Ξεκινά η μεταμόρφωση του Σκορπιού από τον Ριμπολόβλεφ

Αναφορά και στο Μεγανήσι

Το δρόμο για την υλοποίηση της επένδυσης ύψους 120 εκατ. ευρώ, που σχεδιάζει ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ στο νησί του Σκορπιού, ανοίγει η απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Η τελευταία, στη χθεσινή συνεδρίασή της, ενέκρινε το επενδυτικό σχέδιο ήπιας ανάπτυξης, τουριστικών υποδομών VIP Club για την προσέλκυση και φιλοξενία επισκεπτών υψηλού επιπέδου στη νήσο Σκορπιό της εταιρείας Μυκήναι Α.Ε., συμφερόντων του Ρώσου ολιγάρχη.

Το έργο περιλαμβάνει ξενοδοχείο πέντε αστέρων, δυναμικότητας 48 κλινών, την υλοποίηση έως 20 πολυτελών κατοικιών από 500 έως 1.200 τ.μ., αλλά και εγκαταστάσεων αναψυχής, όπως εστιατόρια, καφέ, χώρους άθλησης κτλ. Η έκταση που ανήκει στον Ριμπολόβλεφ είναι περίπου 800 στρέμματα, με την προβλεπόμενη δόμηση να είναι μέχρι 20.000 τ.μ.

Οι περιβαλλοντικές δεσμεύσεις

Αρχές Νοεμβρίου το υπουργείο Τουρισμού με απόφασή του προσδιόρισε τις πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμέυσεις στο οποίο πρέπει να υπακούει το έργο. Μεταξύ άλλων, η απόφαση προβλέπει:

– Καμία εκσκαφή θαλάσσιου πυθμένα και επίχωση τμήματος θαλάσσιου χώρου
– Περιορισμό ελεύθερης αγκυροβολίας θαλασσίων σκαφών
– την απαγόρευση νέας διάνοιξης πέραν των ήδη διαμορφωμένων υφιστάμενων προσβάσεων χωρίς διαπλάτυνση του εύρους τους . Επιτρέπονται μόνο εργασίες συντήρησης. Διατηρούνται ακόμη, τα υφιστάμενα μονοπάτια.
-την εγκατάσταση δικτύου πυρασφάλειας
-την επανάχρηση του νερού των κολυμβητικών δεξαμενών
– την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων και
– την απαγόρευση λειτουργίας πεδίου προσγείωσης ελικοπτέρων σε περιοχές που υπόκεινται σε περιβαλλοντική ή άλλη προστασία

Οι δωρεές και τα προβλήματα του Μεγανησίου

Ο Ριμπολόβλεφ, κατά καιρούς, έχει προχωρήσει σε δωρεές, όπως εξοπλισμό απαραίτητο για τις ανάγκες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Λευκάδας, φορτηγό όχημα στο Δήμο Μεγανησίου, ασθενοφόρο και σκάφος στο λιμενικό.

Βέβαια, το Περιφερειακό ιατρείο του Μεγανησίου, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα τοπικών ιστοσελίδων, συχνά, ξεμένει από γιατρό.

«Η πρόταση για  ιατρική κάλυψη του νησιού δύο φορές την εβδομάδα, κατά την διάρκεια της απουσίας του Γενικού Ιατρού έγινε αποδεκτή από το δήμο, χωρίς ωστόσο να έχουν διευκρινιστεί ποιές, ώστε οι δημότες  να γνωρίζουν τις επιτρεπόμενες  ημέρες  που δύναται να ασθενήσουν» αναφέρει η ιστοσελίδα meganisinews.

Γι’αυτό, ίσως, η τελευταία ελπίδα των ντόπιων για επάνδρωση του περιφερειακού ιατρείου να εναποτίθεται στο Ρώσο ολιγάρχη…

Δημ. Δελ.

Πηγή: Capital.gr