Απονομή «Βραβείου Ροντογιάννη» το Σάββατο

Το πρώτο βραβείο του νέου θεσμού, του «βραβείου Ροντογιάννη» στην μνήμη των Παναγιώτη και Ελένης Ροντογιάννη και του Αντώνη Καφούση, θα δοθεί σε σχετική τελετή το Σάββατο 16 Νοέμβρη στις 17:30 το απόγευμα, στην αίθουσα Πολιτισμού. Το βραβείο δίνεται (κατά σειρά) σε παιδιά που περνούν στην σχολή Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ ή σε άλλη σχολή του ΕΜΠ ή σε άλλη Πολυτεχνική σχολή της Ελλάδας.

Δείτε την σχετική αφίσα:

dimos meganisiou afisa ekdilosi vraveion

Παραθέτουμε σύντομα βιογραφικά των ανθρώπων στην μνήμη των οποίων θεσμοθετήθηκε το βραβείο:

Ο Παναγιώτης Ροντογιάννης γεννήθηκε το 1923 στις Τσουκαλάδες Λευκάδας.
Ηταν το όγδοο και μικρότερο παιδί φτωχικής αγροτικής οικογένειας που ζούσε από την κτηνοτροφία και από την καλλιέργεια της ελιάς και της αμπέλου. Από μικρός αγαπούσε τα γράμματα.
Με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αδελφού του Γιάννη,ο οποίος έπεσε στο Αλβανικό μέτωπο, φοίτησε στο Γυμνάσιο της Λευκάδας .
Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές και το τέλος του πολέμου, φοίτησε στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων και ακολούθως υπηρέτησε στον Ελληνικό Στρατό ως Εφεδρος Ανθυπολοχαγός. Ως Διδάσκαλος υπηρέτησε αρχικά στα σχολεία της Κατούνας Αιτολωακαρνανίας και της Εξάνθιας και ακολούθως μετά τον γάμο του με την Ελένη Κούρτη το 1952, στο Κατωμέρι Μεγανησίου αρχικά και κατόπιν για μια δεκαετία στο Σπαρτοχώρι.
Το 1963 μετατέθηκε στη πόλη της Λευκάδας όπου υπηρέτησε στο γραφείο της Σχολικής Επιθεώρησης.
Το 1965 μετατέθηκε στην περιφέρεια Αθηνών όπου υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία με τον βαθμό του Διευθυντή το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα .
Υπέκυψε μετά από γενναία μάχη με σοβαρή νόσο τον Ιούνιο του 2003.
Η Ελένη Κούρτη –Ροντογιάννη γεννήθηκε το 1930 στη πόλη της Λευκάδας.
Ηταν το πρώτο από τα πέντε παιδιά αστικής οικογένειας .Φοίτησε στο Γυμνάσιο της Λευκάδας όπου διακρίθηκε για την επιμέλεια της και κατόπιν στη Ζωσιμαία Παδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων.
Υπηρέτησε ως διδασκάλισσα αρχικά στη Ζαβέρδα Αιτωλοακαρνανίας και κατόπιν μετά το γάμο της με τον Παναγιώτη Ροντογιάννη το 1952 στο Βαθύ Μεγανησίου και έπειτα στο Σπαρτοχώρι μέχρι το 1964.
Το 1965 μετατέθηκε στη Περιφέρεια Αθηνών όπου υπηρέτησε σε διάφορα σχολεία με το βαθμό της Διευθύντριας την τελευταία πενταετία της υπηρεσίας της.
Εφυγε ξαφνικά από τη ζωή το 2007.
Ο Παναγιώτης και η Ελένη Ροντογιάννη απέκτησαν δύο κόρες την Δήμητρα και Μαρίνα τρείς εγγονές την Σταυρούλα, Ελένη και Φιλία και έναν εγγονό τον Αντώνη.
Ο Αντώνης Καφούσης γεννήθηκε το 1989 στην Αθήνα.
Αριστος μαθητής στο Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο επέτυχε στις Πανελλήνιες εξετάσεις με υψηλή βαθμολογία και ενεγράφη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου. Ικανός σκακιστής εκέρδισε σε τοπικούς και Πανελλήνιους σκακιστικούς αγώνες.Προικισμένος με ταλέντο στην ζωγραφική είχε αρχίσει να καλλιεργεί την κλήση του. Εφυγε από την ζωή ξαφνικά και βίαια το 2013.