Περιοδεία και ομιλία της ΛΑ.ΣΥ. στο Μεγανήσι

Στη Λευκάδα βρίσκεται εκ νέου η υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξάνδρα Μπαλού μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας της σε Κεφαλονιά – Ιθάκη και Ζάκυνθο.

 Το απόγευμα της Πέμπτης 18 Απρίλη η Αλεξάνδρα Μπαλού και ο υποψήφιος Δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βαγγέλης Βερροιώτης μίλησαν σε σύσκεψη που έγινε στο κοινοτικό κατάστημα Νικιάνας, όπου ολοκληρώθηκε η σύνθεση του ψηφοδελτίου στην τοπική κοινότητα Αλεξάνδρου και αναδείχτηκε η ανάγκη ισχυροποίησης του ΚΚΕ στο Δήμο, την Περιφέρεια και την Ευρωβουλή.
Το πρωί της Παρασκευής 19 Απρίλη επισκέφτηκαν, συνοδευόμενοι και από τον πρόεδρο του Συλλόγου εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Λευκάδας και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Χρήστο Βεργίνη, το κτίριο του νέου νοσοκομείου Λευκάδας και στη συνέχεια περιόδευσαν στο Νυδρί όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εργαζόμενους και επαγγελματίες της περιοχής, πολλοί από τους οποίους προετοίμαζαν τα καταστήματά τους ενόψει της καλοκαιρινής σεζόν.
 Το απόγευμα της ίδιας μέρας οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης μετέβησαν στο Μεγανήσι όπου μετά την περιοδεία σε ΒαθύΣπαρτοχώρι και Κατωμέρι, στην οποία συμμετείχε και ο υποψήφιος Περιφερειακός σύμβουλος Λευτέρης Κουτσαύτης, μίλησαν σε ανοιχτή συγκέντρωση στο Βαθύ.
Στην ομιλία της η Α. Μπαλού τόνισε ότι οι προσεχείς εκλογές για την τοπική διοίκηση και την ευρωβουλή έχουν να κάνουν με το σύνολο της πολιτικής κατάστασης και είναι μια ευκαιρία να δώσει ο λαός μια απάντηση απέναντι σε αυτά που τον βασανίζουν, απέναντι σε αυτά που δικαιούται και σε εκείνους που φροντίζουν να ζει στο επίπεδο που ζει σήμερα.
 Ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: «Εμείς επιμένουμε να λέμε ότι η ψήφος θα πρέπει να είναι ενιαία και στις τέσσερις κάλπες που θα στηθούν και ότι η σύνδεση του πολιτικού με το τοπικό πρόβλημα είναι συγκεκριμένη και καθαρή. Σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζεται πολύ συγκεκριμένα η πολιτική που εφαρμόζεται από όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν οι κυβερνήσεις για τα μέτρα που ψηφίζονται και έχουν να κάνουν με τις ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, την υποχρηματοδότηση της Παιδείας ή της Υγείας και της εμπορευματοποίησης αυτών των κλάδων και αντίστοιχα τη χρηματοδότηση των μεγάλων καφαλαιακών επενδυτικών σχεδίων. Είναι δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση η ένωση των επιχειρηματικών κλάδων η οποία σχεδιάζει την πολιτική που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη μέλη.
Άρα ενιαία σχεδιάζουν την πολιτική τους και ενιαία θα πρέπει να απαντήσουμε, δυναμώνοντας και στην κάλπη της Ευρωβουλής το ΚΚΕ που μπορεί να μην συμφωνείτε σε όλα μαζί του και να έχετε επιφυλάξεις, αλλά ήταν εκείνο που προετοίμασε και ενημέρωσε για τις εξελίξεις και κυρίως οργάνωσε και διεκδίκησε την αντίσταση του λαού στα δικαιώματά του. Συνδέεται άμεσα αυτή η ψήφος με τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.
 Οι περιφερειακές εκλογές είναι ουσιαστικά η υλοποίηση και εξειδίκευση αυτής της πολιτικής στο επιχειρηματικό κομμάτι, στο αναπτυξιακό όπως λένε. Με τους νόμους που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις -«Καποδίστριας», «Καλλικράτης» και τώρα Κλεισθένης»- ουσιαστικά οι δήμοι και οι περιφέρειες μετατράπηκαν σε μικρές κυβερνήσεις και κράτη. Είναι το μακρύ χέρι του κράτους. Μεταφέρθηκε στις περιφέρειες η αρμοδιότητα της διαχείρισης των χρηματοδοτικών εργαλείων και της χρηματοδότησης των διαφόρων έργων. Όμως η κατεύθυνση των χρημάτων που έχει σχέση με την κατεύθυνση της ΕΕ, κυρίως για να μην πω μοναδικά, προσανατολίζεται στις επενδύσεις. Δηλαδή, σήμερα στο μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο με τα γνωστά πεντάστερα και all inclusive που μπορεί ακόμα να μην έχουν φτάσει στο Μεγανήσι, αλλά όμως αυτή είναι η κυρίαρχη γραμμή και στα Ιόνια. Ταυτόχρονα κατευθύνονται σε έργα όπως η εξόρυξη υδρογονανθράκων, δηλαδή η ενίσχυση πετρελαϊκών μονοπωλίων σε μία σεισμογενή περιοχή, ανεξάρτητα από τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η συμφωνία. Εμείς έχουμε διαφωνήσει, όχι μόνο γιατί η περιοχή είναι σεισμογενής, όχι μόνο γιατί μπορεί να υπάρξει μια πολύ μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, αλλά κυρίως γιατί πιστεύουμε ότι ο ορυκτός πλούτος δεν μπορεί να φεύγει από αυτήν, να τον διαχειρίζονται και να τον παίρνουν ξένα και ντόπια μονοπώλια».
Για την έλλειψη γιατρού στο Μεγανήσι επισήμανε: «Το ότι σήμερα στο Μεγανήσι δεν υπάρχει γιατρός είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας, της υποχρηματοδότησης και της εμπορευματοποίησής της. Γιατί όλα γίνονται στη λογική «κόστους – οφέλους». Ακόμη και απέναντι στην Λευκάδα δεν υπάρχουν οι αντίστοιχοι γιατροί. Το ίδιο και στην Κεφαλονιά, που ίσως θα ξέρετε ότι είχαμε και παραιτήσεις, και στην Ζάκυνθο που είναι κλειστή η ΜΕΘ και πέθαναν τρεις άνθρωποι. Πήγαμε σήμερα στο νοσοκομείο που είναι ένα πολύ ωραίο κτίριο, και πρέπει βεβαίως να υπάρχουν υψηλών προδιαγραφών παροχές στο λαό, όμως αυτό το νοσοκομείο θα είναι χωρίς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είναι της Κέρκυρας, που είναι κι αυτό νέο αλλά δεν έχει γιατρούς σε όλες τις κλινικές, καθώς αντίστοιχα και της Ζακύνθου.
 Εδώ ποιος είναι ο ρόλος της περιφέρειας; Αυτό που μας λένε είναι τι θέλετε να κάνουμε; Δεν νομοθετεί ο περιφερειάρχης, δεν νομοθετεί ο Δήμαρχος αλλά η κυβέρνηση. Σωστό είναι αυτό. Ούτε κατηγορούμε τον Γαλιατσάτο, την Κράτσα, τον Σπύρου και όλες τις άλλες δυνάμεις ότι δεν νομοθετούν σωστά. Τους κατηγορούμε όμως και τους θεωρούμε συνένοχους γιατί βάζουν πλάτη στο να περάσει αυτή η πολιτική, λέγοντας ότι ο ρόλος τους εξαντλείται στο να δώσουν 300 ευρώ επίδομα ενοικίου στο γιατρό. Όμως δεν οργάνωσαν και δεν βρίσκονται κοντά σε κανένα αγώνα του λαού των νησιών διεκδικώντας απέναντι στις κυβερνήσεις που τους στηρίζουν γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, σταθερές εργασιακές σχέσεις, ακόμη και εκπαιδευτικό προσωπικό για τα σχολεία. Είναι μακρυά και έξω δηλαδή από τις διεκδικήσεις του κόσμου…».
Κλείνοντας την ομιλία της κάλεσε να δοθεί και στο Μεγανήσι που έχει ιστορία και παράδοση, με αποφασιστικότητα και μαχητικότητα η μάχη των εκλογών ώστε η «Λαϊκή Συσπείρωση», το κόκκινο γαρύφαλλο κι αυτό που συμβολίζει, τους αγώνες ενός λαού που έρχονται από πολύ μακρυά και θέλουμε να πάνε πολύ μακρυά, να είναι πρώτο και στην Ευρωβουλή και στην Περιφέρεια.
 Σήμερα, Σάββατο 20 Απρίλη, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» θα μιλήσουν στις 7.30 το απόγευμα στους Τσουκαλάδες στο καφενείο του Γιάννη Ροντογιάννη, ενώ θα επισκεφθούν εργασιακούς χώρους και θα περιοδεύσουν σε διάφορα σημεία της πόλης της Λευκάδας.
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο Β. Βερροιώτης, ο οποίος μεταξύ άλλων και απαντώντας σε ερώτηση γιατί δεν συμμετέχει η «Λαϊκή Συσπείρωση» στις δημοτικές εκλογές του Μεγανησίου δεσμεύτηκε εκ μέρους της ΤΕ Λευκάδας του ΚΚΕ ότι στις επόμενες εκλογές θα γίνει κάθε προσπάθεια για την κατάρτιση ψηφοδελτίου, με τη συμμετοχή όμως, όπως τόνισε, και των κατοίκων της τοπικής κοινωνίας.