι τραγικές. Οι εργαζόμενοι με αυτοθυσία κρατάνε το νοσοκομείο σε λειτουργία, στερούμενοι άδειες που δικαιούνται και δουλεύοντας με εξοντωτικά ωράρια (πρωινή και νυχτερινή βάρδια την ίδια μέρα, συνεχόμενες εφημερίες).
  • Τα προγράμματα εφημεριών πλήρως ανασφαλή με αγροτικούς γιατρούς να καλύπτουν μόνοι τους ακόμα και εξωτερικά ιατρεία τριών διαφορετικών ειδικοτήτων ταυτόχρονα και ειδικευόμενοι της χειρουργικής να εφημερεύουν χωρίς ειδικευμένο γιατρό σε εφημερία αφού το κράτος και η διοίκηση έχουν αποφασίσει ότι αυτό δε χρειάζεται… Παράλληλα το υπουργείο υγείας αποχωρεί από την υποχρέωση του να χρηματοδοτεί το σύνολο των εφημεριών, εισάγοντας στα νοσοκομεία ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που πρέπει να βγάζουν κέρδος για να πληρώνουν το υπόλοιπο ποσό.
  • Το νοσοκομείο λειτουργεί, ενώ υπάρχει καρδιολογικός εξοπλισμός, ουσιαστικά χωρίς καρδιολόγο!! με αποτέλεσμα τα σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά να διακομίζονται στην Πρέβεζα και να χάνεται μ’ αυτό τον τρόπο πολύτιμος χρόνος και να κινδυνεύει η ζωή του ασθενούς.
  • Παρατηρείται ακόμα το τραγελαφικό φαινόμενο να έχουμε αξονικό τομογράφο αλλά να μην υπάρχει το απαραίτητο τεχνολογικό και ιατρικό προσωπικό για να τον λειτουργήσει με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία των ασθενών με μετακινήσεις απ’ το ένα νοσοκομείο στο άλλο για μια εξέταση που θα μπορούσε να γίνεται στη Λευκάδα.
  • Σαν να μην έφταναν όλα αυτά το τελευταίο διάστημα δεν υπάρχει κανείς να λειτουργήσει το μηχάνημα του υπέρηχου και οι ασθενείς αναγκάζονται πάλι να βάζουν το χέρι στην τσέπη και να πληρώνουν σε ιδιώτες μια απλή εξέταση ρουτίνας, ενώ σε επείγοντα περιστατικά (π.χ. τροχαίο κ.λπ.) να δυσχεραίνεται κατά πολύ η γρήγορη διάγνωση και η έγκαιρη αντιμετώπιση του περιστατικού.

Αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τις κατευθύνσεις και τις τελευταίες δηλώσεις της κυβέρνησης για μείωση χρηματοδότησης για την υγεία, συγχωνεύσεις και μείωση προσωπικού, το νοσοκομείο της Λευκάδας ίσως είναι απ’ τα πρώτα που κινδυνεύουν να υποβαθμιστούν περαιτέρω ή και να κλείσουν…

Το πιο τραγικό απ’ όλα είναι ότι ενώ το επίπεδο της περίθαλψης είναι αυτό που περιγράφουμε παραπάνω οι ασθενείς καλούνται να πληρώσουν για τρίτη φορά τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Πληρώνουν στο ασφαλιστικό τους ταμείο, πληρώνουν φορολογία και τώρα καλούνται να πληρώσουν ξανά, από το υστέρημα τους, για τις συνταγματικά κατοχυρωμένες υποχρεώσεις τις πολιτείας και για τις άστοχες και διεφθαρμένες επενδυτικές επιλογές, αυτών που κατευθύνουν την εκάστοτε οικονομική κυβερνητική πολιτική. Η τιμή του εισιτηρίου ξεκίνησε απ’ τα τρία ευρώ, έφτασε στα πέντε και αναμένεται η συνέχεια, ενώ βλέπουμε καθημερινά ακόμα και καρκινοπαθείς, άτομα με ειδικές ανάγκες, χρόνιους πάσχοντες και διαβητικούς, να εξαναγκάζονται να πληρώνουν φάρμακα, υλικά και εξετάσεις πρώτης ανάγκης που τους συντηρούν στη ζωή.

Θα υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο την εξασφάλιση υψηλής ποιότητας δημόσιας και δωρεάν υγειονομικής περίθαλψης με βάση τις ανάγκες του πληθυσμού της περιφέρειας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ, ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ 9-10-11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΕΙΣΗΤΗΡΙΟ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΔΗΜΟΣΙΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

  • ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ

  • ΑΜΕΣΗ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΝΕΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ – ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΕΙΣΜΙΚΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΙΟΥ

  • ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

    ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΠΑΡΑΔΩΣΕΙ ΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΕ ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

    ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ – ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ
    Δ.Σ. ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Γ.Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ

 

(Πηγή: www.kolivas.de)