Δελτίο τύπου ΚΕΔΚΕ για τα οικονομικά των ΟΤΑ

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΝΩΣΗ                                                                        Αθήνα 24/02/2011

ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ

ΕΛΛΑΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με δεδομένες τις περικοπές που έγιναν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση το 2010, η  εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2011, κρίνεται ως απολύτως απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση ώστε να μη καταρρεύσουν οι νέοι δήμοι της χώρας και μαζί με αυτούς και η προσπάθεια για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που εισάγει ο «Καλλικράτης». 

Η διαπίστωση αυτή διατυπώθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ, κατά τη διάρκεια συζήτησης για την  κατανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ) στους δήμους, καθώς και της κρατικής επιχορήγησης για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, που γίνεται μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

 Σε ότι αφορά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΣΑΤΑ), ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει το ποσό των 772 εκ. ευρώ. Η ΚΕΔΚΕ ζητά από το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει άμεσα – και πάντως πριν το τέλος Φεβρουαρίου – στην έκδοση σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την ενεργοποίηση κατανομής του προβλεπόμενου ποσού, ώστε να μπορέσουν οι δήμοι να διεκπεραιώσουν τις υποχρεώσεις τους, να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους και να τις εγγράψουν στους προϋπολογισμούς τους, που θα πρέπει να καταθέσουν μέχρι 31 Μαρτίου.

Το ίδιο ζητά και για την κατανομή των ΚΑΠ, που προορίζονται για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων, οι οποίοι, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό ανέρχονται στα 3.530.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 892 εκ. ευρώ προορίζονται για την κάλυψη του κόστους των αρμοδιοτήτων που μεταφέρονται στους δήμους από τις Νομαρχίες. Στην ουσία δηλαδή η επιχορήγηση, με βάση τον προϋπολογισμό του 2011, για τις λειτουργικές δαπάνες των δήμων κινείται στα ίδια επίπεδα με το ήδη προβληματικό 2010 και η διασφάλιση της λειτουργίας των δήμων κινείται στο όριο.

Ως εκ τούτου η ΚΕΔΚΕ ζητά από την Κυβέρνηση – και για να αντιμετωπιστούν επείγουσες ανάγκες – να προχωρήσει στην απόδοση της τρίτης δόσης των παρακρατηθέντων πόρων της Αυτοδιοίκησης από προηγούμενα έτη, ύψους 214 εκ. ευρώ, τα οποία έπρεπε να είχαν καταβληθεί μέχρι 31 Ιανουαρίου, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ούτε ως σενάριο δεν μπορεί να συζητηθεί οποιαδήποτε επιπλέον περικοπή για τους δήμους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

(Πηγή: www.kedke.eu)