Επίσκεψη Δήμου Μεγανησίου σε Βιολογικούς και ΣΜΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΣΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΣΜΑ

15/3/2012

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

Με μικρή αλλά αρκετά αντιπροσωπευτική συμμετοχή, οργανώθηκε από το Δήμο επίσκεψη σε χώρους διαχείρισης υγρών αποβλήτων, την Πέμπτη 8 Μαρτίου.

Πρώτος σταθμός η Πρέβεζα, όπου μας υποδέχθηκε ο Αντιδήμαρχος κος Κατσιπανέλης Τάκης, ο οποίος και μας οδήγησε στο χώρο των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Πρέβεζας και στον παραπλεύρως ευρισκόμενο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Στο χώρο παραβρίσκονταν το προσωπικό του Δήμου Πρέβεζας, το οποίο μας ξενάγησε και μας ενημέρωσε για τον τρόπο λειτουργίας των μονάδων.

Γενική εικόνα του χώρου επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων της Πρέβεζας. Διακρίνονται οι εγκαταστάσεις της μονάδας βιολογικής επεξεργασίας των υγρών αποβλήτων και στο Βάθος ο σταθμός μεταφόρτωσης των στερεών αποβλήτων.

Εγκαταστάσεις της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων.

Η μονάδα της Πρέβεζας, είναι ανοιχτού τύπου, λειτουργεί από το 2000 και αναφέρεται σήμερα σε πληθυσμό 20.000 κατοίκων. Η επίσκεψη είχε σκοπό να γίνει με εμφανές τρόπο, η διαδικασία και τα στάδια μιας βιολογικής επεξεργασίας, καθώς και η ύπαρξη μυρουδιών ή άλλων περιβαλλοντικών επιβαρύνσεων. Η μονάδα φθάνει σε επίπεδο δεύτερου βαθμού επεξεργασίας, και το επεξεργασμένο προϊόν διοχετεύεται στην θάλασσα.

Παραπλεύρως του βιολογικού υπήρχε ο ΣΜΑ Πρέβεζας, που με την ευκαιρία της παρουσίας μας των επισκεφθήκαμε. Ο ΣΜΑ έχει δύο ράμπες εκφόρτωσης, και διαχειρίζεται σαράντα (40) τόνους απορριμμάτων την ημέρα. Δεν έχει σχέση με τον προτεινόμενο στο Μεγανήσι ΣΜΑ, που θα είναι πολύ ελαφρύτερος, αφού θα διαχειρίζεται συνολικά, μόνο 650 τόνους το χρόνο. Όμως μας δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουμε την φιλοσοφία της διαχείρισης.

Διακρίνονται οι ράμπες προσέγγισης και οι χοάνες μέσα στις οποίες εναποθέτονται τα σκουπίδια.

Διακρίνεται ο τρόπος συμπίεσης των απορριμμάτων στα κοντέινερ.

Μια ευχάριστη διαδρομή σε χιονισμένα τοπία!

Μετά την διαδρομή και την άφιξη μας στα Γρεβενά, ένας ζεστός καφές και ένα τσιγάρο, κρίθηκε αναγκαίο. Στο διάστημα αυτό ο Δήμαρχος κος Ζαβιτσάνος, επισκέφθηκε στο Δημαρχείο Γρεβενών τον Δήμαρχο κο Κουπτσίδη Δημοσθένη.

Ο Δήμος Γρεβενών μας διέθεσε μικρά και ευέλικτα οχήματα, που μαζί με τεχνικούς από την ΔΕΥΑ Γρεβενών επισκεφθήκαμε την ανάλογη με την προτεινόμενη για το Νησί μας μονάδα compact, σε κοντινή τοπική κοινότητα.

Η συγκεκριμένη τοπική κοινότητα έχει πληθυσμό πεντακοσίων κατοίκων, η μονάδα αναφέρεται σε ισοδύναμο πληθυσμό με δυνατότητα εξυπηρέτησης από 300 έως 1000 κατοίκους και είναι της ίδιας τεχνολογίας (MBBR) με τις προτεινόμενες για το Νησί μας. Την ξενάγηση και ενημέρωση έκανε ο κος Τόλιος Γεώργιος, Μηχανολόγος – Μηχανικός και εκπρόσωπος της εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ Α.Ε, η οποία και την κατασκεύασε. Η μονάδα είναι εγκατεστημένη σε χώρο περίπου 200 τετ. μέτρων.

Γενική άποψη της μονάδας.

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ…

Το μεσημέρι γύρω στις τρεις είπαμε να ερευνήσουμε και τη γαστρονομική παράδοση των Γρεβενών και βέβαια ότι είχε να κάνει με τα μανιτάρια. Σε αυτό μας βοήθησε ο σεφ κεντρικού εστιατορίου στην πλατεία των Γρεβενών.

Η επιστροφή μας στην Λευκάδα συνδυάστηκε με πρωτοφανείς χαλαζοπτώσεις, βροχή και ανεμοθύελλες… Όμως τίποτα δεν μας πτόησε για την αποβίβασή μας περί ώρας 11η βραδινή στα πάτρια εδάφη.

ΔΗΛΩΣΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Η προστασία και η ενίσχυση των φυσικών μας πόρων, είναι ταυτόσημη με το αειφορικό μας μοντέλο ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι σήμερα η τεχνολογία διαθέτει τα μέσα και τον τρόπο να δίνει λύσεις σε δύσκολα θέματα, απόρροια του σύγχρονου τρόπου ζωής. Η αναζήτηση της γνώσης, της εμπειρίας και των προσπαθειών άλλων κοινωνιών, μας βοηθά να ξεπεράσουμε φοβίες και σύνδρομα και ταυτόχρονα να επιλέγουμε τις συμφερότερες προτάσεις.

Η επίσκεψή μας σε χώρους διαχείρισης υγρών και στερεών αποβλήτων, έδωσε την δυνατότητα και σε αυτούς που γνώριζαν και σε αυτούς που δεν γνώριζαν να προσθέσουν εμπειρίες και να εμπλουτίσουν την γνώση τους.

Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους Δήμους Πρέβεζας και Γρεβενών, τους Δημάρχους κο Μπαΐλη και κο Κουπτσίδη, τους αντίστοιχους αντιδημάρχους κο Κατσιπανέλη και κα Πέτρου όπως και τους εργαζόμενους στις ΔΕΥΑ αυτών των Δήμων, για την σημαντική και ουσιαστική υποστήριξη της επίσκεψής μας.

 

Πηγή: Δήμος Μεγανησίου