Eνημερωτική συνάντηση για το Πρόγραμμα «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ    

 ΕΝΔΙΑΜΕΣΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

 Eνημερωτική συνάντηση για το Πρόγραμμα «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση»

Ενημερωτική συνάντηση με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των τοπικών κοινωνικών και οικονομικών φορέων, για τις προϋποθέσεις και τους όρους συμμετοχής  τους στο Πρόγραμμα «Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση» (ΤοπΣΑ) διοργανώθηκε σήμερα στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα από την Γενική Γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και την Ενδιάμεση Διαχειριστική αρχή της ΠΙΝ, στο πλαίσιο της έναρξης  υλοποίησης του Προγράμματος.  Παράλληλα, μέσω τηλεδιάσκεψης συμμετείχαν στη συνάντηση και οι φορείς των άλλων νησιών της Περιφέρειας.
Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων:  Τοπικά Σχέδια για την απασχόληση (ΤοπΣΑ), Τοπικά Ολοκληρωμένα Προγράμματα για τις Ευάλωτες Κοινωνικά Ομάδες (Τοπ.EKO) και το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας.  Την παρουσίαση εκ μέρους του Υπουργείου Εργασίας έκαναν οι κκ. Χρ. Ντίκος, Προϊστάμενος της ΕΥΔ Ε.Π. «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού», Ελ. Κρικέλα από την Ε.Υ.Σ. του Ευρ. Κοινωνικού Ταμείου και οι κυρίες Βικάτου και Μπάρλα από το Ε.Π. Κοινωνικής Ένταξης του Υπουργείου.
Συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας Χρ. Σκούρτης και στελέχη της Περιφέρειας, οι Αντιπεριφερειάρχες κκ. Κουρής,  Μαλλιάς και Μαλακάσης, εκπρόσωποι των Δήμων Κέρκυρας και Λευκάδας, του Οικον. Επιμελητηρίου, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Κέρκυρας, εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Νομικών προσώπων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, καθώς και εκπρόσωποι ΚΕΚ, φορείς δηλαδή που μπορούν να συμμετέχουν στη δημιουργία Αναπτυξιακών Συμπράξεων για να διαχειριστούν τα προγράμματα.

Τα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση (TOΠΣΑ) στοχεύουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης για ανέργους, με την ενεργοποίηση και κινητοποίηση των τοπικών φορέων για τη δημιουργία Αναπτυξιακών Συμπράξεων.  Για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων προβλέπεται προϋπολογισμός 2.000.000€. Οι δράσεις αφορούν στην προετοιμασία των ανέργων ωφελουμένων και περιλαμβάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες από τη διαδικασία επιλογής μέχρι και την επιβεβαίωση της εξασφάλισης της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης.
Η πρόσκληση για το πρόγραμμα ΤΟΠΣΑ αναμένεται να δημοσιευτεί από την ΕΔΑ Ιονίων Νήσων μέσα στον τρέχοντα μήνα.

Οι Τοπικές δράσεις Κοινωνικής Ένταξης για Ευάλωτες Ομάδες (Tοπ.ΕΚΟ) για την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχουν διαθέσιμο προϋπολογισμό 1.800.000€. και στοχεύουν στη διασφάλιση θέσεων απασχόλησης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.  Οι δράσεις και αυτού του προγράμματος αφορούν στην προετοιμασία των ωφελούμενων μέχρι την εξασφάλιση των θέσεων απασχόλησης.  Ωφελούμενοι αυτού του προγράμματος μπορούν να είναι :  μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα, άτομα με αναπηρία, γυναίκες θύματα ενδο-οικογενειακής βίας, γυναίκες/άντρες θύματα trafficking, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, μετανάστες, παλιννοστούντες, πρόσφυγες, άτομα με θρησκευτικές ή πολιτισμικές ιδιαιτερότητες.

Όσον αφορά στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς απασχόλησης, αυτό υλοποιείται ήδη από το Υπουργείο Εργασίας με δικαιούχους τους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και ΜΚΟ.  Για την Περφέρεια Ιονίων Νήσων υποβλήθηκαν συνολικά αιτήσεις για 3260 θέσεις στους 4 Νομούς και εγκρίθηκαν οι 1.700.   Προβλέπεται να απασχοληθούν άνεργοι για 5 μήνες σε προγράμματα και ειδικότητες που επιλέγει ο φορέας εκτιμώντας τις ανάγκες του (π.χ. προγράμματα εργασιών πρασίνου, πρόνοιας, πολιτισμού, τουρισμού, κλπ.).