Δελτίο Τύπου του «Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών»

Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΤΕΙ Λευκάδας,  του ΜΑΣ (Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών)

Δελτίο τύπου

Για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την Ανώτατη Εκπαίδευση και το νέο νόμο-πλαίσιο

Για τους φοιτητές και σπουδαστές των λαϊκών στρωμάτων, για τους γονείς τους, δεν σημαίνουν τίποτα οι πρόσφατες δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας και λοιπών ανθρώπων του Υπουργείου στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά ΜΜΕ για τις δήθεν διαπραγματεύσεις που κάνει το υπουργείο με πρυτάνεις και λοιπούς συνδαιτυμόνες.

Ο πυρήνας του νόμου-έκτρωμα μένει άθικτος και πρέπει να καταδικαστεί και να απορριφθεί: Δημιουργούν πτυχία πολλών ταχυτήτων-διαβατήρια για την ανεργία, ενισχύουν την επιχειρηματική λειτουργία των ΑΕΙ-ΤΕΙ, παραδίδουν τη φοιτητική μέριμνα και τις υποδομές σε ιδιώτες, προχωράνε σε αντιδραστική παρέμβαση στο φοιτητικό κίνημα, τις δομές και τα συλλογικά του όργανα, στους φοιτητικούς συλλόγους. Καταργούν το άσυλο και γενικεύουν τη στρατιά των συμβασιούχων διδασκόντων, των εκπαιδευτικών χαμηλών βαθμίδων, των συμβασιούχων καθηγητών.

Ο νέος Νόμος Πλαίσιο στα ΑΕΙ-TEI αποτελεί μέρος της πολυμέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης που κυβέρνηση και κόμματα της πλουτοκρατίας, εργοδοσία και ΕΕ ξεδιπλώνουν στο έδαφος της κρίσης. Μετά την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσα στο καλοκαίρι άνοιξε νέο μέτωπο στον σκληρό και ακατάπαυστο πόλεμο που έχει κηρύξει απέναντι στο λαό, στους νέους που σπουδάζουν.
Το σχέδιο του νόμου – πλαισίου σβήνει τα απομεινάρια της δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης, στερεί τη μόρφωση και το επιστημονικό περιεχόμενο των σπουδών και στη θέση αυτών στήνει μεγάλες επιχειρήσεις κατάρτισης.

Η οργάνωση της πάλης των φοιτητών και των σπουδαστών είναι μονόδρομος!! Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους.

Σήμερα απαιτείται η ισχυροποίηση ενός αγώνα οργανωμένου, πολιτικοποιημένου και ανυποχώρητου. Ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων, της διεκδίκησης των αναγκών μας. Αυτός που διεκδικεί ο λαός να κάνει κουμάντο και όχι τα μονοπώλια, οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες. Αυτός όπου η Παιδεία θα είναι λαϊκή, στα πλαίσια μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας και όπου τα Πανεπιστήμια, ως αναπόσπαστο στοιχείο της φιλολαϊκής ανάπτυξης, θα παίζουν τον πραγματικό τους ρόλο.