Η σπηλιά του Κύκλωπα στο Μεγανήσι, σε ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

 
Ένα ακόμα βίντεο, από εκπομπή της ΕΡΤ για τα σπήλαια, ξεθάψαμε από το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο του κρατικού καναλιού. Η παρουσίασή του στο www.ert-archives.gr :
ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ
Επεισόδιο:004
ΣΠΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ
Η σειρά «ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΠΗΛΑΙΑ» ερευνά το είδος των Ελληνικών σπηλαίων αλλά και των ευρημάτων, παρέχοντας πληροφορίες για την κοινωνική ζωή και τα αρχαιολογικά υλικά, από την παλαιολιθική εποχή μέχρι και τη ρωμαϊκή περίοδο. Το συγκεκριμένο επεισόδιο της σειράς με τον τίτλο «ΣΠΗΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ» αφορά τους διάφορους θρύλους, παραδόσεις και μύθους που συνδέθηκαν με τα σπήλαια. Μιλά για τη χρήση των σπηλαίων από την Παλαιολιθική εποχή έως τη Βυζαντινή περίοδο ως τόπους λατρείας, ενώ οι ωραιότεροι μύθοι της Μυθολογίας μας βρήκαν τη μεγαλειώδη έκφρασή τους μέσα στα σπήλαια του Ελλαδικού χώρου. Ο φακός εξερευνά το Σπήλαιο ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ, το Σπήλαιο ΜΑΚΡΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΕΩΣ και τη Σπηλιά του ΚΥΚΛΩΠΑ στη ΛΕΥΚΑΔΑ (ΜΕΓΑΝΗΣΙ). Η παράδοση τις έχει συνδέσει με το επεισόδιο της τύφλωσης του Κύκλωπα ΠΟΛΥΦΗΜΟΥ από τον ΟΔΥΣΣΕΑ, ενώ μας παρέχουν πληθώρα ευρημάτων μεγάλης επιστημονικής αξίας για τη μελέτη των πρώτων κατοίκων.
Στην εν λόγω εκπομπή εμφανίζεται και η δικιά μας «σπηλιά του Κύκλωπα», πάνω από τα Σπήλια, ως μια από τις τρεις υποψήφιες για την επιβεβαίωση του γνωστού ομηρικού μύθου. Στην περίπτωση του Μεγανησίου την παρουσίαση κάνει η φημισμένη σπηλαιολόγος και τότε αντιπρόεδρος της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας, κα Άννα Πετρόχειλου (στο 15:41 του βίντεο). Παρουσιάζονται επίσης διάσπαρτα πλάνα από το Σπαρτοχώρι και τη θαλάσσια περιοχή στα Σπήλια. Οι εικόνες από το σπήλαιο είναι μοναδικές, ειδικά για όποιον δεν το έχει επισκεφτεί. Το ντοκιμαντέρ είναι του 1988 και έχει συνολική διάρκεια 31:56. Δείτε το όλο, αξίζει τον κόπο!
Γιατο βίντεο κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
(Πηγή: Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ)