Η φωνή του βυθού…

Φωνές από τον Μεγανησιώτικο βυθό έφεραν στην επιφάνεια oι» Υδροναύτες» το Σαββατοκύριακο.
Η ΜΚΟ «Υδροναύτες» ανταποκρινόμενοι  στο κάλεσμα του Δήμου και της ομάδας εθελοντών έφτασαν στο Μεγανήσι πολύ αργά την περασμένη Παρασκευή. Η ομάδα των 15 αυτοδυτών, άρτια εξοπλισμένη, ξεκίνησε νωρίς το πρωί του Σαββάτου και της Κυριακής, κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες την αποστολή της που ήταν ο καθαρισμός του βυθού των ακτών μας.

Με μια μικρή ομάδα εθελοντών οι ομάδες που δημιουργήθηκαν αρχικά βούτηξαν στον Αθερινό, στο Πασουμάκι και στο λιμάνι του Βαθιού και ακολούθησαν Κουτελάδες και  Σπήλια.

Οι δύτες μετέφεραν στην επιφάνεια μαζί με τα «ευρήματα» φωνές και εικόνες από τον βυθό που εξέπεμπαν κυριολεκτικά… SOS!

Παρότι τα θολωμένα νερά δεν επέτρεπαν καλή ορατότητα κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και το αποτέλεσμα ήταν αρκετό ώστε να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει και να ταρακουνήσει όλους μας.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους.

Σίδερα, τρόμπες, ρούχα, ποδήλατα (!), κεραίες τηλεόρασης(!), λάστιχα, χαλιά (!), ψαλίδια, ηλεκτρικές συσκευές…μεταξύ των ευρημάτων.

Στο έργο των εθελοντών βοήθησαν αρκετοί Μεγανησιώτες. Ο κακός καιρός εμπόδισε όμως και αρκετούς ακόμα να συμμετέχουν οι οποίοι ήταν έτσι κι αλλιώς σε επιφυλακή.

Ο Τέλης Λάζαρης ως εθελοντής συντόνισε την ομάδα, ο Γεράσιμος Πολίτης πάρεδρος Σπαρτοχωρίου, ο Αλκης Κονιδάρης, ο οδηγός του Δήμου Αντρέας Μαρκεζίνης, ο Κώστας Καββαδάς πάρεδρος Κατωμερίου και ο Σπύρος Καββαδάς, ο Βρεττός Αντρέας και Βρεττός Γιώργος, ήταν εκεί από το πρωί, ενώ έτοιμοι να επέμβουν με τα καίκια τους ο Λάκης Αθανίτης, ο Πάνος Καββαδάς, ο Στάθης Πολίτης και ο Κώστας Μπουλιέρης.
Πλήθος σκουπιδιών βρίσκονται ακόμα στον βυθό των ακτών μας που χρόνια τώρα καταστρέφουν αόρατα και σταθερά την θάλασσα, το περιβάλλον αλλά και την υγεία μας αφού η μόλυνση που προκαλείται από τα βλαβερά συστατικά των αντικειμένων που ξεχύνονται στην θάλασσα ενδεχομένως να καταλήγουν και στο πιάτο μας…
Σίδερα, πλαστικά μπαταρίες νάυλα κ.λ.π πιάστηκαν στα τσουβάλια τους και χιλιάδες ακόμα παραμένουν κάτω.

Φυσικά μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο είναι αδύνατο να γίνει ολικός καθαρισμός καθώς η κατάσταση αποτελεί αποτέλεσμα δεκαετιών και τα περισσότερα σκουπίδια είνα βαθιά χωμένα σε λάσπη.
Η προσπάθεια αυτή είχε στόχο την καταρχήν εκτίμηση της κατάστασης , την συλλογή όσων περισσότερων αντικειμένων ήταν επιτρεπή στο συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο αλλά κυρίως την ευαισθητοποίηση του κόσμου, και τον εκπαιδευτικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα της προσπάθειας από το αποτέλεσμα που προκύπτει και είναι πια ορατό.

Ολη η δράση στο Μεγανήσι έχει καταγραφεί και βιντεοσκοπηθεί, και θα γίνει προβολή στην αίθουσα Πολιτισμού.
Δυστυχώς ο άσχημος καιρός δεν επέτρεψε την συμμετοχή του κόσμου και των παιδιών που θα έπρεπε να είναι παρώντες, αλλά όσοι είμασταν εκεί, πήραμε το μάθημά μας.
Προτάθηκε η δράση να επαναληφθεί την Άνοιξη προκειμένου να ολοκληρωθεί στο μέγιστο εφικτό βαθμό ο καθαρισμός και να τονισθεί ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας.

Για τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία και τον στόχο τους μίλησε ο πρόεδρος του σωματείου Π΄Τασιαδάμης, σε παρουσίαση που έγινε στην αίθουσα Πολιτισμού το απόγευμα του Σαββάτου.
20131123_182900
Ο πρόεδρος Παναγιώτης Τασιαδάμης
20131123_183529
Το νεώτερο μέλος της οργάνωσης
20131123_182913
Η φωνή του Βυθού


Ποιοί είναι οι Υδροναύτες…
Το Σωματείο «Υδροναύτες» ΜΚΟ οργάνωση,μετράει επίσημα τρία χρόνια δραστηριότητας.Αποτελείται αποκλειστικά από εθελοντές( 150 μέλη} που στόχο έχουν την προστασία του περιββάλοντος και όχι μόνο, αφού οι δράσεις τους έχουν εκπαιδευτικό και κοινωνικό χαρακτήρα. Τα μέλη τους δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε διάφορους τομείς , καθηγητές, περιβαλοντολλόγοι, φωτογράφοι,επαγγελματίες δύτες κ.λπ. καταθέτουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος.
Εχουν καθαρίσει αρκετά χιλιόμετρα βυθών σε όλη της Ελλάδα ανταποκρινόμενοι σε κάθε κάλεσμα.
Μια από τις δράσεις της οργάνωσης είναι η εκπαίδευση κατάδυσης ΑΜΕΑ, τονίζοντας έτσι ότι όλοι έχουν δικαίωμα και θέση στον εθελοντισμό. Κανείς δεν αποκλείεται και όλοι μπορούμε ο καθένας με τον τρόπο του.
Το μέλλον είναι τα παιδιά και το σωματείο οργανώνει και εκπαιδευτικές δράσεις σε συνεργασία με σχολεία και συλλόγους.

Τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο αξιέπαινες μπορούν να είναι. Καλή δύναμη και καλή συνέχεια στους Υδροναύτες που δήλωσαν φεύγοντας εντυπωσιασμένοι από τις ομορφιές της ξηράς αλλά και της θάλασσας του Μεγανησίου.

Η φωνή του Βυθού καλεί όλους μας να βοηθήσουμε στην διάσωσή του…
Ας ελπίσουμε ότι όλοι μας θα την ακούσουμε!

Ακολουθούν βιντεο, με τους υδροναύτες εν δράσει: