Δ.Σ.: στην επιφάνεια τα προβλήματα και στο βάθος…αγλιφούτζα!

dscn5117

Μην σας παραξενεύει ο τίτλος, έχει να κάνει με την τάση του κου δημάρχου να διακωμωδεί με τον δικό του απαράμιλλο τρόπο, ακόμα και σοβαρά ζητήματα, όπως θα δούμε παρακάτω. Κατά τα λοιπά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο πήγε να ξεκινήσει στην ενημέρωση δημάρχου με κάποιες θριαμβολογίες (στέγη δημαρχείου κτλ), αλλά στην πορεία ανέδειξε τα πολλά και σοβαρά προβλήματα που έχει ο τόπος, με προξάρχον αυτό του νερού και της επάρκειάς του, την οποία θα αντιμετωπίσουμε προσωρινά με… ασπιρίνες. Ας τα δούμε πιο αναλυτικά.

Στην ενημέρωσή του ο κος δήμαρχος αναφέρθηκε στις εργασίες που έχει προχωρήσει (30 μέτρα αγωγό ομβρίων στο Κατωμέρι, την στέγη του νέου δημαρχείου, τον περιβάλλοντα χώρο του ιατρείου κτλ), αλλά και στην βούληση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει στην αγορά μιας μεταλλικής δεξαμενής 500 κυβικών που θα εγκατασταθεί στον Άη-Γιάννη και θα μπορεί να αποθηκεύσει αντίστοιχη ποσότητα νερού. Μάλιστα πήγε να υποστηρίξει ότι αυτό αποτελεί «μεσοπρόθεσμη λύση» στο πρόβλημα επάρκειας του νερού, πράγμα που έδειξε ότι δεν έχει ακόμα καταλάβει καλά την λειτουργία του συστήματος ύδρευσης. Κατόπιν κάλεσε τον τεχνικό του Δήμου για την ύδρευση να εξηγήσει τις τεχνικές αλλαγές που προτείνονται, όπου και τα πράγματα μπήκαν στην θέση τους όταν διευκρινίστηκε ότι η δεξαμενή αυτή απλά καλύπτει κάποιες ώρες, ώστε να μην αδειάζουν άμεσα οι άλλες δεξαμενές (Παναγίας κ’ Βαθιού) σε περίπτωση ζημιάς του δικτύου, όπως συνέβη το καλοκαίρι (και σχεδόν κάθε καλοκαίρι). Ακόμα περισσότερο στην θέση τους έβαλε τα πράγματα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Π. Κονιδάρης στην τοποθέτησή του, όπως θα δούμε στην συνέχεια.

Ο κος δήμαρχος στην ενημέρωσή του αναφέρθηκε και στην καθημερινότητα του καλοκαιριού και δήλωσε ικανοποιημένος από την τάξη και την καθαριότητα (!), στις ανακοινώσεις του Εμπορικού Συλλόγου (για τον οποίο δήλωσε ότι το ΔΣ κατά την άποψή του δεν εκπροσωπεί τους επαγγελματίες…), στο θέμα του γιατρού (όπου δήλωσε ότι μας κοροϊδεύουν κι ότι έχει τσακωθεί πολλές φορές με τον ΠΕΣΥαρχη) και φυσικά στο θέμα του νερού συνολικά και στην σύμβαση που έχει αποστείλει ο δήμος Λευκάδας.

Όπως γίνεται κατανοητό, το πλαίσιο στο οποίο αναπτύχθηκε η συζήτηση (προ ημερήσιας διάταξης: το έχουμε ξαναπεί, τα προ ημερήσιας είναι τα σοβαρά στον Δήμο μας!) είχε να κάνει με σοβαρά προβλήματα πάνω στα οποία τοποθετήθηκε και η αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της έθιξε το πρόβλημα της πλημμελούς καθαριότητας των οικισμών και της εν γένει οργάνωσης της καθημερινότητας την τουριστική περίοδο. Επίσης το θέμα των σκουπιδιών και της μεταφοράς τους (μεταφέρονται κάποιες ποσότητες μία φορά την εβδομάδα εκτός Μεγανησίου και τα υπόλοιπα θάβονται, όπως και πριν…), για το ποίο δεν ελήφθη συγκεκριμένη απάντηση, όμως βγήκε στην επιφάνεια ότι χρωστάει ο Δήμος χρήματα στο F/B τα οποία αυτή την στιγμή δεν φαίνονται πώς θα καλυφθούν. Ερώτηση έγινε και για το αναψυκτήριο στο Φανάρι όπου επισήμως ο κος δήμαρχος είχε δηλώσει στον επικεφαλής της Αντιπολίτευσης ότι θα κάνει προσφυγή στην απορριπτική απόφαση της Αποκεντρωμένης, πράγμα που δεν πραγματοποίησε («δεν θυμάται τι του είπε ο δικηγόρος», δικαιολογήθηκε). Τέθηκε και το θέμα που είδε το φως της δημοσιότητας για τους βανδαλισμούς στην σπηλιά Παπανικολή και την αδιαφορία της δημοτικής αρχής

Ο κος Αντιδήμαρχος δήλωσε ότι δεν τους αφήνει το Υπουργείο να αγγίξουν τίποτα και ότι ο εις εκ των δύο σπηλαιολόγων που γράφουν τα σχετικά είναι απατεώνας και το κάνει «για να «κονομήσει».  Τι θα απογίνει με τα χυδαία γκράφιτι στην σπηλιά, ουδείς πήρε απάντηση.

Ο κος Κονιδάρης ρώτησε την δημοτική αρχή αν γνώριζε ότι η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας αρχαιολόγου κας Γαλανίδου και του καθηγητή Γεωλόγου κου Ηλιόπουλου είχε επισκεφτεί το νησί μας και συνέχιζε τις περσινές ανασκαφές στον Κυθρό, όπου έχουν ήδη υπάρξει σημαντικά νεολιθικά ευρήματα. Οι δημοτικοί άρχοντες δήλωσαν παντελή άγνοια… Κρίμα. Ο κος Κονιδάρης τους ζήτησε την επόμενη φορά να φροντίζουν για τόσο σημαντικά θέματα και να ενημερώνονται και να είναι αρωγοί.

Για το θέμα του νερού τώρα η τοποθέτηση της Αντιπολίτευσης είχε ως εξής: Η κατασκευή μιας νέας δεξαμενής είναι σαφώς καλοδεχούμενη, όμως είναι λάθος να λέει ο κος δήμαρχος ότι αποτελεί λύση στο πρόβλημα, αφού αυτή τη στιγμή το Μεγανήσι μπορεί να πάρει το μέγιστο 50 κυβικά την ώρα ή αλλιώς 1200 κυβικά την ημέρα σε κανονικές συνθήκες, μια ποσότητα την οποία η κατανάλωση τον Αύγουστο την υπερβαίνει . Μια δεξαμενή 500 κυβικά απλά θα αποθηκεύσει νερό 10 ωρών, ώστε να προλάβει κανείς να μην πάρουν αέρα οι σωληνώσεις σε περίπτωση βλάβης. Αποτελεί δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση μια κοντοπρόθεσμη λύση. Μια λύση που είχε μελετηθεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή (για 1000 κ.μ. δεξαμενή) αλλά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω του απογορευτικού κόστους (πάνω από 100.000 ευρώ). Η μακροπρόθεσμη λύση, όπως μελετήθηκε και δρομολογήθηκε από την προηγούμενη δημ. αρχή και επαναπροτάθηκε τώρα αφορά

α) στην αλλαγή του εξωτερικού δικτύου και μάλιστα με σωλήνες Φ200 (εξασφαλίζοντας ελαχιστοποίηση ζημιών και μεγαλύτερη παροχή/ώρα), κάτι για το οποίο, όπως παραδέχτηκε δήμαρχος και αντιδήμαρχος υπάρχει στον δήμο μελέτη από την πρώην δ.α. ,

β) το να προχωρήσει η δική μας γεώτρηση απέναντι, στο οικόπεδο του δήμου, κάτι για το οποίο θα πρέπει να συμφωνήσει και ο Δήμος Λευκάδας αντί να προτιμάει να μας κρατάει ομήρους και κάτι για το οποίο έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια η προεργασία (υδρογεωλογικές μελέτες κτλ). Αυτό θα εξασφαλίσει την αυτονομία μας και θα μπορούμε να παίρνουμε μέχρι και 100 κυβικά/ώρα, δηλαδή την διπλάσια ποσότητα απ’ ότι σήμερα και

γ) με ηλεκτρονικά μέσα ο έλεγχος του δικτύου (τηλεμετρία), ώστε να εντοπίζεται άμεσα η τυχούσα βλάβη και να μην χάνεται πολύτιμος χρόνος και πολύτιμο νερό.

Ο κος δήμαρχος εν πολλοίς συμφώνησε και δεσμεύτηκε δημόσια να προχωρήσει σε επικαιροποίηση της μελέτης για το εξωτερικό δίκτυο, αλλά και σε επαφή με τον δήμαρχο Λευκάδας για το θέμα της γεώτρησης και την σύμβαση για το νερό, για την οποία δήλωσε ότι έχει δική του πρόταση.

Όποιος έχει ασχοληθεί με τα δημοτικά γνωρίζει πολύ καλά τι κόπο και τι αγωνία απαιτεί το θέμα του νερού στο Μεγανήσι, διαχρονικά. Τώρα φαίνεται να το συνειδητοποίησε και η δημ. αρχή (εκτός του Αντιδημάρχου που μάλλον το γνωρίζει από παλιά). Ας είναι. Εναλλακτικά ο δ.σ. κος Πάνος Ι. Κονιδάρης ξαναπρότεινε στην περιοχή του Άη Γιάννη να δοκιμάσουμε δική μας γεώτρηση, μια ιδέα που υπάρχει από παλιά αλλά έχει απορριφθεί για μια σειρά λόγους.

Για το θέμα των γιατρών ο δ.σ. Π.Κονιδάρης ξανά δήλωσε ότι «καλό είναι που τελειώνει το νέο ιατρείο (έργο κι αυτό της προηγούμενης δημ. αρχής), αλλά σε λίγο δεν θα έχουμε γιατρούς να βάλουμε μέσα!» και κατηγόρησε για μια ακόμα φορά τον κο δήμαρχο και την δημοτική αρχή για κωλλυσιεργεία, αφού όπως είπε τους είχε προειδοποιήσει για το τι θα συμβεί με τους αγροτικούς εδώ και έναν και πλέον χρόνο! Πρότεινε μάλιστα και τι είδους ενέργειες πρέπει να γίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ώστε να επιστρέψει ο ένας έστω από τους αγροτικούς στο νησί μας. Ας ελπίσουμε να εισακουστούν.

Ένα θέμα ηθικής τάξης έβαλε και η δ.σ. Έλλη Καββαδά που είχε να κάνει με τις πληρωμές συγκεκριμένων υπαλλήλων (πχ στο ΚΕΠ ή για μεροκάματα καθαριστριών). Ο κος δήμαρχος αρχικά αρνήθηκε ότι υπήρχαν τέτοιες οφειλές, μετά παραδέχτηκε ότι υπήρχαν κάποια ποσά γι’ αυτές και γενικά αρνήθηκε να δώσει ξεκάθαρη απάντηση (μολονότι, όπως μάθαμε, την επόμενη κιόλας μέρα ο ένας υπάλληλος πληρώθηκε ένα τμήμα των οφειλομένων). Αυτό δημιούργησε ένταση και ανάγκασε την κα Καββαδά να δηλώσει ότι «καλά έκανες και τα έβγαλες τα μεροκάματα όπως τα έβγαλες κε δήμαρχε, αλλά να μην κατηγορείς μετά τους προηγούμενους που πλήρωναν ανθρώπους με τον  ίδιο τρόπο, παραδέξου ότι ένας δήμαρχος είναι υποχρεωμένος να λειτουργεί έτσι».

Ο κος δήμαρχος διαμαρτυρήθηκε για προσωπική επίθεση κ.ά και η συνεδρίαση προχώρησε στην ημερήσια διάταξη. Οι προταθείσες αλλαγές στο τεχνικό πρόγραμμα με τις οποίες διαφώνησε η αντιπολίτευση και ο δ.σ. κος Αργύρης «γιατί οι εκπτώσεις από τα έργα δεν έγιναν έργα για το Σπαρτοχώρι, όπως είχε δεσμευτεί ο κος δήμαρχος»– πράγματι είχε δεσμευτεί- πέρασαν με 6-6, αφού αποχώρησε νωρίτερα ο δ.σ. κος Δάγλας καταφερόμενος κατά δικαίων και αδίκων για αδιευκρίνιστους λόγους.

Κάπου εκεί έκανε και την δήλωση της ημέρας ο κος δήμαρχος: σε παράπονό του ότι κουράζεται πολύ και εργάζεται νυχθημερόν για τον Δήμο κτλ, δ.σ. του τόνισε ότι γι’ αυτό είναι δήμαρχος και γι’ αυτό εξάλλου πληρώνεται. Κι εκεί απάντησε ότι αυτά που παίρνει (κάπου 1800 ευρώ) «δεν φτάνουν ούτε για αγλιφούτζα» για τα παιδιά! Η δήλωση προκάλεσε την διαμαρτυρία του δ.σ. κου Μάντζαρη, μεταξύ άλλων, που του ζήτησε να ανακαλέσει, μιας και η δήλωση ήταν προκλητική, αφού άλλοι άνθρωποι γύρω μας πεινάνε. Ο κος δήμαρχος, αν και δήλωσε ότι καλαμπούριζε, δεν δέχτηκε να ανακαλέσει, αντίθετα μας είπε πόσα χρήματα έχει βάλει από την τσέπη του. Αν ήξερε πόσα έχουν βάλει άλλοι πριν από αυτόν από την τσέπη τους για τον Δήμο δίχως να το διατυμπανίζουν, μάλλον θα σιωπούσε με μια βαθιά σιωπή…

 

(Πηγή video: www.meganisi.gov.gr)