Οι συνταγές της Μίκας…Σπιτική λεμονάδα και Γλυκό του κουταλιού λεμόνι.


   Οι λεμονιές έχουν στολίσει τα κλαδιά τους με  όμορφους κίτρινους καρπούς σκορπίζοντας την μυρωδιά της άνοιξης στον αέρα. Ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την μοναδική γεύση & τα αιθέρια αρώματα που μας προσφέρει το λεμόνι  φτιάχνοντας ωραίες σπιτικές συνταγές… Ας αρχίσουμε με μια δροσερή λεμονάδα και με ένα υπέροχο γλυκό του κουταλιού λεμόνι!!!

 

                           ΣΠΙΤΙΚΗ ΛΕΜΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ

3 κούπες ζεστό νερό

1½ κιλό ζάχαρη

3 κούπες χυμό λεμονιού

3 κ.σ ξύσμα λεμονιού

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

   Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το νερό και το ξύσμα λεμονιού για 10 λεπτά. Στην συνέχεια αφαιρούμε το ξύσμα (με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας) και ρίχνουμε την ζάχαρη.

    Ανακατεύουμε την ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 10 λεπτά, χωρίς να το ανακατέψουμε .

     Κατεβάζουμε το σιρόπι μας από την φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.  Αφήνουμε την λεμονάδα μας να κρυώσει και μετά την βάζουμε  σε μπουκάλι και την διατηρούμε στο ψυγείο.

 

 ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

   Σ’ ένα ποτήρι βάζουμε 6 κουταλιές από την λεμονάδα μας 4 παγάκια και συμπληρώνουμε με κρύο νερό.

 

·       Διατηρείται στο ψυγείο έως και 4 μήνες.

 ΓΛΥΚΟ ΤΟΥ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΛΕΜΟΝΙ

 

ΥΛΙΚΑ

4-5 χοντρόφλουδα λεμόνια

2 κιλά ζάχαρη

5 κούπες νερό

4 κουταλιές χυμό λεμονιού

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Πλένουμε καλά τα λεμόνια μας, τα σκουπίζουμε και τα περνάμε ,γύρω γύρω ελαφρά,με ένα τρίφτη.

     Με ένα μαχαίρι κόβουμε λίγο από το πάνω και το κάτω μέρος των λεμονιών. Με προσοχή τα χαράζουμε, με ένα μαχαίρι, σε  6-7 φέτες και αφαιρούμε την φλούδα.

    Με μια κλωστή και μια χοντρή  βελόνα περνάμε μια μια τις φέτες, πιασμένες και από τις δυο άκρες τους σαν μισοφέγγαρο. Αφού τις περάσουμε όλες ,προσέχοντας πάντα να μην σπάσουν, δένουμε τις δύο άκρες της κλωστής σαν κομπολόι.

    Το τοποθετούμε σε μια κατσαρόλα , σκεπάζοντας το με νερό και το αφήνουμε να βράσει για 10 λεπτά.

   Το επαναλαμβάνουμε ακόμα μια φορά με καινούριο νερό.

   Βάζουμε τα λεμονάκια σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν  και σε καθαρή κατσαρόλα φτιάχνουμε το σιρόπι μας προσθέτοντας 5 κούπες νερό και 2 κιλά ζάχαρη. Το αφήνουμε να βράσει 10 λεπτά.

   Στη συνέχεια αφαιρούμε την κλωστή από τα λεμονάκια μας και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα  με το σιρόπι αφήνοντας τα να βράσουν για 15 λεπτά.

   Σβήνουμε την φωτιά και σκεπάζουμε το γλυκό μας. Το αφήνουμε  μέχρι την επόμενη ημέρα, όπου θα το ξαναβράσουμε για ακόμα 15 λεπτά (μέχρι  να δέσει το σιρόπι μας). Σβήνουμε  την φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού.

   Το αφήνουμε να κρυώσει και το τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο. 

·       Διατηρείται έως και ένα χρόνο στο ψυγείο.

·       Με την ίδια διαδικασία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την συνταγή για γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι.

 

 

                                                                        Καλή επιτυχία & Καλή όρεξη!