Vezene updated, όλο και καλύτερο!

Ενάμιση χρόνο αφού άνοιξε, το Vezene, συνεχίζει να είναι ίσως το δημοφιλέστερο εστιατόριο της Αθήνας και όχι αδίκως! Σήμερα, είναι καλύτερο από ποτέ, το ίδιο και η σχέση ποιότητας και τιμής.

Βαθμός
7.5 / 10
Ατμόσφαιρα:
Σέρβις:
Κάβα:
4.0 / 5.0
3.5 / 5.0
3.0 / 5.0
Είδος Εστιατορίου:
Ποιοτικός Προσδιορισμός:
Είδος Κουζίνας:
Casual & Chic
Μοντέρνα
Μεσογειακή

 

Ξαναδιαβάζοντας την πρώτη μου κριτική στο Vezene διαπιστώνω ότι ήμουν λίγο πιο σκληρός στις διατυπώσεις μου από ότι του άξιζε, κυρίως όμως επειδή διαπίστωσα από την πρώτη στιγμή ότι αυτό το εστιατόριο φέρνει πραγματικά κάτι καινούργιο στην πόλη. Σήμερα, ενάμιση χρόνο μετά χαίρομαι που επιβεβαιώθηκα και που πράγματι το εστιατόριο αυτό έγινε talk of the town και είναι γεμάτο καθημερινά ακόμη και αυτή την εποχή της κρίσης.

Οι τιμές του διορθώθηκαν ελαφρά σε μερικές επιλογές όπως για παράδειγμα στο Onglet που από τα €27,5 πήγε στα €23,5 που ήταν ακριβώς αυτό που χρειαζόταν. Αυτό το έξοχο κομμάτι, το χοντρό διάφραγμα, μαρινάρεται σε πράσινο μήλο, σόγια και shallots και είναι πραγματικά νόστιμο. Αν και εγώ προσωπικά προτιμώ ακόμη περισσότερο το Bottom Sirloin Flap (διάφραγμα από το κάτω κόντρα) που σερβίρεται χωρίς μαρινάρισμα και χαίρεσαι την βαθιά, πολύπλοκη γεύση του καλοσιτεμένου κρέατος. Δεν νομίζω να υπάρχει αυτή την στιγμή άλλο εστιατόριο στην Αθήνα που να κάνει τόση δουλειά στην αναζήτηση εξαιρετικών κρεάτων από ολόκληρο τον κόσμο, σε πιο off-broadway κοψίματα που εξασφαλίζουν όλη τη γεύση σε πιο προσιτές τιμές!

Αυτή ακριβώς η αναζήτηση στην πρώτη ύλη είναι που κάνει το Vezene τόσο ξεχωριστό. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα κρέατα, αλλά και στα αλλαντικά, και στα τυριά και παντού. Για αυτό ή μάλλον και για αυτό (γιατί έχει και θαυμάσια ζύμη) βρίσκουμε εδώ πάντα, την καλύτερη πίτσα στην Αθήνα, για αυτό και απογειώνεται ακόμη και μια «απλή» σαλάτα με μαύρες φακές Beluga. Παράλληλα με τις πρώτες ύλες, εδώ έχουμε και πολύ καλή εκτέλεση με πιάτα βαθιάς νοστιμιάς που αναδεικνύουν τα υλικά τους. Για ποιο να πρωτομιλήσω; Για την έξοχη amatriciana; Για τις μπρουσκετούλες με βοδινό μεδούλι, πορτσίνι τουρσί και λίγο μαϊντανό; Για το θαυμάσιο wagyu tartare που δουλεύεται με λίγο ελαιόλαδο, φρέσκια ρίγανη, παρμεζάνα, κάπαρη και ελάχιστο λάδι τρούφας και αναδεικνύει την γεύση και την υφή του κρέατος;

Αν είχα μια παρατήρηση να κάνω θα αφορούσε στην καμιά φορά υπερβολική ένταση. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γιουβέτσι με βοδινή ουρά και μάγουλα σιγομαγειρεμένα επί 24 ώρες σε κενό μαζί με Nebbiolo, θυμάρι και τυρί piave vecchio. Πρόκειται για μια αληθινή βόμβα γεύσης, τόσο πληθωρική, τόσο βαθιά και πλούσια που τελικά σε λιγώνει. Το ίδιο θα είχα να πω και για την τάρτα από δυο σοκολάτες bitter. Εξαιρετική σοκολατένια αίσθηση, ευφυής ο συνδυασμός με παγωτό fior di latte, αλλά ένας κανονικός άνθρωπος αντέχει δυο κουταλιές το πολύ!

Από την άλλη μεριά πρέπει να ξεχωρίσω ένα πιάτο που βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος από τα υπόλοιπα, αλλά ήταν πραγματικά έξοχο. Αναφέρομαι στα buns ατμού (ταϊλανδέζικα «ψωμάκια» ατμού σε μια συνταγή από το νεοϋορκέζικο Momofuku) που γεμίζονται με μάγουλα από γουρουνάκι Iberico Pata Negra μαζί με τσάτνεϊ ανανά, αγγούρι, φύλλα κόλιανδρου και kimchi (ένα κορεάτικο, ζυμωμένο μίγμα από λαχανικά και μπαχαρικά)^ ένα κορυφαίο, πολυεπίπεδο πιάτο, ίσως η ωραιότερη απωανατολίτικη λιχουδιά που σερβίρεται στην Αθήνα!

Σε όλα τα παραπάνω συμπληρώστε μια ενδιαφέρουσα λίστα κρασιών, με αρκετές επιλογές σε ποτήρι, το πολύ ενημερωμένο και ικανό σέρβις και τον όμορφο –αν και πηγμένο- χώρο και έχετε μια πλήρη εικόνα. Το Vezene σημειώνει την μεγαλύτερη επιτυχία, στο είδος του, των τελευταίων ετών στην Αθήνα. Η δική μου εξήγηση είναι η εξής. Είναι πραγματικά καλό, βελτιώνει σιγά-σιγά την όποια αδυναμία και σερβίρει αληθινό comfort food που γίνεται εύκολα και άκοπα αντιληπτό. Ταυτόχρονα έχει μια γοητευτικά χαρούμενη και «θορυβώδη» ατμόσφαιρα. Έτσι αποτελεί το ιδανικό «καλό εστιατόριο» για την Αθήνα της κρίσης.

 


Ιστορικό κριτικής


Vezene: Tα υλικά στο προσκήνιο
08.06.2011

Ένα μοντέρνο, βιομηχανικού deisgn bistrot από τον Άρη Βεζενέ με χαλαρό -ασυντόνιστο ακόμη- σέρβις που προτάσσει την πρώτη ύλη στα πιάτα του. Αν ήταν και φτηνότερο θα πήγαινα εκεί μια φορά την εβδομάδα.

Διαβάστε όλο το άρθρο >>


 

Ανοιχτά: καθημερινά, εκτός Κυριακής, βράδυ

Τιμή (€): €40-65 ανά άτομο

Ιστοσελίδα: http://www.vezene.gr/

Τηλέφωνα: (+210) 7232002

Διεύθυνση: Βρασίδα 11, Χίλτον , Αθήνα

Πηγή: fnl-guide.com