Αθήνα:Πόλη για να ΜΗ ζεις!

Το χαµηλό επίπεδο εκπαίδευσης και τα σοβαρά προβλήµατα στις υποδοµές –ειδικότερα στο οδικό δίκτυο – ευθύνονται για τον χαρακτηρισµό της Αθήνας ως της πόλης µε τις χειρότερες συνθήκες διαβίωσης στη ∆υτική Ευρώπη, σύµφωνα  µε την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο ανάµεσα σε 140 πόλεις του κόσµου για λογαριασµό του βρετανικού περιοδικού «Economist».

Στην κορυφή της λίστας, ως το καλύτερο, το πιο ανθρώπινο και πιο φιλόξενο µέρος για ναζ ει κανείς µόνος ή µε την οικογένειά του, βρίσκεται για πέµπτη συνεχή χρονιά το Βανκούβερ, στον Καναδά. Τη δεύτερη και τρίτη θέση καταλαµβάνουν η Μελβούρνη και η Βιέννη, ενώ τελευταία τερµατίζει για άλλη µία χρονιά η Χαράρε, στη Ζιµπάµπουε.

Με βαθµολογία 81,2% – οριακά πάνω από τα επίπεδα βιωσιµότητας – και άριστα το 100, η Αθήνα τερµάτισε και φέτος στην 63η θέση, µόλις µία θέση πάνω από το Σαντιάγο, στη Χιλή. Το Βανκούβερ αντίστοιχα απέσπασε βαθµολογία 98% στους 30 δείκτες των πέντε υπό εξέταση κατηγοριών – σταθερότητα, ιατρική περίθαλψη, πολιτισµός -περιβάλλον, παιδεία και υποδοµές – διατηρώντας σταθερές τις επιδόσεις του σε σύγκριση µε πέρσι. Αριστα σηµείωσε στην υγειονοµική περίθαλψη, το εκπαιδευτικό σύστηµα, τον πολιτισµό και το περιβάλλον, ενώ λίαν καλώς πήρε στον τοµέα της εγκληµατικότητας καταγράφοντας πολύ χαµηλά ποσοστά.

Εκτός από τη Μελβούρνη, η οποία εκτόπισε τη Βιέννη – καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στην Ευρώπη – από τη δεύτερη θέση της κατάταξης στην τρίτη, δενπαρατηρήθηκε κάποια άλλη αξιοσηµείωτη αλλαγή στην ταξινόµηση των 140 πόλεων σε σύγκριση µε πέρσι. Το Λονδίνο, λ.χ., που θα φιλοξενήσει του χρόνου τους Ολυµπιακούς Αγώνες, σηµείωσε πολύ µικρή πρόοδο ανεβαίνοντας µία θέση – απότην 54η πέρσι στην 53η φέτος. Σε γενικές γραµµές, οι περισσότερες πόλεις της ∆υτικής Ευρώπης θεωρούνται ιδανικές για να ζει κανείς, καθώς κατά µέσον όρο συγκεντρώνουν βαθµολογία µεγαλύτερη του 90%.

«Οι σχετικά αραιοκατοικηµένες πόλεις µεσαίου µεγέθους στα ανεπτυγµένα κράτη τείνουν να συγκεντρώνουν υψηλότερη βαθµολογία, καθώς διαθέτουν όλες τις παροχές σε επίπεδο πολιτισµού και υποδοµών, καθώς και λιγότερα προβλήµατα που προκαλούνται από την εγκληµατικότητα ή τον συνωστισµό», επισηµαίνει ο Τζον Κόπστεϊκ, συντάκτης της έκθεσης.

ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Στην Αµερική, την υψηλότερη βαθµολογία συγκεντρώνει το Πίτσµπουργκ, το οποίο σκαρφαλώνει στην 29η θέση – ακριβώς πάνω από τη Χονολουλού – ενώ το Λος Aντζελες έπεσε τρεις θέσεις καταλαµβάνοντας την 44η.

Επίσης, αντίθετα απ’ ό,τι θα φανταζόταν κανείς, εξαιρετικά µέτριες κρίνονται οι συνθήκες διαβίωσης στην «πόλη που δεν κοιµάται ποτέ», µε αποτέλεσµα η Νέα Υόρκη να βρίσκεται στην 56η θέση της κατάταξης.

Νούµερο 12 τηςλίστας, κορυφαία ανάµεσα στις ασιατικές και πολύ πιο πάνω από το Τόκιο, αναδεικνύεται η Οσάκα, ισοβαθµώντας µε τη Γενεύη. Αρκετά καλή βαθµολογία συγκεντρώνει το Χονγκ Κονγκ, το οποίο βρίσκεται στην 31η θέση.

∆εν ισχύει το ίδιο όµως και για το Πεκίνο, όπου τα σοβαρά προβλήµατα, µε σηµαντικότερο την ατµοσφαιρική ρύπανση, το ρίχνουν στην 72η θέση της λίστας.

(Πηγή: www.tanea.gr)