Eκδήλωση αφιέρωμα τιμής στον Αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας Απόστολο (Λάκη) Σάντα

Την Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2012, στο Ξενοδοχείο IONION STAR, και ώρα 6.30 μ.μ.θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση-αφιέρωμα τιμής στον Αγωνιστή της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας Απόστολο-Λάκη Σάντα ((1922- Σάββατο, 30 Απρίλη 2011). H εκδήλωση αποτελεί την κορύφωση των εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών που είχαν αναληφθεί, αμέσως μετά την είδηση του θανάτου του μεγάλου Λευκαδίτη Αγωνιστή της Αντίστασης κατά των Γερμανών, από το Γραφείο της Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων ν. Λευκάδας, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και το ΚΕ.ΣΥ.Π. (Κέντρο Συμβουλευτικής και Προσανατολισμού) Λευκάδας. Συγκεκριμένα:

1. Να δοθεί στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο Καρυάς Λευκάδας το όνομα του Απόστολου Σάντα και να εντοιχιστεί τιμητική αφιερωματική πλάκα. Κριτήρια για τη διατύπωση της πρότασης:
α. Η καταγωγή του Απόστολου Σάντα από το χωριό Πηγαδισάνοι, το οποίο διαχρονικά υπάγεται στο Δήμο Καρυάς, και οι μαθητές του φοιτούν στα δευτεροβάθμια σχολεία (Γυμνάσιο και Λύκειο) Καρυάς.
β. Η ιστορική φυσιογνωμία των χωριών αυτών, τα οποία μαζί με τον Δήμο Σφακιωτών συμμετείχαν διαχρονικά στις μεγαλύτερες κοινωνικές εξεγέρσεις του νησιού και θεωρούνται οι ομαδικά γενναιότεροι Λευκαδίτες.

Το σχολείο, κατόπιν τούτου, ανέλαβε την υποχρέωση και υλοποίησε την ετήσια Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 2011, με ιδιαίτερη επιμέλεια και με αναφορές-στηριγμένες στην υπάρχουσα βιβλιογραφία και σε έρευνα άλλων, γνωστών και άγνωστων, πηγών-στον αντιστασιακό ρόλο του Απόστολου Σάντα και στην κοινωνική υλοποίηση ενός ανώτερου ηθικού φρονήματος. Παράλληλα ονοματοδότησε το σχολείο με το όνομα του Λάκη Σάντα, ενώ εντοίχισε αφιερωματική πλάκα στην είσοδο του σχολείου, το οποίο φέρει στο εξής το όνομά του.

2. Να αφιερωθούν οι φετινές (2011) εορταστικές εκδηλώσεις των σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της 28ης Οκτωβρίου στον μεγάλο αγωνιστή της ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ Απόστολο Σάντα, και να διαφωτιστούν οι μαθητές με διάφορους παιδαγωγικούς τρόπους και δραστηριότητες πάνω στο αντιστασιακό ήθος και το μεγαλείο της αντιστασιακής του διαδρομής.

3. Να διοργανωθεί τοπικός διαγωνισμός έρευνας και συγγραφής ιστορικής σύνθεσης για τους μαθητές της Γ’τάξης των Γυμνασίων και της Α και Β τάξης των Λυκείων του νομού μας, στα πλαίσια της Τοπικής Ιστορίας, με θέμα: «Οι κοινωνικοί αγώνες των κατοίκων της Λευκάδας διαχρονικά. Το ηρωικό ήθος», προς τιμήν του Απόστολου Σάντα.

4. Να διοργανωθεί ημερίδα, στην οποία θα αναλυθεί η αντιστασιακή δράση, το δημοκρατικό φρόνημα και οι ηθικές ποιότητες του Απόστολου Σάντα, σε συνάφεια με το ιστορικό περιβάλλον, και θα αναδειχθούν τα στοιχεία διαχρονίας τού εντελούς δημοκρατικού ήθους του πολίτη, που ο ίδιος εξέφραζε.

Όλα τα παραπάνω έχουν υλοποιηθεί από τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς (2011-2012).

Σημειώνουμε ότι στην εκδήλωση της Παρασκευής, 16 Μαρτίου 2012, θα παρουσιαστούν και τα ιστορικά δοκίμια των μαθητών/μαθητριών που έλαβαν μέρος στο μαθητικό διαγωνισμό, με θέμα: «Οι κοινωνικοί αγώνες των κατοίκων της Λευκάδας διαχρονικά. Το ηρωικό ήθος», προς τιμήν του Απόστολου Σάντα και θα τους απονεμηθούν τα βραβεία.

Την εκδήλωση διοργανώνει το Γραφείο Σχολικής Συμβούλου Φιλολόγων Λευκάδας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λευκάδας και το ΚΕΣΥΠ Λευκάδας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων-Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής

Δρ. Παρασκευή Κοψιδά-Βρεττού
Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων

 Πρόγραμμα

Προσέλευση: 6-6.30 μ.μ.

6.30 Έναρξη των εργασιών

Προεδρείο: Σπύρος Βρεττός, Αλεξάνδρα Σάντα

6.30- 6.45 Αλεξάνδρα και Γεωργία Σάντα: Ο πατέρας μας: Ένας άνθρωπος του μέλλοντος.

6.45-7.00  Σπύρος Βρεττός, Συγγραφέας, Δ.Φ.
Θέμα: Απόστολος – Λάκης Σάντας: Ο ήρωας και η ηρωϊκή πράξη ως κοινωνική έκφανση και προσδιορισμός της ανθρώπινης ελευθερίας.

7.00-7.15  Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού, Διδάκτωρ Φιλολογίας, Σχ. Σύμβουλος Φιλολόγων
Θέμα: Απόστολος Σάντας: Σπουδή πάνω στην ηθική εκπαίδευση και την άσκηση του ηρωϊκού ήθους.

7.15-7.30  Πάνος Σάντας, Αρχιτέκτων
Ο Λάκης Σάντας: Σύμβολο και αγωνιστής της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας.

7.30-8.00 Ανάγνωση αποσπασμάτων από το βιβλίο του Απόστολου Σάντα: «Μια νύχτα στην Ακρόπολη…Μνήμες από μια σπουδαία εποχή»
Διαβάζει η Έφη Πλακουδάκη, Φιλόλογος.

Προβολή σχετικού DVD
8.00-8.30 Παρουσίαση βραβευμένων εργασιών των μαθητών που έλαβαν μέρος στο μαθητικό διαγωνισμό προς τιμήν του Απόστολου Σάντα, με θέμα: Κοινωνικοί αγώνες, εξεγέρσεις και κινήματα των κατοίκων της Λευκάδας.  Το ηρωϊκό ήθος.

Απονομή βραβείων.

Τιμητική Επιτροπή

Αλεξάνδρα Σάντα
Γεωργία  Σάντα

Οργανωτική Επιτροπή
Δρ. Παρασκευή Κοψιδά – Βρεττού,  Πρόεδρος
Μέλη
Δρ.  Άννα Κοψιδά, Υπεύθ. ΚΕΣΥΠ Λευκάδας
Μιλτιάδης Γκαμπρέλας, Διευθυντής Δ/θμιας Εκπαίδευσης
Άγγελος Βερύκιος, Υπεύθ. ΠΛΗΝΕΤ
Αγγελική Κόγκα, Φιλόλογος
Μαρία Φίλιππα, Φιλόλογος
Μαρία Ξηρομερίτη, Φιλόλογος
Παγώνα Παναγοπούλου, Φιλόλογος

ΧΟΡΗΓΟΙ

λΕΥκάδαΖΗΝ
ΚΤΕΛ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ
ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ (ΕΤΙΝ)