Ιδιωτικοποιούν 48 μαρίνες μέσω ΤΑΙΠΕΔ, (μεταξύ αυτών και του Μεγανησίου…)

 

Ήταν προφανές ότι μετά το τελευταίο νομοσχέδιο εξπρές για τα λιμάνια της χώρας (κάτι που συζητήθηκε και θίχτηκε και στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας), η κυβέρνηση ετοίμαζε το ξεπούλημά τους με fast track διαδικασίες. Το σημερινό δημοσίευμα των «Νέων» φαίνεται να το επιβεβαιώνει. Ανάμεσα στις 48 μικρές και μεγάλες μαρίνες κι αυτή του Μεγανησίου. Νέοι αγώνες στον ορίζοντα. Ιδού το δημοσίευμα:

Γιώργος Φιντικάκης

Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης για 48 μαρίνες

Θα γίνουν εννέα πακέτα που έχουν περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθουν στην κατοχή του ΤΑΙΠΕΔ

Σε εννέα πακέτα πρόκειται να παραχωρηθούν οι 48 ελληνικές μαρίνες, με τον πρώτο από τους διαγωνισμούς να προκηρύσσεται εντός των ημερών και να αφορά την πιο δημοφιλή μαρίνα της χώρας, αυτήν του Αλίμου (φωτογραφία επάνω) μαζί με τα τουριστικά αγκυροβόλια του Πόρου, της Υδρας, της Επιδαύρου και των Μεθάνων. {ARX}
Το αντικείμενο του θαλάσσιου τουρισμού, ιστιοπλοϊκά και yachting, αποκτά ξεχωριστό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς προσελκύει μεγάλους ξένους ομίλους, όπως τον τουρκικό Dogus Group – ο οποίος εξαγόρασε πρόσφατα σημαντικά μερίδια στις μαρίνες Φλοίσβου, Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας –, τον επίσης τουρκικό όμιλο Κοτς που ελέγχει τη μαρίνα Μυτιλήνης, αλλά και έλληνες επενδυτές όπως η Lamda Development και ο όμιλος Κυριακούλη. Ενδιαφέρον ακούγεται επίσης ότι υπάρχει από αμερικανικές και βρετανικές εταιρείες. Δεδομένου αυτού του ενδιαφέροντος, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να προκηρύξει το αμέσως επόμενο διάστημα συνολικά 5 με 6 από τα 9 συνολικά πακέτα στα οποία έχει «σπάσει» τις 48 ελληνικές μαρίνες που έχουν περιέλθει ή πρόκειται να περιέλθουν στην κατοχή του.
Σε καθεμιά από τις εννέα ομάδες έχει συμπεριληφθεί σε ρόλο «κράχτη» τουλάχιστον μία μεγάλη μαρίνα, κοντά σε αεροδρόμιο, σε πόλη ή σε σημαντικό αρχαιολογικό χώρο και με περιθώρια ανάπτυξης, δηλαδή να συνοδεύεται από σημαντική έκταση γης.
Στο 1ο πακέτο ρόλο «κράχτη» διαδραματίζει ο Αλιμος, στο 2ο η μαρίνα Γλυφάδας που πλαισιώνεται από εκείνες της Σερίφου, της Πάρου, της Νάξου, και της Ανδρου. Στο 3ο της Κρήτης, κυρίαρχη θέση έχουν οι μαρίνες του Ρεθύμνου και του Αγίου Νικολάου, ενώ στο 4ο των Δωδεκανήσων ηγούνται οι μαρίνες στο Μανδράκι της Ρόδου και της Κω. Στο 5ο πρωταγωνιστούν οι μαρίνες σε Ζάκυνθο και Κατάκολο, στο 6ο αυτή της Πάτρας, κ. ο. κ.
Mega – yachts. Ειδική αντιμετώπιση επιφυλάσσει το ΤΑΙΠΕΔ για Μύκονο και Αργοστόλι οι οποίες προορίζονται να μετατραπούν σε πολυτελείς μαρίνες για τη φιλοξενία mega – yachts. Για τον ίδιο σκοπό θα αναβαθμιστεί και μέρος του λιμανιού του Λαυρίου.
Το κοινό που μπορούν εν δυνάμει να προσελκύσουν οι μαρίνες διαφοροποιείται ανάλογα με τη κάθε γεωγραφική περιοχή. Εκείνες του Ιονίου είναι πιο εύκολο να προσελκύσουν σκάφη από την Αδριατική και συγκεκριμένα από Ιταλία και Κροατία, με τη τελευταία να αποτελεί την πιο δυναμική αγορά θαλάσσιου τουρισμού πανευρωπαϊκά. Οι μαρίνες της Πελοποννήσου και της Δ. Ελλάδας προσφέρονται περισσότερο για σκάφη προερχόμενα από Μάλτα και Σικελία.
Η ομάδα των Δωδεκανήσων απευθύνεται προφανώς στο τουρκικό κοινό, ενώ στην προσέλκυση πελατών από Ρωσία, Βουλγαρία και Ρουμανία αποσκοπεί η ομάδα της Β. Ελλάδος, που περικλείει περιοχές του Θερμαϊκού, και των Σποράδων.
Γιατί πρώτος ο Αλιμος. Πρόσφατα η Dogus Group εξαγόρασε το 23% της μαρίνας Φλοίσβου και μερίδιο από τις συμμετοχές του ομίλου Κυριακούλη στις μαρίνες Ζέας, Κέρκυρας, Λευκάδας. Επίσης ο όμιλος Κοτς εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό τη μαρίνα Μυτιλήνης. Οι παραπάνω μαζί με άλλους επενδυτές εκτιμάται ότι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρώτο πακέτο που περιλαμβάνει τη μαρίνα του Αλίμου.
Αν και είναι η 2η σε χωρητικότητα ελληνική μαρίνα μετά των Γουβιών στην Κέρκυρα (1.200 θέσεις), λόγω της στρατηγικής της θέσης θεωρείται η πιο δημοφιλής στην Ελλάδα και συγκεντρώνει ήδη μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Αυτός είναι και ο λόγος που το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να είναι αυτό το 1ο πακέτο που θα προκηρύξει. Η μαρίνα Αλίμου διαθέτει 1.000 θέσεις σκαφών, εκ των οποίων 50 για μεγάλες θαλαμηγούς άνω των 25 μέτρων, ενώ έχει λιμενοβραχίονες μήκους 1.170 μ. Εχει ενδιαφέρον ότι μαζί με τη μαρίνα παραχωρείται και η γύρω χερσαία ζώνη 171 στρεμμάτων.
(Πηγή: www.tanea.gr)