Οι σημαντικότερες αλλαγές του νόμου για τις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σε σχέση με την απλή αναλογική του προηγούμενου νόμου, την τετραετή θητεία κτλ, έχουμε αρκετές πλέον διαφοροποιήσεις, στην ουσία μια επιστροφή στα βασικά σημεία του προγενέστερου νόμου (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) για την Αυτοδιοίκηση. Ας δούμε τα βασικότερα σημεία του νέου νόμου, όσα τουλάχιστον αφορούν το Μεγανήσι.

1) Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου.

2) Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.

3) Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών, στον πρώτο συνδυασμό. Αυτό σημαίνει ότι για το Μεγανήσι, όπου οι έδρες του ΔΣ είναι 13, ο πρώτος συνδυασμός την δεύτερη Κυριακή (ή και την πρώτη αν πιάσει 43%), θα λάβει αυτοδικαίως το 60% των εδρών, δηλαδή 0,6×13=7,8, που σημαίνει (με την στρογγυλοποίηση) 8 συμβούλους. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι θα κατανεμηθούν στους 2 άλλους συνδυασμούς, με το πιο πιθανό σενάριο την αναλογία 8:3:2.

4) Προβλέπεται η εκλογή προέδρων τοπικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια. Οι υποψήφιοι τοπικών συμβουλίων, θα πρέπει να συμμετέχουν σε ψηφοδέλτιο υποψήφιου δημάρχου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.

5) Όποιοι συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση προμήθειας, εκτέλεσης έργου, παροχής υπηρεσιών, παραχώρησης δικαιώματος εκμετάλλευσης έργου ή υπηρεσίας με αντικείμενο συνολικής αξίας άνω των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ, εφόσον η σύμβαση είναι σε ισχύ κατά και μετά την 1η Ιανουαρίου του έτους διεξαγωγής των εκλογών.

Δεν αποτελεί κώλυμα ή ασυμβίβαστο η ιδιότητα του μέλους της διοίκησης ή του υπαλλήλου δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας, που συνδέονται με τον οικείο δήμο, τα νομικά του πρόσωπα ή τα νομικά πρόσωπα στα οποία αυτός συμμετέχει, με σύμβαση που είναι σχετική με το αντικείμενο της δραστηριότητάς τους.

6) Η εκλογή δημοτικών αρχών διεξάγεται την Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2023 και οι επαναληπτική εκλογή στις 15 Οκτωβρίου. Η εγκατάσταση των αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου 2024.

7) Σταυροί προτίμησης: για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έως και τρεις (3) σταυρούς. Για την εκλογή προέδρου της δημοτικής κοινότητας, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός (1) υποψηφίου.

8) Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό έως και τριακόσιους (300) κατοίκους, πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά την αρχική ψηφοφορία (α’ γύρος) στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιποί υποψήφιοι, του ιδίου συνδυασμού, κατά τη σειρά των σταυρών που έλαβαν, λογίζονται ως αναπληρωματικοί. Αυτό ισχύει για το Βαθύ.

(Πηγή: ΟΤΑ24. gr).