Ανακοίνωση της Δημοτικής Κίνησης «Όλοι για τη Λευκάδα» για την ΕΥΔΑΠ

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σωτήριον έτος 2 μ.Μ. (μετά Μνημονίου).

Η αυλαία έπεσε.

Από χθες, 25/8/2011, η Λευκάδα είναι ο πρώτος δήμος της Ελλάδας που με τις ψήφους της παράταξης του κ. Δημάρχου, παρέδωσε την ύδρευση και την αποχέτευση στην ΕΥΔΑΠ, για τα επόμενα είκοσι (20) χρόνια!!!

 

Τα 19 «πράσινα παπαγαλάκια» της κυβέρνησης των τροϊκανών, σαν σε διατεταγμένη υπηρεσία, ψήφισαν την απόφαση αυτή, χωρίς κανέναν δισταγμό και με διαδικασίες fast track.

Η απόφαση αυτή, που είναι η πιο σημαντική των τελευταίων δεκαετιών στα δημοτικά πράγματα της Λευκάδας, λήφθηκε:

α) Χωρίς να έχουν ζητήσει τη γνώμη των εκλεγμένων προέδρων και συμβούλων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.

β) Με την καθολική αντίθεση όσων αιρετών παρευρίσκονταν και οι οποίοι στην πλειοψηφία τους προέρχονταν από την παράταξη του κ. Δημάρχου.

γ) Σε αντίθεση με τις εκφρασμένες αποφάσεις των σημαντικότερων φορέων της Λευκάδας, όπως Επιμελητήριο, Εργατικό Κέντρο, Ομοσπονδία των Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, κ.λπ..

δ) Παρά τις εκκλήσεις της αντιπολίτευσης να αναβληθεί το θέμα, ώστε να ενημερωθούν όλοι οι φορείς και να συμμετέχουν στη λήψη της απόφασης.

Είναι σαφές ότι η απόφαση δεν πάρθηκε χθες, αλλά το Μάρτη του 2011, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα για τα θέματα της περιφέρειας Ιονίων Νήσων, υπό τον Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκη και παρουσία, μεταξύ πολλών άλλων (υπουργών, υφυπουργών, Γ.Γ.) του βουλευτή κ. Σ. Μαργέλη.

Η επίκληση της σημερινή απαράδεκτης κατάστασης στον τομέα της ύδρευσης, ως επιχείρημα, για να παραδώσουν την ύδρευση και την αποχέτευση σε μια εταιρεία που επίσημα έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση ότι θα δοθεί στους ιδιώτες, είναι το άλλοθί τους.

Με τη στάση τους αυτή, όχι μόνο αποδεικνύουν ότι λειτουργούν ως ιμάντες της κυβερνητικής πολιτικής στο νομό, αλλά δείχνουν και την ανικανότητά τους να διαχειριστούν το πρόβλημα, αφού επί οκτώ μήνες δεν έκαναν απολύτως τίποτα, παραδομένοι στη νιρβάνα της προανειλημμένης συνεργασίας με την ΕΥΔΑΠ.

Είναι δε τόσο κυνικοί, ώστε ΑΠΕΡΡΙΨΑΝ την πρόταση που τους καταθέσαμε, να μπει όρος στη σύμβαση ότι αυτή λύεται αυτοδίκαια, εάν υλοποιηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ.

Απέρριψαν επίσης τις προτάσεις βελτίωσης της σύμβασης, καθώς και το να μπουν ΡΗΤΡΕΣ, σε περίπτωση μη υλοποίησης εκ μέρους της ΕΥΔΑΠ των συμφωνηθέντων.

Η Δημοτική μας Κίνησή «ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ», κατέθεσε 16 προτάσεις για τη βελτίωση της ύδρευσης και της αποχέτευσης, σαν τον εναλλακτικό δρόμο που πρέπει να ακολουθηθεί, με την προϋπόθεση φυσικά ότι η διαχείρισή τους θα παραμείνει στο Δήμο.

Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση, κατά την οποία ο Δήμος θα εξακολουθούσε να διαχειρίζεται την ύδρευση και την αποχέτευση, η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να βοηθήσει με τη τεχνογνωσία της και με τη σύνταξη μελετών, κάτι που άλλωστε έχουμε προτείνει από το 2007.

Οι ευθύνες που αναλαμβάνουν είναι τεράστιες, αφού παραδίνουν ένα κοινωνικό αγαθό όπως το νερό, στον τομέα της επιχειρηματικής δράσης και του κέρδους.

Οι οικονομικές συνέπειες για τους πολίτες της Λευκάδας, θα είναι εξίσου πολύ σοβαρές.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι τιμές του νερού αυξάνουν:

1. για τον πρώην Δήμο Λευκάδας, πάνω από 65 %.
2. για τον πρώην Δήμο Απολλωνίων, πάνω από 95 %
3. για τον πρώην Δήμο Ελλομένου, πάνω από 170 % (έως και 300 %)
4. για τον πρώην Δήμο Καρυάς, πάνω από 130 %
5. για τον πρώην Δήμο Σφακιωτών, πάνω από 80%

Στις μοναδικές κοινότητες που υπάρχει μείωση του τιμολογίου, είναι σε Καστό και Κάλαμο.

Αυξήσεις που ξεκινούν από το 35% και φτάνουν μέχρι και το 80% ισχύουν και για τους επαγγελματίες.

Δεν τους φτάνουν όμως αυτά, αλλά επί πλέον χρησιμοποιούν διάφορα τρυκ προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Έτσι, οι ετήσιοι λογαριασμοί γίνονται τέσσερις, από τρεις.

Αυτό σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό ή τριπλασιασμό του παγίου (ανάλογα με το τι ίσχυε σε κάθε πρώην δήμο) και θέτοντας ελάχιστη υποχρεωτική τιμολογούμενη κατανάλωση τα 10 κ.μ. έχει ως αποτέλεσμα, όσα σπίτια παραμένουν κλειστά -επειδή οι ιδιοκτήτες ζουν εκτός Λευκάδας- η αύξηση των τελών, να είναι μέχρι και εξαπλάσια.

Αντίστοιχα στην αποχέτευση, σωστά μεν συνδέεται ο υπολογισμός του τιμολογίου με την κατανάλωση της ύδρευσης, ο συντελεστής όμως του 75% έχει ως αποτέλεσμα η αύξηση να ξεπερνά το 90%.

Από όλα τα παραπάνω, είναι φανερό ότι όχι μόνο παραχώρησαν τη διαχείριση για τα επόμενα 20 χρόνια, αλλά και με επαχθής όρους.

Στις συνθήκες τεράστιας οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, ο Δήμος επιλέγει όχι μόνο να μη δείξει το κοινωνικό του πρόσωπο, σε όσους είναι τα θύματα της, αλλά τους σπρώχνει όλο και πιο βαθειά μέσα σ’ αυτή.

Με τη στάση τους αυτή, απέδειξαν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν καλά, είναι να λειτουργούν ως «λαγοί» της κυβέρνησης.

Τί έχει τώρα σειρά για ιδιωτικοποίηση; Μήπως τα σκουπίδια;

Είναι φανερό ότι αυτοί έχουν επιλέξει το δρόμο τους.

Είναι καιρός και οι πολίτες, να χαράξουν ξανά το δικό τους.

Λευκάδα, 25 Αυγούστου 2011 Για τη Δημοτική Κίνηση
«ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑ»Κων/νος Δρακονταειδής

 

ΥΓ: Επισυνάπτεται εδώ (αρχείο xls) συγκριτικός πίνακας, των τιμολογίων που ίσχυαν και αυτών που ψηφίσθηκαν.