Παράπονα Εμπορικού Συλλόγου προς την Δημοτική Αρχή

EESDM-565x350

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ                       

ΜΕΓΑΝΗΣΙ  03/09/2016                                                   

ΠΡΟΣ :ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΓΑΝΗΣΙΟΥ

 ΠΡΟΕΔΡΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ     

Με το τέλος της φετινής σεζόν και μέσα από συζητήσεις και παρατηρήσεις των μελών μας και του κόσμου γενικότερα , καταθέτουμε προβληματισμούς που προκύπτουν από την εικόνα του νησιού μας και από τις παροχές υπηρεσιών από πλευράς δημοτικής αρχής  και αιτούμαστε για την παρέμβαση σας σε σοβαρά ζητήματα και στη λήψη μέτρων προτού η κατάσταση να γίνει μη αναστρέψιμη.

Σκάφος, ασθενοφόρο,γιατροί.

Οι βασικότερες παροχές για ένα νησί  παρουσιάστηκαν υποβαθμισμένες εως και ανύπαρκτες το περισσότερο διάστημα της σεζόν  σε σημείο που σας προσάπτει εως και αδιαφορία.

Η αδυναμία αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών η μή άμμεση ανταπόκριση σας  σε αυτά , και η έλλειψη γιατρών και ασθενοφόρου οχήματος δημιούργησε ανασφάλεια  στους κατοίκους αλλά και στους τουρίστες , κάτι που δυσφημίζει και υποβαθμίζει τον τόπο μας και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή μας .Ολο το καλοκαίρι παρουσιάστηκαν περιστατικά που η διακομιδή τους γινόνταν με ιδιωτικά σκάφη και με το σκάφος του δήμου να παραμένει δεμένο στο λιμάνι λόγω μικρής βλάβης ασήμαντου κόστους σύμφωνα με ενημέρωση μας(ανεβάζει θερμοκρασία σε μεγάλες ταχύητητες κάτι που καθυστερεί επικίνδυνα την μεταφορά του ασθενούς )

Θλιβερό περιστατικό που σας καταγγέλουμε  ο θάνατος τουρίστα που από τραγική καθυστέρηση και έλλειψη βασικών φαρμάκων από τον γιατρό στοίχησε την ζωή του. Περιστατικό που θα πρέπει να ερευνηθεί  από  μέρους σας  να αποδωθούν τυχόν ευθύνες που αναλογούν στον καθένα μεσολαβώντας παράλληλα και στις αρμόδιες αρχές για πλήρη ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό των ιατρείων και των γιατρών.Το τελευταίο διάστημα το σκάφος  υπολειτουργεί και οδηγείται εθελοντικά από δημότες τους οποίους και ευχαριστούμε σαν σύλλογος, παρότι το  μηχανικό πρόβλημα παραμένει.

Εδώ να προσθέσουμε και τις καθυστέρησεις  ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ  στο Νυδρί στα περιστατικά, που από θαύμα δεν έχουν  αποβεί μοιραίες.

Γεγονός που εαν δεν γνωρίζετε σας καταγγέλουμε και απαιτούμε  την άμεση παρέμβαση σας στους αρμόδιους.

Παροχή νερού και ρεύματος στα λιμάνια. 

Μετά από πολλές πιέσεις  από τον σύλλογο  και την κοινωνία τοποθετήθηκαν  κάποια πιλερ , αριθμός μη ικανοποιητικός για να  καλύψει τις ανάγκες ζήτησης ,και με μεγάλη καθυστέρηση, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της σεζόν στα ελεύθερα λιμάνια να προκύψουν πολλά προβλήματα ,με τον δήμο να χάνει σημαντικά έσοδα και με τον τουρισμό να  δυσφιμίζεται. Ύστερα από αυτό φροντίσατε να προμηθεύσετε συγκεκριμένα μαγαζιά με κάρτες λειτουργείας  με αποτέλεσμα να δημιουργούνται υποψίες σκοπιμότητας και να μην εξυπηρετούνται οι τουρίστες.

Παρότι σας ζητήθηκε από τον σύλλογο να ακολουθήσετε μια διάφανη διαδικασία που θα επέτρεπε σε όποιον επαγγελματία  επιθυμούσε να προμηθευτεί κάρτες στο μαγαζί του , παρότι κατατέθηκε από μέλος του συλλόγου αίτημα , εξακολουθεί να υπάρχει το ίδιο αδιαφανή καθεστώς που όχι μόνο μηδενίζει την όποια προσπάθεια σας αλλά δημιουργεί και αρκετά ερωτηματικά.

Καθαριότητα-ευπρεπισμός.

Η εικόνα των οικισμών των δρόμων και των παραλιών , ιδιαίτερα του περιφερειακού δρόμου Σπήλια –Σπαρτοχώρι –Βαθύ που είναι και η πρώτη εικόνα του επισκέπτη βγαίνοντας από το φερυ μποτ, από άποψη καθαριότητας , ήταν επιεικώς απαράδεκτη.

Ιδιαίτερα στο Σπαρτοχώρι που οι κάδοι πήγαιναν κι ερχόντανε κάθε μέρα , μεσα κι έξω από τον οικισμό δημιουργώντας εντάσεις μεταξύ των κατοίκων αλλά και μικρούς σκουπιδότοπους μέσα στο χωριό, και οι βόλτες στα Σπήλια.

Ζητάμε να εξετάσετε το ενδεχόμενο απομάκρυνσης των κάδων έξω από τους οικισμούς, μακριά από κεντρικά σημεία , και το λιμάνι. Είναι απαράδεκτο , αντιαισθητικό και ντροπιαστικό για όλους τα παιδιά μας να παίζουν εισπνέοντας σκουπίδια και  οι τουρίστες στα σκάφη να πίνουν το ποτό τους παρέα με τα τρωκτικά που φέτος γέμισαν το νησί. Οι αποψιλώσεις στα οδικά δίκτυα έγιναν με προχειρότητα που χειροτέρεψε την κατάσταση, και ο φωτισμός ειδικά στους περιφερειακούς το λιγότερο ελλειπής.

Αν εδώ προσθέσουμε, τους άπλυτους ανεπαρκής  και σπασμένους κάδους, και την εικόνα του ανοιχτού φορτηγού που μετέφερε τα σκουπίδια στο φέρυ μποτ κατά την διαδρομή Σκίζα- Σπήλια , αλλά και τις οσμές που διαχέονταν στη διαδρομή τότε θα νοιώσουμε πολύ τυχεροί που παρέμειναν τουρίστες στο νησί τον Αύγουστο.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί το βυτίο βοθρολυμάτων να αδειάζει αποχετεύσεις καταστημάτων τις ώρες που τα εστιατόρια και οι καφετέριες ήταν γεμάτες.

Συγκοινωνία –επισκεψημότητα στις παραλίες. 

Ενα από τα αιτήματα μας ήταν το απογευματινό δρομολόγιο των λεοφορείων και ένα δρομολόγιο για μπάνια στις παραλίες.Αδιάφορο και αναπάντητο από εσάς εως τώρα.

Ελλειψη νερού. 

Σημαντικό πρόβλημα και η επάρκεια νερού τους καλοκαιρινούς μήνες και το είδαμε να συμβαίνει μέσα στον αύγουστο. Κατανοούμε απόλυτα τις ανάγκες και τα προβλήματα που προκύπτουν από την υπερκατανάλωση, ζητάμε όμως μια καλύτερη διαχείρηση της κατάστασης πριν προκύψει το πρόβλημα μιας και τα τελευταία χρόνια αυτό είναι προβλέψιμο.

Το «προσέχουμε για να έχουμε» μες στο Δεκαπενταύγουστο δείχνει αδυναμία αντιμετώπισης της κατάστασης  και δημιουργεί πολλά προβλήματα που με μια καλύτερη ίσως διαχείρηση θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει.

Αστυνόμευση.

Οχλώσες δραστηριότητες.

Η κυκλοφορία και η δραστηριότητα των βαρέων οχημάτων μέσα από τους οικισμούς και κοντά σε τουριστικά καταλύματα  και εκτός οικισμού υποβαθμίζουν τον τουρισμό και απομακρύνουν τους ξένους που μας επιλέγουν για ήσυχες διακοπές. Τέτοια φαινόμενα παρουσιάστηκαν φέτος το καλοκαίρι .

Ζητάμε από την δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο να συμπεριλάβει στην απόφαση για παύση εργασιών  οχλώσας δραστηριότητας την καλοκαιρινή περίοδο και τις εκτός οικισμού περιοχές κοντά σε τουριστικά καταλύματα.

Χώρος υποδοχής των ξένων.

Σε συνάντηση που είχε το Δ.Σ. του συλλόγου με ιδιοκτήτες πολυτελών καταλυμάτων τονίστηκε η αναγκαιότητα εύρεσης χώρου υποδοχής των ξένων στο Βαθύ κατα την αφιξή τους στο Μεγανήσι . Προτάθηκε από τους ίδιους τους επαγγελματίες  ο χώρος της  ράμπας στη μαρίνα για το Βαθύ.

Εμείς σαν σύλλογος προτείνουμε χώρους υποδοχής και στα τρία λιμάνια. Παρακαλούμε την  δημοτική αρχή ως αρμόδια να εξετάσει το αίτημα των επιχειρηματιών και του συλλόγου.

Μελέτες.

Βασικά έργα υποδομής έχουν παραμείνει σε μελέτες, ολοκληρωμένες σύμφωνα με την ενημερωσή μας, που περιμένουν να υλοποιηθούν .

Βιολογικός. 

Μικρός, μεγάλος, κεντρικός;  Η δημοτική αρχή παρέμεινε στην ψήφιση της μελέτης  αφήνοντας και δεύτερο καλοκαίρι το νησί εκτεθειμένο.

Πλατεία Ρόκας-Σπήλια

Ολα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα ο σύλλογος τα είχε προβλέψει και με συνεχή αιτήματα του γραπτά και προφορικά από την πρώτη μέρα λειτουργείας του νέου Δ. Σ.  τα κατέθεσε στο Δήμο και στους αρμόδιους φορείς για να μερημνήσουν ώστε η σεζον να κυλήσει ομαλά , χωρίς προβλήματα και με την εικόνα που αρμόζει σε ένα όμορφο νησί. (Τα αιτήματα θα βρείτε στο site www.meganisitravel.gr) Μέχρι και σήμερα ουδεμία επίσημη απάντηση δεν έχουμε ακούσει ούτε έχουμε λάβει γραπτώς.

Η παραπάνω εικόνα και η κατάσταση που διαμορφώθηκε φέτος κρεμάει σε μια κλωστή το επαγγελματικό μέλλον του περισσότερου ενεργού πληθυσμού που εξαρτάται από τον τουρισμό, όπως και όλη η χώρα.Χτυπάμε για άλλη μια φορά το καμπανάκι και απαιτούμε την ανάλογη αντιμετώπιση της κατάστασης από τους αρμόδιους που έχουν και τον κύριο λόγο.Θέσαμε αρκετές φορές τον σύλλογο στη διάθεση σας για συζήτηση, προτάσεις , εθελοντική εργασία ακόμα και οικονομική συνεισφορά. Εως τώρα θεσμικά η αντιμετωπισή σας ήταν από ασόβαρη εως απαξιωτική.

Ζητάμε να βρεθούν οι λύσεις στα προβλήματα που παραμένουν άλυτα .

 Να προχωρήσουν άμμεσα εργα υποδομής

Να υπάρχει ίση αντιμετώπιση και διάφανες διαδικασίες σε κάθε περίπτωση, που δεν θα φέρονουν σε ρίξη τους επαγγελματίες μεταξύ τους και δεν θα δημιουργούν πονηρές σκέψεις.

Να γίνει το νησί παράδειγμα καθαριότητας και καλαισθησίας .

Και κυρίως να μας εξασφαλίσετε τα αυτονόητα.

Την ασφάλεια για την ίδια μας τη ζωή.

Εκτός από την τοπική αυτοδιοίκηση και για βασικά ζητήματα που αφορούν το νησί μας ο σύλλογος  μας θα απευθύνεται με αιτήματα και σε ανώτερες υπηρεσίες όπως περιφέρεια και αρμόδια υπουργεία.

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣH

KEΔΕ

ΠΕΔΙΝ

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων

Δήμο Λευκάδας

Βουλευτή Λευκάδας

Νοσοκομείο Λευκάδας

Αποκεντρωμένη Διοίκηση Λευκάδας

Εμπορικό επιμελητήριο

Αρμόδια Υπουργεία.

Meganisinewς

Meganisitimes

My iefkada

Freelefkas

Lefkaditikanea

                                                            ΓΙΑ  ΤΟ Δ.Σ.

                                                            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ