Προσεχές Ενημέρωση από Υπουργό ΥΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ                      

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Ταχ. Δ/νση: Αλυκές Ποταμού

                   49100, Κέρκυρα                                        

Τηλ: 26610 – 26523

Κέρκυρα 15 Μαρτίου  2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ενημέρωση από Μανιάτη για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο

Σπ. Σπύρου: «Αξιώνουμε να προστατευτεί το περιβάλλον των νησιών μας και να θεσμοθετηθούν αντισταθμιστικά οφέλη»

    Λίαν συντόμως, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, θα γίνει η ενημέρωση του σώματος για τις έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Αυτό υποσχέθηκε ο αρμόδιος Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, στον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Σπυρίδωνα Σπύρου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε σήμερα μαζί του.

Ο Περιφερειάρχης ζήτησε από τον κ. Μανιάτη να ριχθεί άπλετο φως στις έρευνες και να έχουν τη δυνατότητα άμεσης ενημέρωσης τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς.

Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν, επίσης, οι βουλευτές Κέρκυρας, Άντζελα Γκερέκου, Λευκάδας, Σπύρος Μαργέλης, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, Σπύρος Μοσχόπουλος, ο επικεφαλής της «Επτανησιακής Αναγέννησης», Γιώργος Καλούδης και οι Δήμαρχοι των νησιών (πλην Ζακύνθου και Ιθάκης).

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζήτησε από τον Υφυπουργό πλήρη ενημέρωση για το θέμα, καθώς, όπως είπε ο κ. Σπύρου, παρακολουθεί στενά και το χρονοδιάγραμμα των ερευνών (διαγωνισμός, επιλογή αναδόχου, έναρξη ερευνών, ενημέρωση για ευρήματα κλπ.).

«Θέλουμε», τόνισε ο Περιφερειάρχης, «εγγυήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς η περιοχή μας στηρίζει τη βασική οικονομία της στον Τουρισμό, που δεν επιθυμούμε να πληγεί αλλά ούτε να καταστραφεί το φυσικό περιβάλλον της περιοχής μας, που το προστατεύουμε ως «κόρη οφθαλμού».

Επίσης, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στα αντισταθμιστικά οφέλη, σε περίπτωση που τα ευρήματα είναι θετικά, ζητώντας να γίνει δίκαιη και ισόρροπη κατανομή μεταξύ Δήμων και Περιφέρειας, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν μπορούμε να επαναπαυτούμε στη βούληση του κάθε Υπουργού αλλά αξιώνουμε να θεσμοθετηθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη μέσα με σχετικό Νόμο».