Ανοιχτή επιστολή «Μεγανήσι για όλους» για μέτρα ανακούφισης

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ << ΜΕΓΑΝΗΣΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ>> ΠΡΟΣ ΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Στην συνεδρίαση της 13ηςΑπριλίου 2020  του Δημοτικού Συμβουλίου του ΔήμουΜεγανησίου,  η παράταξη μας ζήτησε επιτακτικά από την Δημοτική Αρχή την υιοθέτηση   μέτρων οικονομικής στήριξης οικογενειών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις του  covid 19 και δηλώσαμε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε βοήθεια. Περιμέναμε δε το βίντεο της συγκεκριμένης συνεδρίασης προκειμένου να ενημερωθεί ο κόσμος  και να αναπτύξουμε τη θέση μας αλλά … μάταια.

Στο  Νησί μας, με την ντόπια  οικονομία να  στηρίζεται ως επί το πλείστον  στον Τουρισμό,κρίνεται αναγκαία μία δέσμη μέτρων ανακούφισης των πληττόμενων επαγγελματιών-επιχειρηματιών,αλλά και δημοτών μας, εξαιτίας της πανδημίας του Κορονοιού. Και μπορεί οι επαφές μας στο νησί να έχουν μειωθεί στο ελάχιστο,μας μεταφέρεται όμως η αγωνία και η αγανάκτηση  που ο Δήμος μας, σε αντίθεση με πολλούς άλλους, δεν φαίνεται να κινητοποιείται αφού στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής μέχρι και σήμερα δεν  συζητήθηκε  το συγκεκριμένο θέμα  και βέβαια δεν έγινε και καμία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Επανερχόμαστε

 και ζητάμε άμεσα τη λήψη μέτρων ανακούφισης δημοτών και επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα:

1.Απαλλαγή της καταβολής στο Δήμο  του τέλους παρεπιδημούντων 0,5%  και του τέλους 0,5%  επί των ακαθαρίστων εσόδων των επιχειρήσεων (Κ.Υ.Ε).

  1. Απαλλαγή πληρωμής του τέλους χρήσης Κοινοχρήστων χώρων στις επιχειρήσεις που βάση του ΚΑΔ διέκοψαν τη λειτουργία τους και μείωση ύψους 60% στις λοιπές επιχειρήσεις.
  2. Μείωση του μισθώματος στα δημοτικά ακίνητα.

4.Απαλλαγή  του τέλους καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, για όσο διάστημα ισχύουν τα περιοριστικά μέτρα και διαρκεί η υγειονομική κρίση, στους  δημότες και στις επιχειρήσεις όλων των κλάδων που έχουν πληγεί. Αυτό δε, αποδεικνύεται από την είσπραξη του βοηθήματος των 800,00€.

  1. Παράταση των προθεσμιών καταβολής δόσεων και βεβαιωμένων οφειλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων που λήγουν κατά το Α εξάμηνο του 2020, μέχρι και την 31η /10/2020.
  2. Διανομή προστατευτικών μασκών και αντισηπτικών στους δημότες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιαγγειακά νοσήματα, χρόνια αναπνευστικά νοσήματα, κακοήθειες, σακχαρώδης διαβήτης κλπ.).

7.Επειδή η επόμενη μέρα θα πρέπει να μας βρει έτοιμους να καλύψουμε το χαμένο έδαφος,προτείνουμε τη δημιουργία, από σήμερα κιόλας, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου Τουριστικής Προβολής του Νησιού μας.

  1. Τέλος, θεωρούμε απαραίτητη τη δημιουργία μιας τηλεφωνικής γραμμής, που θα εξυπηρετεί αποκλειστικά και άμεσα κάθε επείγουσα ανάγκη  των δημοτών μας, θα καταγράφει τα  προβλήματα και θα δίνει χρήσιμες πληροφορίες , για όσο διαρκέσει η πανδημία.

Ζητάμε από την Δημοτική Αρχή να καλέσει  ευρεία σύσκεψη, μέσω τηλεδιάσκεψης, με συμμετοχή των Δημοτικών Συμβούλων και των φορέων του Νησιού, προκειμένου να φροντίσουμε το παρόν και το μέλλον του τόπου μας και να συζητηθούν -προταθούν  μέτρα οικονομικής ανακούφισης, τα οποία στη συνέχεια  θα έρθουν προς  έγκριση στην Οικονομική Επιτροπή και  στο Δημοτικό Συμβούλιο,εμποδίζοντας έτσι την πρωτόγνωρη αυτή κρίση της δημόσιας υγείας να παραλύσει τις ζωές μας και  την τοπική μας οικονομία.

Δηλώνουμε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας  παραμένοντας  δίπλα στον Μεγανησιώτη τη δύσκολη αυτή περίοδο και ζητάμε από τη Δημοτική Αρχή να πράξει τα αυτονόητα.

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ