Τοποθέτηση ΛΑΣΥ στο περιφερειακό συμβούλιο για την επένδυση στον Σκορπιό

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ:

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΡΠΙΟ

Η Περιφερειακή Αρχή φέρνει προς συζήτηση ένα θέμα που σχετίζεται με μια λεγόμενη στρατηγική επένδυση αυτή της κατασκευής πολυτελούς θερέτρου στο Σκορπιό ιδιοκτησίας του Ντ. Ριμπολόβλεφ. Για όλους όσους είναι υπέρ του κεφαλαίου και ενάντια στο λαό δηλαδή θιασώτες της καπιταλιστικής ανάπτυξης η συγκεκριμένη επένδυση θεωρείται μοχλός για αυτού του είδους την ανάπτυξη με αντιλαϊκό χαρακτήρα.

 

Ας δούμε όμως τι σημαίνει στην πράξη η καπιταλιστική ανάπτυξη, και έχει καθρέφτη της αυτή την τεράστια επένδυση για τις διακοπές των πολύ πλούσιων δίνοντας ορισμένα χαρακτηριστικά όσο και εξοργιστικά παραδείγματα υποβάθμισης για το λαό της περιοχής.

 

Υπάρχει απαγόρευση πλεύσης στο μικρό θαλάσσιο δίαυλο ανάμεσα στο Σκορπιό και το νησάκι Σκορπίδι που βρίσκεται δίπλα του με απόφαση του Λιμεναρχείου Λευκάδας δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε αλιείς της περιοχής. Αυτή η απόφαση ανανεώνεται κάθε χρόνο και απορρέει από αποφάσεις των κυβέρνησεων, και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη δέσμευση των θαλάσσιων περιοχών γύρω από το Σκορπιό. Παλιότερα μάλιστα, είχαν επιβληθεί και υπέρογκα πρόστιμα, σε μικρά σκάφη, για παραβίαση των απαγορεύσεων που έθεταν οι κυβερνήσεις και το Λιμεναρχείο Λευκάδας κατ’ εντολήν του Ντ. Ριμπολόβλεφ.

 

Επίσης, η περιοχή γύρω από το νησί, επιτηρείται από βαριά οπλισμένους «βατραχάνθρωπους» ιδιωτικής εταιρίας security που απαγορεύουν την προσέγγιση στο νησί σε οποιοδήποτε σκάφος, πολλές φορές με τα όπλα προτεταμένα. Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι μεγάλα ειδικά για τους ψαράδες της περιοχής αλλά και για όλα τα μικρά σκάφη.

 

Η κυβέρνηση της ΝΔ μετά τις κοκορομαχίες με το ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε τον περασμένο Μάη τον περιβαλλοντοκτόνο νόμο δίνοντας αέρα στα πανιά διαφόρων επενδυτών όπως ο Ρώσος ολιγάρχης να χτίζουν σε προστατευόμενες περιοχές NATURA χωρίς να τους ελέγχει κανένας όπως αποδεικνύει και η σημερινή εισήγηση αφού κανένας υπηρεσιακός παράγοντας της Περιφερειακής Ενότητας δεν έκανε αυτοψία στο Σκορπιό και στα έργα και βασιζόμαστε στις διαθέσεις της εταιρίας.

 

Όμως πρέπει να αναφέρουμε και ορισμένα πράγματα σχετικά με τους σημερινούς εργαζόμενους που δείχνουν τι περιμένει και τους υπόλοιπους στην κανονική λειτουργία του όταν ολοκληρωθεί το έργο.

 

Πιο συγκεκριμένα σήμερα:

Εργαζόμενοι, διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων, με πρόσχημα τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας βρίσκονται έγκλειστοι χωρίς καμία επικοινωνία με το φιλικό, το συγγενικό περιβάλλον. Τους απαγορεύεται να έχουν οποιαδήποτε επαφήεδώ και περίπου δύο μήνες (!) με τις οικογένειές τους, και τα παιδιά τους. Βρίσκονται έγκλειστοι σε γνωστό ξενοδοχείο στο Νυδρί το οποίο έχει ναυλωθεί γι’ αυτό το σκοπό από τον Ντ. Ριμπολόβλεφ και φυλάσσεται από εταιρεία security. Φυσικά, αυτή η κατάσταση καταπατά κάθε έννοια προσωπικής ελευθερίας απογορεύεται από τη νομοθεσία και πρέπει να πάρει θέση και η ίδια η Περιφερειακή Αρχή και η κ.Κράτσα.

Να μην το αφήσει στην τοποθέτηση της να περάσει έτσι.

 

Για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς, δεν ισχύει καμιά συλλογική σύμβαση εργασίας, κανένα εργατικό δικαίωμα. Βρίσκονται όλο το 24ωρο στη διάθεση της εργοδοσίας όπου τους μεταφέρει με πλοιάριο, από το ξενοδοχείο στο Σκορπιό και μετά πάλι πίσω στις συνθήκες εγκλεισμού. Για όλα αυτά, οι εργαζόμενοι κάτω από το φόβο της απόλυσης και της οικονομικής ανασφάλειας που επικρατεί, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, έχουν εξαναγκαστεί από την εργοδοσία να υπογράφουν χαρτιά ότι συμφωνούν με αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Για την ακρίβεια, σχεδόν η κάθε απαίτηση της εργοδοσίας συνοδεύεται από δυο χαρτιά, ένα με την αποδοχή της εκάστοτε απαίτησης και ένα με την υπογραφή παραίτησης, δηλαδή της απόλυσης.

Προφανώς, οι συγκεκριμένες 152 θέσεις εργασίας που αναφέρονται στην εισήγηση θα είναι τέτοιες αν όχι χειρότερες.

 

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει στην πράξη:

είναι ότι έχουν παραδοθεί με ευθύνη των κυβερνήσεων και της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, των Περιφερειακών Αρχών και της τωρινής και της προηγούμενης, ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΙΚΑ ΓΗ ΚΑΙ ΥΔΩΡ στο Ρώσο ολιγάρχη για τις επενδύσεις του χωρίς κανέναν έλεγχο από το κράτος και την τοπική διοίκηση. Δεν μπορούμε να έχουμε ιδία άποψη για τα έργα στο νησί αφού απαγορεύεται η πρόσβαση σε όλους ακόμα και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς απ’ ότι φαίνεται. Όμως μπορούμε να κρίνουμε από τη γενικότερη στάση της εταιρίας και του ίδιου του Ρώσου ολιγάρχη που λειτουργούν ως κράτος εν κράτει.

Επίσης, προκαταβολικά κρίνοντας, από το γεγονός ότι συστηματικά καταπατείται και η εργατική νομοθεσία από την εργοδοσία της εταιρίας που κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται την όλη επένδυση θα επικρατούν συνθήκες μεσαιωνικού κάτεργου. Ολόκληρη η τοπική κοινωνία γνωρίζει αυτά που γίνονται στο Σκορπιό, ότι δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό όφελος για το νησί της Λευκάδας και για το Νυδρί.

Ορισμένοι καλοθελητές, άλλοι με θεσμικό ρόλο και άλλοι όχι, έχουν αναγορεύσει το συγκεκριμένο μεγαλοεπιχειρηματία σε «ευεργέτη» της Λευκάδας. Διαφημίζουν τις όποιες δωρεές (πχ ένα ασθενοφόρο στο νοσοκομείο Λευκάδας, κάποιες δωρεές στο σχολείο του Νυδριού κ.ά.) που ήταν στάχτη στα μάτια του κόσμου, και προκειμένου να δημιουργήσουν το προφίλ του κοινωνικά ευαίσθητου Ντ. Ριμπολόβλεφ.

 

Είναι προφανές ότι είμαστε αντίθετοι σε τέτοιες επενδύσεις, θεωρούμε τη συγκεκριμένη επένδυση, ότι είναι καθρέφτης της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υποβαθμίζει το περιβάλλον και τσακίζει τους εργαζόμενους γι’ αυτό και καταψηφίζουμε τη σημερινή εισήγηση. Καλούμε, επίσης, τους εργαζόμενους και το εργατικό κίνημα να υπερασπιστούν τα δικαιώματα όσων εργάζονται και όσων πρόκειται να εργαστούν στο νησί.