«Δεν πληρώνω! Δεν πληρώνω!», από τη Θεατρική Ομάδα

 

Πρόβα τζενεράλε σήμερα για τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Μεγανησίου. Τα σκηνικά είναι ήδη έτοιμα και ο σκηνοθέτης Τάκης Αργύρης και τα Μεγανησιωτόπουλα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την αυριανή παράσταση του θεατρικού έργου «Δεν πληρώνω-δεν πληρώνω!» του νομπελίστα Ντάριο Φο. Η παράσταση θα δοθεί στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στο Κατωμέρι (Πέμπτη 18 Αυγούστου, ώρα 20:30).  Το λεωφορείο του Δήμου θα πραγματοποιήσει δρομολόγιο  στις 20:00 από το Σπαρτοχώρι και στις 20:15 από το Βαθύ.

Η υπόθεση του έργου:

Οι γυναίκες στο Μιλάνο αποφασίζουν να μην πληρώνουν τις αυξημένες τιμές των προϊόντων εξακολουθώντας να αγοράζουν σύμφωνα με τις παλιές τιμές. Επεμβαίνει η αστυνομία και η ιστορία εξελίσσεται σε χάος. Οι γυναίκες αρνούνται εντελώς να πληρώσουν και αρπάζουν πακέτα με τρόφιμα, κονσέρβες κι ό,τι άλλο βρίσκουν. Άλλες πάλι φτάνουν σε σημείο να τα κρύβουν κάτω από το φόρεμά τους παριστάνοντας τις έγκυες. Αρχίζει ένας κύκλος απίθανων παρεξηγήσεων και ιλαροτραγικών επεισοδίων με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν και οι άντρες στο Μιλάνο ζητώντας χαμηλότερες τιμές. Και τελικά το πετυχαίνουν.

Όταν το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1977 στο Μιλάνο κάποιες γυναίκες της πόλης μιμούμενες τις ηρωίδες αρνήθηκαν να πληρώσουν τις καθημερινές αυξήσεις των καταστηματαρχών. Τότε κάποιοι «εύθικτοι» έμποροι πήγανε τον Ντάριο Φο στα δικαστήρια κατηγορώντας τον ότι ξεσήκωνε σε ανταρσία τους πελάτες τους!

Στη σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία το «Δεν πληρώνω… δεν πληρώνω» έχει γίνει στάση ζωής, εμπνέοντας ένα αυθόρμητο κίνημα συμπολιτών μας το οποίο εκφράζεται μέσα από την ανυπακοή και τη δράση.

(Σημ. Η φωτό από παλιότερη παράσταση του Αριστοφάνη, της Θεατρικής Ομάδας Μεγανησίου, πάλι από τον Τάκη Αργύρη)