Η δίκη του Σωκράτη επαναλαβάνεται 2.500 χρόνια μετά !

Δείτε ζωντανά και συμμετέχετε στη δίκη ψηφίζοντας διαδικτυακά

Δείτε ΕΔΩ τη δίκη ζωντανά

Η δίκη του Σωκράτη on–line

Διαπρεπείς νομικοί από Ευρώπη, ΗΠΑ τον δικάζουν ξανά, σε ζωντανή αναμετάδοση

Η δίκη του Σωκράτη σε live streaming; Περί τα 2.500 χρόνια μετά, η πιο διάσημη δίκη της Ιστορίας επαναλαμβάνεται, υπό τις πλέον σύγχρονες συνθήκες και με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: θα κριθεί αθώος ή ένοχος ο Αθηναίος φιλόσοφος; Το δύσκολο εγχείρημα έχει αναλάβει το Ιδρυμα Ωνάση και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Εκεί θα συναντηθούν διαπρεπείς νομικοί από την Ευρώπη και την Αμερική, οι οποίοι θα κληθούν να επανεξετάσουν τα κοινωνικά και νομικά ζητήματα πίσω από τις κατηγορίες που αντιμετώπισε ο Σωκράτης, ενώ την τελική απόφαση θα λάβει το κοινό, που θα παρακολουθεί ζωντανά τη διαδικασία, τόσο από την αίθουσα όσο και μέσω Ιντερνετ.

Θυμίζεται ότι η κατηγορία με την οποία είχε οδηγηθεί σε δίκη ο Σωκράτης ήταν η ασέβεια προς τους θεούς της πόλης, η εισαγωγή «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα και η διαφθορά των νέων. Δικάστηκε από το δικαστήριο της Ηλιαίας, που αποτελούνταν από 500 Αθηναίους πολίτες. Οι 280 τον έκριναν ένοχο, με αποτέλεσμα ο φιλόσοφος να καταδικαστεί σε θάνατο. Η ιστορία λέει ότι στη διάρκεια της δίκης, αλλά και στην αναγγελία της ποινής του, ο Σωκράτης υπήρξε ατάραχος.

Αιώνες μετά τον θάνατό του (399 π.Χ.), όμως ο μεγάλος φιλόσοφος ξανακάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Με συναρπαστικές αγορεύσεις και έναν ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, η εκδήλωση έχει στόχο να επανεξετάσει την υπόθεση, με βάση ιστορικές και σύγχρονες πηγές και μελέτες, προσαρμόζοντάς την στο κλίμα των σημερινών δημοσίων συζητήσεων και σύμφωνα με την επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Απώτερος σκοπός, μέσα από τη διαδικασία και την ενδιαφέρουσα ανταλλαγή νομικών επιχειρημάτων, η επαναπροσέγγιση του Σωκράτη ως φιλοσόφου και η συνεισφορά του στη δημόσια ζωή της αρχαίας Αθήνας.

Ανάλογη εικονική «δίκη του Σωκράτη» είχε πραγματοποιηθεί και πέρυσι τον Μάιο στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, και πάλι με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση. Εκείνη τη φορά, ο Σωκράτης είχε αθωωθεί. Θα αλλάξει άραγε η ετυμηγορία φέτος;

Στη σύγχρονη δίκη υπέρ του Σωκράτους θα επιχειρηματολογήσουν οι δικηγόροι Michael Beloff από την Αγγλία και Patrick Simon από τη Γαλλία, ενώ υπέρ Αθηναίων οι δικηγόροι Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αν. καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών, και δρ Αντώνης Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση.

Ποιοι θα είναι οι δικαστές

Τον ρόλο των δικαστών στο πρωτότυπο αυτό δικαστήριο θα έχουν οι: Λόρδος Richard Aikens, δικαστής, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλλίας (Αγγλία), Sophie–Caroline De Margerie, δικαστής στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (Γαλλία), Pierre Delvolvi, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών της Γαλλίας, Stephan Gass, αντιπρόεδρος του Εφετείου της Ελβετίας, δρ Giusep Nay, πρώην πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, Loretta Preska, πρόεδρος του Αμερικανικού Περιφερειακού Δικαστηρίου της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης, Αννα Ψαρούδα–Μπενάκη, ακαδημαϊκός, ομ. καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, πρώην πρόεδρος της Βουλής, Βασίλειος Ρήγας, πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, σερ Stephen Sedley, μέλος του Εφετείου της Αγγλίας και της Ουαλλίας, Francois Terri, μέλος της Ακαδημίας Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών (Γαλλία), Harm Peter Westermann, καθηγητής Νομικής στο Πανεπιστήμιο του Τίμπινγκεν (Γερμανία).

Η νέα δίκη θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα με ταυτόχρονη μετάφραση στην κεντρική σκηνή της Στέγης, στις 6.30 μ.μ. Το εισιτήριο εισόδου κοστίζει 5 και 10 ευρώ. Πληροφορίες και κρατήσεις στο τηλέφωνο 210–90.05.800.

Πηγή: Καθημερινή

~~~

Η Δίκη του Σωκράτη

25 Μαΐου 2012 18:30 Κεντρική Σκηνή

Πατήστε για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη Δίκη του Σωκράτη από τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών:

ελληνικά, αγγλικά ή γαλλικά.

Πατήστε για να παρακολουθήσετε ζωντανά τη δίκη από iPhone:
ελληνικά.

Πατήστε εδώ για να δείτε πληροφορίες για την εκδήλωση.

**********************************************************************************
Ψηφίστε ζωντανά:
ΥΠΕΡ ΣΩΚΡΑΤΗ  ή ΥΠΕΡ ΑΘΗΝΑΙΩΝ;
Πατήστε εδώ για να ψηφίσετε πριν από την εκκίνηση της Δίκης του Σωκράτη (έως 18:30).

Πατήστε εδώ για να ψηφίσετε μετά την ολοκλήρωση της ακροαματικής διαδικασίας της Δίκης του Σωκράτη (από 20:15 έως 20:45).

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 21:30.
Ενδέχεται να υπάρξουν μικρές  καθυστερήσεις, ανάλογα με τη ροή της διαδικασίας.
***********************************************************************************

Η ΓΝΩΜΗ ΣΑΣ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ
Πατήστε εδώ και απαντήστε σε ένα ερωτηματολόγιο που εκφράζει τη γνώμη σας για τον Σωκράτη.

Πηγή: Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών