Ξεφυλλίζοντας θολές εικόνες…

Γράφει ο Αιθεροβάμων

Ξεφυλλίζοντας θολές εικόνες…

Κάποιες στιγμές ανεπαίσθητα η μνήμη μας, ανασύρει από το παρελθόν θολές εικόνες που κοντεύουν να χάσουν το σχήμα τους, σκηνές μιας απόμακρης ζωής ξεχασμένες στο βάθος ενός σκεβρωμένου μπαούλου, που περιμένει το γύφτο να το πάρει και να το πετάξει στη πραμάτεια του…

Οι ηθικοί αυτουργοί γι’ αυτή την αναδρομή γι’ αυτή την απόδραση στο παρελθόν, λίγα χρόνια μετά τον Εμφύλιο ο Οtar Iosseliani και ο Fritz Berger δυο ξένοι, ονόματα άγνωστα ίσως στους περισσότερους.

Κάπου εκεί στα χωριά μας, σ’ ένα χωριό της Ηπείρου, της Μακεδονίας, στα Βαλκάνια, στη Γεωργία, κάπου σε μια άκρη της Ανατολικής Ευρώπης….

Εδώ οι άνθρωποι ζούσαν απλά, μέσα στη περήφανη φτώχεια τους.

Ζωές των γονιών μας, δικές μας, παράλληλες, ταυτόσημες, ταπεινές, αντιγραμμένες λες με καρμπόν!

Αν κάποιος θέλει να ονειρευτεί, ας ταξιδέψει με το βίντεο που ακολουθεί σε πλήρη οθόνη.

Σημειώσεις:
Οtar Iosseliani. Γεωργιανός σκηνοθέτης. Σπούδασε στην κινηματογραφική σχολή της Μόσχας, κάτω από την κηδεμονία του μεγάλου Dovzhenko και από το 1982, ζει και εργάζεται στη Γαλλία.

Fritz Berger. Ελβετός εθελοντής που με την ομάδα του βοήθησε πολλαπλά τους Λευκαδίτες αγρότες από το 1962 μέχρι το 1972, ενώ παράλληλα με τη φωτογραφική του μηχανή κράτησε ζωντανές αναμνήσεις από τη Λευκαδίτικη αγροτική ζωή.

Πηγή: Λευκαδίτικα Νέα