Με κλείσιμο των δήμων απειλεί η ΚΕΔΕ

Ζητούν άμεση συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας για τα οικονομικά

Με κλείσιμο των δήμων απειλούν οι δήμαρχοι στην περίπτωση κατά την οποία δεν εξευρεθεί λύση στο θέμα της μείωσης της τακτικής επιχορήγησης.

Η διοίκηση της Κέντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας ζητεί άμεσα συνάντηση για το θέμα με τον πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο

Συγκεκριμένα, το διοικητικό σμβούλιο της ΚΕΔΕ, το οποίο συνεδρίασε με αντικείμενο τα οικονομικά των δήμων, διαπίστωσε ότι μειώθηκε κατά 15% η τακτική επιχορήγηση (ΚΑΠ) του μηνός Φεβρουαρίου και αθετείται η δέσμευση της κυβέρνησης να αποδοθούν τα 450 εκ. ευρώ, που από λάθος του ΓΛΚ δεν είχαν αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό του 2012.

Επιπλέον, όπως σημειώνεται στη σχετική απόφαση υπάρχει νέα πρόβλεψη στον εφαρμοστικό νόμο του Μνημονίου 2 για την επιπλέον περικοπή 140 εκ. ευρώ των επενδυτικών πόρων των δήμων (ΣΑΤΑ).

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι η μηνιαία τακτική επιχορήγηση (12μόριο) των δήμων, από τα 141 εκ. ευρώ στο τέλος του 2011 προσγειώθηκε στα 135,8 εκ. ευρώ τον Φεβρουάριο.
Η νέα μείωση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν συνυπολογίζεται η απόδοση των 450 εκ. ευρώ στο σύνολο των 2.400 εκ. ευρώ των ΚΑΠ για το 2012.

Ωστόσο, όπως είχαν δεσμευτεί στην ΚΕΔΕ τόσο ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, όσο και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, το ανωτέρω ποσό θα αποδιδόταν προκειμένου οι δήμοι να είναι σε θέση να καλύψουν βασικές τους λειτουργικές ανάγκες.

«Αν τελικά η Κυβέρνηση απεμπολήσει τη δέσμευσή της», αναφέρεται στην σχετική απόφαση, «η επιχορήγηση των δήμων αναμένεται να φτάσει στα 1.620 εκ. ευρώ από τα 2.400 εκ. ευρώ που προβλεπόταν για την κάλυψη του ελάχιστου λειτουργικού κόστους.
Ποσό που διασφαλίζει μόνο της δαπάνες μισθοδοσίας των εργαζομένων στους δήμους».

«Η οικονομική κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Κ. Ασκούνης. Για το λόγο αυτό πρότεινε εντός της εβδομάδος η ΚΕΔΕ να ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών προκειμένου να βρεθεί λύση πριν την οικονομική κατάρρευση των δήμων.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου συμφώνησαν επίσης ότι «στην περίπτωση που δεν υπάρξει σύντομα οριστική λύση του προβλήματος τότε η ΚΕΔΕ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις.
Και αυτό γιατί εκτός από τη νέα μείωση της τακτικής επιχορήγησης, με την ψήφιση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου 2 (Ν.4051/12) προβλέπεται περικοπή 140 εκ. ευρώ της ΣΑΤΑ – που είχε προϋπολογιστεί στα 470 εκ. ευρώ – παρότι επίσης είχε προηγηθεί δέσμευση του υπουργού Οικονομικών ότι η μείωση των αναπτυξιακών επιχορηγήσεων θα επιμεριζόταν και στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης».

Να σημειωθεί τέλος ότι, όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΕΔΕ, σε περίπτωση που δε ρυθμιστεί το πρόβλημα οι δήμοι στη Βόρεια Ελλάδα, στο επόμενο δεκαήμερο δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν ούτε καν το κόστος θέρμανσης των σχολείων.

(Πηγή: www.kolivas.de via Το Βήμα)